Recension: The Legend of Dragoon

Plattform: Playstation 1
Genre: Console-style RPG
Releasedatum: 19 januari 2001 (EU)
Utvecklare: SCEI (Sony Computer Entertainment, Inc.)
Utgivare: SCEI

The Legend of Dragoon tog tre år att utveckla av Sony själva och släpptes till Playstation 1 här i Europa 2001. Går man tillbaks lite mer än tre år i tiden till 1997 hade Final fantasy 7 precis släppts och haft väldigt stora framgångar runt om i världen. Ofta jämförs The Legend of Dragoon med just Final Fantasy 7 och visst finns det en del likheter när det exempelvis kommer till berättelsen eller det grafiska. Ett exempel på en händelse som känns väldigt bekant är när huvudkaraktären får gå på en dejt på ett nöjesfält. Oavsett en del likheter mellan de två spelen tycker jag ändå att det finns mer skillnader som gör spelen unika.   

 

Berättelsen börjar med att Dart återvänder till sin hemby Seles efter att ha varit på resande fot i flera år där han varit på jakt efter det svarta monstret som förstörde hans födelseby Neet och dödade hans föräldrar när Dart bara var ett barn. När han väl kommer fram till Seles har staden blivit attackerad av det mäktiga imperiet Sandora och hans barndomsvän Shana har blivit tillfångatagen. Dart ger sig därpå ut på en resa för att rädda Shana och ta reda på varför imperiet tillfångatagit just henne. Längst vägen slår nya ansikten följe och de dras snabbt in i det inbördeskriget som brutit ut i landet.  
Spelets berättelse bjuder på en del oväntade vändingar men har tyvärr en långsam start vilket gör att berättelsen kan bli väldigt utdragen. Världen Sony skapat är däremot väldigt levande med mycket historia och detaljer. Även karaktärerna är välgjorda och väldigt innehållsrika även om de är stereotypiska.

  

I likhet med Shadow Hearts-spelen ska man under de turbaserade striderna matcha olika knapptryckningar i rätt tid för att då kunna sätta samman längre attackkombinationer och göra mer skada. Det går ganska snabbt att behärska detta system och när man väl gjort det blir det oftast väldigt enkelt.
Användandet av kommandot defense/block är något jag inte brukar använda så ofta i andra rollspel men i The Legend of Dragoon är det många gånger nödvändigt och även väldigt användbart då karaktären som använder kommandot återfår HP, tar mindre skada och är immun mot statuseffekter så som poison mm.

Min speltid blev lite över 40 timmar och det räckte och blev över då spelet är ganska linjärt och utöver någon enstaka bosstrid väldigt enkelt. Att utforma karaktärerna som man själv vill är även det väldigt begränsat då dem redan har sina bestämda roller med en typ av vapen och ett fåtal attacker att välja mellan. Variationen i spelmomenten är annars ganska bra med allt från att dra i spakar till att lösa pussel och smyga förbi vakter. Även fienderna variera mellan att vara synliga och slumpmässiga.    

 

Som jag nämnde i inledningen är grafiken lik Final Fantasy 7 med samma ”blockiga” stil fast med lite mer detaljer och bakgrunder som är riktigt välgjorda i många fall. Att grafiken inte ser bättre ut är en besvikelse med tanke på att spelet var färdigt 2000 och inte 1997. FMW-sekvenserna är däremot riktigt bra och en bland PS1:ans bättre.

När det kommer till musiken är den ganska medioker med några enstaka låtar som håller hög nivå. Musiken glöms lätt bort och många gånger känns låtarna missanpassande i jämförelse med miljöerna. 

 

Vill man köpa den europeiska versionen av The Legend of Dragoon får man räkna med att betala en hel del. Det är ett godkänt rollspel som tyvärr har en del brister som gör att spelet inte är värt så mycket pengar. Skulle det däremot släppas på PSN eller liknande för en hundring eller om man har möjlighet att spela den amerikanska versionen som är betydligt billigare kan det vara värt att ge spelet en chans men förvänta dig inte ett Final Fantasy 7 eller något annat Final Fantasy-spel för den delen heller.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: