Topplista: 5 rollspel att spela under Halloween

I helgen som kommer är det den kanske mest skrämmande tiden på året nämnligen Halloween. Själv brukar jag spendera Halloween-helgen med något skräckspel och ett gäng skräckfilmer.
När det kommer till japanska rollspel och skräck är det en kombination som inte är särskilt vanlig. Rollspel med en mörkare eller gotisk stämning finns det däremot lite mer av. Jag har i alla fall listat fem stycken japanska rollspel som kan rekommenderas att man plockar fram kring Halloween.

5. Shin Megami Tensei – Persona (PSP, PS1)

Ursprungligen släpptes Persona under namnet Revelations – Persona till Playsatation 1. Atlus har nyligen portat spelet till PSP:n innehållande lite nyheter och förbättringar. Den europeiska versionen har däremot bara släppts online via PSN.

Spelet utspelar sig i staden Lunarvale där allt inte står rätt till. Staden håller på att invarderas av demoner och kontakten med omvärlden är nere. Det är nu upp till ett gäng skolungdomar att återta staden och till deras hjälp har de en inre magisk kraft kallad persona. Likt många andra Shin Megami Tensei-spel är det i ett förstapersonsperspektiv där man utforskar stadens byggnader och bekämpar demoner. Persona är långt ifrån läskigt men erbjuder i alla fall en mörkare stämning och orkar man med ett lite svårare spel med väldigt många slumpmässiga strider är Persona att rekommendera till Halloween.    

  

4. Devil’s Deception (PS1)

Som prins i kungadömet Zemekia blir man oskyldigt anklagad av sin egen bror till mordet på kungen. Det slutar med att man blir avrättad offentligt framför en hurrande publik och sin egen broder. I dödsögonblicket utkräver prinsen sin hämnd och han får också gensvar från djävulens budbärare Astarte. Genom att göra en pakt med djävulen får man makten över en stor herrgård som måste beskyddas från inkräktare (invaders). Dessa inkräktare kan vara allt från inbrottstjuvar till mördare eller folk som bara vill finna skydd för natten. Genom fällor man placerar ut i rummen eller genom att framkalla egna monster ska man fånga eller döda inkräktarna. Det räcker oftast inte med att bara placera ut en fälla utan man måste även lura in inkräktaren i den. Devil’s deception är ett väldigt annorlunda och lite sadistiskt action-RPG med en hel del strategiska inslag.    

 

3. Castlevania – Symphony of the Night (PS1, Sega Saturn, XBLA, PSN, PSP)

I Castlevania SotN är det Alucard som är hälften vampyr och hälften människa man får följa i jakten på Dracula. Likt många andra Castlevania-spel utspelar sig även detta i Draculas stora slott som är fyllt till bredden av zombies, varulvar, flygande döskallar, vampyrer och döden själv. Utforskandet av slottet är beroendeframkallande och soundtracket med dess stämningsbyggande låtar är ett av de bättre någonsin.

 

2. Koudelka (PS1)

Koudelka utspelar sig i det stora klostret Nemeton Monestary i Wales 1898. Någonting har gått väldigt fel i klostret då massa ondskefulla själar och döda kroppar finns överallt. Det är upp till Koudelka som har förmågan att kommunicera med de döda, biskopen James och äventyraren Edward att ta reda på klostrets mörka förflutna som hemsöker platsen än idag.

Spelets upplägg är en kombination av turbaserade strider och pussellösning likt Resident Evil. Även om de slumpmässiga striderna där man rör sig fritt på en spelplan kan kännas lite upprepande har spelet en ganska obehaglig och gotisk känsla över sig. Fiendedesignen är väldigt obskyr och berättelsen som är spelets styrka är välskriven. Klostret har också en bra variation med allt från blodiga tortyrrum till mörka källare och trånga gångar.

 

1. Sweet Home (NES)

Sweet Home kom till Famicom (Nintendo 8-Bit) i Japan 1989 och fick aldrig någon utländsk release. Det går däremot att spela med engelsk översättning till emulator. Spelet som är utvecklat av Capcom är baserat på en japansk skräckfilm med samma titel.

I berättelsen får man följa fem personer som ska undersöka en stor herrgård som en gång tillhört en känd konstnär. Undersökningsteamet hinner bara komma innanför dörren då utgången rasar samman och det visar sig att huset är hemsökt. Nu måste teamet finna en utväg och längst vägen få reda på herrgårdens mörka hemlighet samtidigt som monster måste besegras genom traditionella RPG-strider och pussel måste lösas.

Varje karaktär har ett specifikt föremål som bara de kan använda. En karaktär har en nyckel som kan öppna låsta dörrar i herrgården medan en annan har en tändare som kan bränna bort rep som blockerar vägen. Förutom de väldigt blodiga mellansekvenserna är Sweet Home rent visuellt inte skrämmande men de händelser som inträffar i spelet är väldigt obehagliga och grymma.

Sweet Home är det spelet som var inspirationen för Capcoms första Resident Evil-spel till Playstation 1. Det finns en del likheter mellan båda spelen. I båda befinner man sig i en stor herrgård där man måste hitta en utväg, båda har liknande laddningssekvenser när man öppnar en dörr och båda har en del pussel som måste lösas.

  

  

Annonser

2 Responses to Topplista: 5 rollspel att spela under Halloween

  1. […] innehållande skräck eller i alla fall en mörkare atmosfär. Förra årets lista kan läsas här men vill man ha en snabbgenomgång bestod den av: – Shin Megami Tensei – Persona (PS1, PSP) – […]

  2. […] som passar bra under en halloween-afton som denna. De två tidigare årens listor kan läsas här och här men vill man ha en snabbgenomgång bestod de […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: