Recension: Sega Mega Drive – Ultimate Collection (PS3/360) DEL 2

Här kommer den andra och sista delen med intryck från tre stycken rollspel som finns i spelsamlingen Sega Mega Drive – Ultimate Collection. 

  

Shining Force (Betyg: 3/5 Bra) 

Shining Force från 1993 är egentligen uppföljaren till Shining in the Darkness som jag skrev om i första delen. Den här gången har det traditionella spelupplägget från föregångaren byts ut mot ett mer taktiskt sådant där man genom turbaserade strider förflyttar och ger sina karaktärer olika kommandon på en stor spelplan (kan jämföras med ett schackbräde). Det är ett enkelt system som ändå kräver rätt taktik för att inte bli besegrad. Till sin trupp kan man rekrytera flertalet karaktärer med sina egna egenskaper och förmågor. Varje karaktär har också en grundklass som sedan kan uppgraderas till en ny, exempelvis kan en warrior bli en gladiator istället.

Till skillnad från många andra strategirollspel som många gånger är ganska linjära (tex Final Fantasy Tactics) är Shining Force mer öppet utanför striderna då man helt fritt kan röra sig i byar och på världskartan. Musiken i Shining Force är klart godkänd men lite mer variation hade inte skadat.

I berättelsen får man följa Max samt hans trupp i deras kamp mot Darksol som börjar ta över landet. Men det är inte berättelsen som är styrkan i Shining Force utan de underhållande och taktiska striderna. Är man en fantast av strategirollspel är Shining Force ett spel man borde ge en chans.

   

 

Shining Force 2 (Betyg: 4/5 Mycket bra)

Redan året inpå släpptes uppföljaren till Shining Force och det märks då tvåan påminner väldigt mycket om föregångaren i designen men även i spelupplägget. Shining Force 2 gör däremot många saker lite bättre. Det första jag märkte var en smidigare kontroll men även andra förbättringar som lättillgängligare menyer, mer variation på musiken, bättre grafik, en mer balanserad svårighetsgrad samt en intressantare berättelse med starkare karaktärer.

Står man i valet mellan att spela Shining Force 1 eller 2 är det de sistnämnda man borde välja då det gör många saker lite bättre än originalet.

  

 

Phantasy Star 4 (Betyg: 4/5 Mycket bra)

Medan Nintendo hade serier som Final fantasy och Dragon Quest till sina maskiner hade Sega sin motsvarighet, Phantasy Star. 1995 släpptes den fjärde och sista delen i originalserien till Sega Mega Drive.

Phantasy Star 4’s berättelse är ganska standard men den lyfts upp av en del tvister samt intressanta och välgjorda karaktärer. Grafiken är bland den bästa som finns till Mega Driven och musiken är varierad och stämningsfull. Världen man befinner sig i är även den riktigt bra där sci-fi blandas med medeltida miljöer. 

.  

I de turbaserade striderna har man utöver vanliga attacker och olika magier möjligheten att sätta ihop olika kombinationer mellan sina karaktärer. Tillskillnad från Phantasy Star 1-3 känns 4: ans svårighetsgrad mer välbalanserad och det kräver inte lika mycket ”grindande”. Gångerna då man faktiskt måste ”grinda” kan man på ett smidigt sätt innan striderna välja förutbestämda kommandon till sina karaktärer som de sedan utför i striden. 

Det finns inte mycket att klaga på i Phantasy Star 4 och det är än idag Segas bättre rollspel. Har man ännu inte spelat detta mästerverk är det hög tid för det!

  

 

Sega Mega Drive – Ultimate Collection är en av de bästa spelsamlingarna man kan få för 200 kr (vilket spelet ungefär kostar idag) och ett spel alla borde ha i sin samling.

Utöver dessa sex rollspel som jag spelat finns också Phantasy Star 1-3 (1:an måste låsas upp) och Golden Axe Warrior (måste låsas upp) som påminner väldigt mycket om det först Zelda-spelet.

Även om Sega inte hade lika många rollspel som Nintendo är Shining Force 1-2 och framförallt Phantasy Star 4 de tre spel som håller en liknande nivå med Nintendos bästa.   

Sega does what Nintendon’t?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: