Recension: Shin Megami Tensei – Digital Devil Saga

 

Plattform: Playstation 2
Genre: Console-style RPG
Releasedatum: 21 juli 2006 (EU)
Utvecklare: Atlus
Utgivare: Ghostlight
 .
Rend, Slaughter, Devour your enemies… There is no other way to survive… You cannot escape your hunger, warriors of purgatory…”
.
Med dessa inledande ord börjar Shin Megami Tensei – Digital Devil Saga och redan där sätts nivån på stämningen som är betydligt mörkare och mognare än det traditionella rollspelet. Digital Devil Saga utspelar sig i en regnig och dyster post-apokalyptiska värld kallad Junkyard där sex stycken klaner kämpar mot varandra för att en av dem slutligen ska nå till paradiset Nirvana.

 

Klanen man som spelare får följa är Embryon med ledaren Serph i täten. Under en strid mot klanen Vanguards öppnar sig plötsligt en oidentifierad kapsel som ligger placerad mitt på stridsfältet. Ur kapseln strömmar ljusstrålar och träffar alla i sin omgivning. Efter att lugnet lagt sig över stridsfältet visar det sig att klanerna blivit märkta och fått nya kraftfulla förmågor där de kan förvandlas till demoner. Denna nya makt kommer dock med vissa nackdelar. Som de inledande orden antyder måste Serph och hans följe döda och till och med konsumera sina motståndare. I den nu öppnade kapseln ligger det även en omärkt svarthårig flicka som kommer ha en stor betydelse för att klanen ska kunna nå det slutgiltiga målet Nirvana.

Istället för att bygga upp en tydlig berättelse mellan en god och en ond sida handlar Digital Devil Saga mer om moraliska val där endast den starkaste överlever. Berättelsen är otroligt fängslande ändå från början till slut och innehåller inga ”onödiga”  eller utdragna dialoer. Då världen Junkyard är en känslolös plats där många saker vi tar förgivet inte existerar finns det också stort utrymme för karaktärerna att utvecklas och hela tiden ta del av nya upplevelser. Sitter man i tankarna att skaffa det andra spelet utan att ha spelat det första borde man tänka om då Shin Megami Tensei – Digital Devil Saga 2 är en direkt uppföljare till ettan.

Tanken med Shin Megami Tensei – Digital Devil Saga var för Atlus att nå en bredare publik och utvecklade därför ett lättillgängligare spel som har en lägre svårighetsgrad än många andra Shin Megami Tensei-titlar. Att spelet är enkelt är det däremot inte. Lär man sig inte att utnyttja fiendernas svagheter eller lyckas täcka upp sina egna under de turbaserade striderna kan många Game Over-skärmar uppstå.

Under striderna kan man antingen vara i den mänskliga formen (vilket jag inte använde alls) eller i sin starkare demonform. Som demon kan man utöver vanliga attacker använda sig av olika typer av magier och specialattacker som man lär sig genom Mantra-systemet vilket påminner om ett klassiskt jobbsystem/klassystem. Att levla dessa klasser blir snabbt beroendeframkallande och ger också en bättre utformning av sina karaktärer utifrån egna önskemål.

En nackdel med Digital Devil Saga är antalet slumpmässiga strider som blir lite för många vilket kan förstöra tempot och utforskandet av de ganska stora grottorna där en del pussellösning krävs.

Grafiken kan ibland vara lite för detaljlös och bakgrunderna kan lätt bli enformiga. Annars tycker jag ändå att grafiken aldrig blir tråkig eller färglös trots att miljöerna är ganska dystra och mörka.

 

 .

Avskräcks man inte av att större delen av spelet kommer att spenderas i strid eller utforskandes av stora grottor är Shin Megami Tensei – Digital Devil Saga en av PS2:ans bättre spel. Det är framförallt berättelsen som känns uppfriskande och annorlunda samt striderna där man alltid måste vara aktiv och utnyttja fiendernas svagheter som är spelets styrkor.     

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: