Recension: Fragile Dreams – Farewell Ruins of the Moon

Plattform: Nintendo Wii
Genre: Actionrollspel, Survival horror
Releasedatum: 19 mars 2010 (EU)
Utvecklare: Tri-Crescendo, Namco Bandai
Utgivare: Rising Star Games
 

När Tri-Crescendo gav oss actionrollspelet Eternal Sonata fick vi en ganska annorlunda berättelse då kompositören Frederic Chopin hade huvudrollen och fantasy blandades med verklig historia. I Fragile Dreams – Farewell Ruins of the Moon till Nintendo Wii har influenser hämtats från såväl äventyrs- och RPG-genren som survival horror-genren. Spelet är dock inget skräckspel utan är mer ett ”personligt drama” där ensamheten alltid är närvarande.

 

I Fragile Dreams behövs inget värld räddas då den redan övergivits och förfallit. Den femtonåriga pojken Seto har sedan en tid tillbaks bott tillsammans med sin farfar som nu har gått bort. Han är nu helt ensam och möjligtvis den sista människan kvar på jorden. Seto beger sig därför ut i det igenvuxna Tokyo för att hitta fler överlevanden som han kan dela sin ensamhet med. Även om det är en berättelse om ensamhet i en värld som är tom på människor så är det en fängslande plats med mycket känslor och kvarglömda minnen från förr.

 

Större delen av spelet spenderas vandrandes i övergivna och mörka köpcentrum, hotel och andra underjordiska gångar. Det är intressanta miljöer där mörker kombineras med färgstark grafik från månens sken eller lysande blommor. Grafiken kunde däremot ha varit lite mer dynamisk då exempelvis himmelen ser ut som en orörlig kuliss. Även om stämningen i spelet oftast är ganska dyster är den ändå alltid på topp. Både musiken och ljudeffekterna känns väldigt genomarbetade och Wii-motens högtalare används flitigt för att både förhöja upplevelsen genom ljudeffekter men används också till pussellösning där man exempelvis måste lokalisera en viss person som ligger gömd någonstans.

 

Då man spenderar mycket tid i mörkret är ficklampan man har med sig ett viktigt redskap. Den styr man genom Wii-moten och Seto styrs med hjälp av nunchucken. Även om världen är tom på människor finns det gott om fiender som attackerar en. För att besegra dessa finns det olika typer av enklare vapen så som golfklubbor, svärd, slangbellor eller pilbågar. Striderna utspelas i realtid likt Zelda och man går också upp i level på traditionellt sätt. Striderna blir lätt enformiga och saknar djup då man endast har en typ av attack som utförs på A-knappen. Den största anledningen till att spelet blev utmanande var tack vare kontrollen som kunde ha varit bättre. I trängre utrymmen uppstår kameraproblem och att vända sig om tar lite för lång tid. Stundtals kan det också vara svårt att urskilja djupet och därför attackerar man fienden för tidigt eller för sent.

Spelet varvas bra med en del pussel och minispel som man måste lösa för att kunna ta sig vidare. Även om dessa kunde ha varit lite mer utmanande har de ändå en bra variation med allt från att hitta ett visst föremål eller en viss person till att smyga förbi fiender.

(En av spelets mest minnesvärda karaktärer är den mystiska köpmannen iklädd ett stort kycklinghuvud)

Hade utvecklarna Namco Bandai och Tri-Crescendo lagt lika mycket tid på gameplayet som berättelsen och stämningen hade Fragile Dreams varit ett fulländat mästerverk. Nu är gameplayet inte en av spelets starka sidor men kan man ha överseende med det väntar en tio timmars fantastisk upplevelse som kommer att lämna ett starkt intryck efter sig.

Annonser

2 Responses to Recension: Fragile Dreams – Farewell Ruins of the Moon

  1. Sonny skriver:

    De här är ett av de finaste spel jag har spelat, storyn väger upp om de skulle vara något man stör sig på, jag störde mig inte alls mycket på spelet, de var riktigt fint och galet sorgligt spel. Så är de ju japanskt också så inte så förvånande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: