Sammanfattning av Tokyo Game Show 2010

Tokyo Game Show 2010 (TGS) har nu slutat för i år. Årets mässa innehöll en hel del spännande spel men även en del besvikelser. Tidigare skrev jag ett inlägg om mina förväntningar av mässan vilket kan läsas här

Atlus var helt tysta angående Persona 5 men istället var det fokus på det nyligen utannonserade action-äventyret Catherine. Ett annat spel som återigen lös med sin frånvaro var Konamis Outannonserade Suikoden 6. Level 5’s hemliga utannonsering till årets mässa visade sig varken vara ett nytt Dark Cloud eller Rogue Galaxy utan fotbollsrollspelet Inazuma Eleven Strikers till Nintendo Wii. 

Istället för att fokusera allt för mycket på spelen som inte visades tänker jag fokusera på de spel som faktiskt visades upp eller utannonserades. Min favoritutannonsering från mässan var action-rollspelet Project Dark till Playstation 3 och Xbox360. Det är utvecklat av Demon’s Souls skaparna From Software och den trailer som läckt ut påminner väldigt mycket om Demon’s Souls trots en annan titel. Project Dark är än så länge endast ett arbetsnamn och kan komma att ändras med tiden. 

 

Ett spel jag sett fram emot att få se mer av var Level 5’s och Studio Ghiblis Ni no Kuni som både kommer till Nintendo DS och Playstation 3. Något fast datum mer än att det kommer 2011 i Japan fick aldrig Playstation 3 versionen (till Nintendo DS släpps det den 9 december 2010 i Japan) men två trailers till vardera format släpptes det i alla fall.  

Playstation 3: 

Nintendo DS: 

 

Under mässan visade Sega upp Phantasy Star Online 2. Liksom de senaste delarna i Phantasy Star serien och som titeln antyder är det ett onlinerollspel som kommer till PC någon gång under 2011 i Japan. Om det kommer till någon av de stationära spelkonsolerna som Xbox 360 eller Playstation 3 är oklart i dagsläget.  

Sega utannonserade återigen ett nytt Valkyria Chronicles vilket var ganska väntat. Att Sega valde Playstation Portable som plattform var däremot inte lika väntat. Jag trodde att de skulle satsa på en Playstation 3 version av strategirollspelet. Hur som helst kommer Valkyria Chronicles 3: Unrecorded Chronicles att släppas den 27 januari 2011 i Japan och i berättelsen som utspelar sig under samma tidsperiod som det första spelet kommer man få följa ett gäng kriminella i deras kamp.  

 

 

Ett annat strategirollspel som faktiskt kommer till Playstaion 3 är Disgaea 4 från Nippon Ichi Software. Release är satt till den 24 februari 2011 i Japan och sommaren 2011 i Nordamerika.

 

Självklart var Square Enix på plats och visade upp en hel del. Bland annat visades Playstation Portable spelen Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy, Kingdom Hearts Birth by Sleep the Final Mix, The 3rd Birthday och Tactics Ogre upp samt Kingdom Hearts Re:Coded och SaGa 3 för Nintendo DS.

Det som intresserade mig mest från Square Enix var de två trailers som bakom stängda dörrar visades upp för Final Fantasy Versus 13 och Final fantasy Agito 13. Båda innehåller ”in-game” scener med bland annat actionfyllda strider och fartfylld chocobo ridning i riktigt snygga miljöer. Till båda spelen tycker jag mig också kunna urskilja blodeffekter i striderna vilket inte varit ett vanligt inslag i tidigare Final Fantasy spel. 11/11/11 är ett datum att lägga på minnet då det är dagen Square Enix kommer att hålla en konferens för just Fabula Nova Crystallis spelen, dvs Final Fantasy Versus 13 och Agito 13.

Final Fantasy Versus 13:

 

Det sista spelet jag tycker är värt att nämna från mässan utvecklas av Shadow Hearts skaparen Matsuzo Machida och spelstudion Hamster Games. Spelet heter Arms Heart och är ett mörkt traditionellt rollspel utvecklat till Playstation Portable. Även om titeln har Heart i sig har det ingen direkt koppling till Shadow Hearts. Något datum finns för stunden inte för Europa eller Nordamerika men den Japanska releasen äger rum den 25 november i år.

Annonser

One Response to Sammanfattning av Tokyo Game Show 2010

  1. strife skriver:

    Bra sammanfattat. Ni No Kuni ser riktigt magiskt ut. Arms heart har jag missat helt men det kan kanske bli bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: