Årets Japanska Rollspel 2010

Innan det är dags att ta del år 2011 och vad det har att erbjuda är det på sin plats att sammanfatta 2010 och hur året varit för de japanska rollspelen.

Likt förra året har 2010 även det varit ett riktigt starkt och händelserikt år för de japanska rollspelen. Vi har fått se nya delar i stora serier som Final Fantasy, Dragon Quest, Kingdom Hearts, YS, Shin Megami Tensei och Golden Sun mm. Även nya spel har uppkommit i form av NieR, 3D Dot Game Heroes och Demon’s Souls mm.

Den konsol jag tycker lyckats bäst i år är PSP:n som fått ett riktigt starkt spelutbud med mycket nyutvecklade titlar som YS Seven, Valkyria Chronicles 2 och Kingdom Hearts – Birth by Sleep mm. 

Under 2010 har även mer lättillgängliga rollspel varit en stark trend där man inte behöver spendera timmar åt att grinda, lyssna på dialoger och färdas mellan punkt A och B. Några exempel är ”snabbrollspelet” Half-Minute Hero, Cladun – This is an RPG och Atelier Rorona som visserligen innehåller mycket dialoger men har en väldigt kort speltid. Även Final Fantasy 13 var relativt lättillgänglig i den mån att man oftast bara hade en väg att gå.

Med det sagt är det dags att lista det sämsta rollspelet 2010, den största besvikelsen och överraskningen 2010 samt det mest originella rollspelet från 2010. Slutligen kommer jag också lista de 10 bästa japanska rollspelen 2010.

.

Sämst 2010:

Vandal Hearts – Flames of Judgement (PSN/XLA)

Tio år tog det för nästa Vandal Hearts-spel att nå oss européer. Att väntan var värt det kan nog inte många fans av serien hålla med om. Karaktärsdesignen var riktigt dålig, berättelsen var tråkig och förutsägbar och spelet innehöll ett stridssystemet som kändes femton år för gammalt. Nästa gång borde Konami själva ta hand om utvecklingen och inte låta en västerländsk spelstudio göra arbetet.

Största besvikelsen 2010:

White Knight Chronicles (PS3)

Tillsammans med Dragon Quest 9 och Final Fantasy 13 var White Knight Chronicles en av de mest efterlängtade spelen i början av året. Tyvärr levde det inte upp till förväntningarna. För det första var grafiken ganska daterad då spelet släpptes 2008 i Japan. För det andra var berättelsen alldeles för förutsägbar och relationerna mellan karaktärerna utvecklades aldrig till något intressant. Slutligen var spelet också alldeles för lätt och det ändå rätt välgjorda stridssystemet fick aldrig användas till fullo. Om utvecklarna Level 5 kommer lyckas med uppföljaren återstår att se men den gången kommer förväntningarna vara mycket lägre. 

 .

Största överraskning 2010:

NieR (PS3/360)

NieR var ett spel som nästan missades helt och hållet. Grafiken var/är inte så tilltalande och någon större marknadsföringssatsning kom inte från Square Enix sida. Till en början hade jag missuppfattat det som ett lågbudget actionspel men några dagar efter releasen här i Europa kom jag av en slump över mer information kring spelet vilket då väckte mitt intresse. Att jag tillslut köpte NieR var ett bra val då det visade sig vara ett överraskande bra  actionrollspel.

Mest originella 2010:

Half-Minute Hero (PSP)

Det som gör Half-Minute Hero så originellt är varken berättelsen, ljudet eller grafiken utan hur det presenteras och hur man faktiskt spelar. Istället för att spendera timmar åt att grinda, lyssna på dialoger och/eller utforska världen kan man här få det avklarat på någon minut. Aldrig har jag lyckats åstadkomma så mycket på en halv minut som i Half-Minute Hero.   

 .

De 10 bästa Japanska Rollspelen 2010:

10. Half-Minue Hero (PSP)

Half-Minute Hero är inte bara det mest originella rollspelet 2010 utan också det tionde bästa. Spelet är lättillgängligt, humorisitskt och innehåller flera spellägen som ger en bra variation. Har man inte 20-40 timmar att spendera på ett rollspel borde man verkligen kolla in detta snabba rollspel som passar det portabla formatet perfekt. 

9. Atelier Rorona – The Alchemist of Arland (PS3)

Då alkemi brukar vara något sekundärt i många andra rollspel har det i Atelier Rorona en mycket större betydelse. Atelier Rorona är en annorlunda spelupplevelse med en lättsam berättelse där man för en gångs skull inte måste rädda världen från ondska och spelet har även ett beroendeframkallande gameplay där det finns mycket att samla på och mycket alkemi att utföra. Spelets alla karaktärer är stereotypiska men väldigt välgjorda och charmiga. Missa inte detta varma rollspel.

  

8. Final Fantasy 13 (PS3/360)

Även om Final Fantasy 13 inte riktigt var det man förväntade sig med sitt väldigt linjära upplägg fick man en väldigt fokuserad och intressant berättelse där alla karaktärerna fick stort utrymme. Rent grafiskt är det ett av de snyggaste spelen i år och inte sedan Final Fantasy 10 har ett Final Fantasy-soundtrack i huvudserien låtit så bra som detta. Striderna känns nyskapande där de traditionella striderna blivit snabba och smidiga men ändå lyckats ha kvar de taktiska inslagen. 

7. YS – The Oath In Felghana (PSP) (US)

Ys – The Oath in Felghana är egentligen en remake av den tredje delen i Falcoms stora rollspelserie. Trots den relativt korta speltid bjuder spelet på ett koncist äventyr med actioninriktade och utmanande strider där spelmomenten och bossarna känns varierade.

6. Kingdom Hearts –Birth by Sleep (PSP) 

Trots att Birth by Sleep är ytterligare en sidotitel i serien hade spelet nästan kunnat vara en ny huvuddel då spelet är riktigt välgjort. Striderna följer de tidigare delarnas vinnande koncept men innehåller även en del välkomnande nyheter. Den allra största behållningen med spelet är berättelsen och Square Enix imponerar med sin berättarteknik. Mellansekvenserna är även de väldigt välgjorda och får en att undra om det verkligen är en PSP man spelar på.   

5. Dragon Quest IX – Sentinels of the Starry Skies (NDS)

Den nionde delen i Dragon Quest-serien följer likt föregångarna liknande mall men med en del nyheter som avsaknaden av slumpmässiga strider och större fokus på att skapa sina egna karaktärer. Levlandet och utformningen av sina karaktärer samt utforskandet av den stora och charmiga världen är väldigt beroendeframkallande. Dragon Quest 9 är ett traditionellt rollspel som ändå känns väldigt modernt.    

4. Shin Megami Tensei – Strange Journey (NDS) (US)

Att Atlus kan göra bra och beroendeframkallande dungeon crawlers med mycket utforskarglädje är Strange Journey exempel på. Spelet är utmanande som ett Shin Megami Tensei-spel ska vara och berättelsen med dess otroligt täta stämning känns väldigt annorlunda i jämförelse med andra rollspel. Soundtracket är ett av de bättre i år och känns både episkt och mäktigt.  

3. NieR (PS3/360)

NieR som också är årets överraskning bjuder på ett av de bästa soundtracken någonsin och en intressant och gripande berättelse där fadern Nier måste rädda sin svårt sjuka dotter samtidigt som världen är i fara. Spelet bjuder också på ett väldigt intressant och varierat gameplay där inspiration har hämtats från flera olika håll.   

2. Shin Megami Tensei – Persona 3 Portable (PSP) (US)

De två ursprungliga releaserna av Persona 3 till Playstation 2 var riktigt bra men något begränsade efter man spelat Persona 4. I denna tredje och ultimata version av spelet har detta åtgärdats och även lite nytt tillkommit. Man kan i denna version använda ”fast travel”, styra alla karaktärer i strid samt välja att spela som en kvinnlig eller manlig huvudperson mm. Persona 3 Portable har också anpassats bra till PSP:n och trots att det endast var ett år sedan jag spelade originalet har denna version så pass mycket nyheter att det blir en helt ny upplevelse.  

1. Demon’s Souls (PS3)

Att Demon’s Souls är det bästa rollspelet 2010 är det ingen tvekan om. Spelet erbjuder en bra utmaning och då en hög tillfredsställelse när man väl lyckats åstadkomma något i spelet. Aldrig har ett spel varit i närheten att ge mig en sådan närvarokänsla där en form av tunnelseende nästan infinner sig.

Liksom miljöerna känns bossarna varierade och episka vilket tillsammans med spelets utforskarglädje är en av spelets största styrkor. Även användandet av online-delen där man bland annat kan lämna meddelanden efter sig till andra spelare är ett smart och användbart inslag som också får en att aldrig känna sig helt ensam trots att man spelar som det.

Annonser

One Response to Årets Japanska Rollspel 2010

  1. […] 2011 ska komma upp till 2010s nivå kommer det krävas en hel del. De planerade releaserna för 2011 är hittills inte lika imponerande […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: