Recension: Ys Seven (PSP)

Plattform: Playstation Portable (finns även på PSN)
Genre: Actionrollspel
Releasedatum: 17 augusti 2010 (US)
Utvecklare: Falcom
Utgivare: Xseed Games

Med nyligen släppta titlar som Persona 3 portable, Lunar – Silver Star Harmony och nu Ys Seven har PSP:n gått varm under sommaren. Ys Seven är som det låter den sjunde delen i Ys-serien som nu hittat ut i Nordamerika.   

I handlingen får vi följa den rödhårige äventyraren Adol (eller ”Adol the Red” som han kallas) och hans muskulösa kompanjon Dogi som precis anlänt till kontinenten Altago för att ge sig ut på nya äventyr. Varför jag säger ”nya äventyr” är för att Ys-serien utspelar sig i samma universum med Adol återkommande i huvudrollen. Trots detta fungerar Ys Seven som en utmärkt inträdesport till serien och för de inbitna fansen finns det också en hel del referenser till tidigare delar. 
Referenserna slutar dock inte där. Redan de första minuterna känns väldigt bekanta från Final Fantasy VII då Adol och Dogi får möjligheten att köpa en blomma när de stöter på en blomstersäljande flicka från slumkvarteren i staden. Är man uppmärksam finns även referenser till både Simpsons och Castlevania – SotN.
Spelet har självklart sin egen berättelse också. Kriget mellan Altago och Romn har nyligen slutat men än finns problem kvar. Monster ute på fälten har blivit allt mer aggressiva och många människor har insjuknat i en sjukdom som inte kan botas. Balansen som upprätthålls av fem drakar i världen håller nu på att förändras. Adol och Dogi samt en del andra kompanjoner som slår följe längst vägen blir snabbt indragna i ett äventyr där nationens framtid ligger i deras händer.

Även om berättelsen blir ganska förutsägbar med stereotypa karaktärer och något långsam till en början är den välberättat och vävs ihop på ett bra sätt. Kontinentens olika byar bjuder på en bra variation där olika kulturer och levnadssätt finns. Stundtals tycker jag världen och dess invånare som utvecklarna Falcom skapat känns mer fascinerande än vad själva huvudberättelsen gör.

  

Spelets snabba strider, som också är dess styrka, känns riktigt välgjorda och de blir aldrig tröttsamma. Man styr en karaktär åt gången men man kan snabbt skifta mellan någon av de tre man har med sig i strid. Då det finns tre olika typer av vapenskada där en typ fungerar bättre på vissa fiender används detta skiftande av karaktärer en hel del. Medspelarnas AI fungerar annars bra om man inte vill skifta mellan karaktärerna men oftast går det snabbare att just skifta.
Utöver traditionella erfarenhetspoäng kan varje karaktär även lära sig en hel del olika specialattacker. Tillskillnad från många andra rollspel där man oftast måste vara sparsam med dessa attacker så MP:n inte tar slut kan man i Ys Seven använda dem desto oftare utan att vara rädd för att få slut på sin SP (Skillpoint) då den hela tiden fylls på genom att attackera fienderna.  

Utforskandet är tack vare det smidiga stridsystemet väldigt roligt och givande i Ys Seven. De tempel man besöker erbjuder utöver stora bossar och enklare fiender en del pussellösning där spakar måste aktiveras eller föremål måste hittas för att kunna fortskrida. Tröttnar man på huvudberättelsen finns det 20 stycken lite längre sidouppdrag och syntetiserande av vapen och rustningar.   
Spelets längd känns perfekt och på den normala svårighetsgraden med 15 sidouppdrag avklarade tog det mig lite över 20 timmar att klara.

  

Ys Seven är ett riktigt bra nyutvecklat actionrollspel till PSP:n där de snabba striderna och utforskandet är dess styrka. Känner man att detta inte räcker finns Ys 6 (The Ark of Napishtim) redan ute och remakes av del 1,2 och 3 är påväg till PSP:n.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: