Recension: Lord of Arcana

Plattform: Playstation Portable (finns även på PSN)
Genre: Actionrollspel
Releasedatum: 4 februari 2011 (EU)
Utvecklare: Access Games
Utgivare: Square Enix.

Trots att uppföljaren till PSP:n nyligen blivit utannonserad har PSP-ägarna en fullspäckad vår att se fram emot. Framförallt är det Square Enix som valt att satsa på den snart sju år gamla konsolen med kommande titlar som Tactics Ogre, Dissidia 012 – Final Fantasy, 3rd Birthday, Final Fantasy IV Complete Collection samt det redan släppta Lord of Arcana.

Utvecklingen av Lord of Arcana ligger Access Games bakom som även skapade det både hyllade och sågade skräckspelet Deadly Premonition. Några direkta likheter med Deadly Premonition finns inte utan Lord of Arcana är istället baserat på kortspelet Lord of Vermillion som släpptes till arkadmaskiner i Japan 2008.

 

Har man någon gång varit i kontakt med Capcoms succéserie Monster Hunter vet man på ett ungefär vad Lord of Arcana kommer att erbjuda.

Spelet kan vara utmanande men premisserna är enkla. Utifrån något begränsade val skapar man sin egen karaktär/Slayer och tar sig sedan ann olika uppdrag från en liten by som fungerar som en central hubb. Uppdragen är tidsbaserade och går oftast ut på att döda ett visst monster eller att hitta olika föremål. Likt Monster Hunter är det levlandet och byggandet av sin karaktär som ligger i fokus. 

 

En stor skillnad mot Monster Hunter-spelen är däremot att man har tre olika level up-mätare. En traditionell för karaktärens level, en för sitt vapen och en för sin magi. Detta inslag är välkomnade då det ger en större anledning att faktiskt besegra fiender man stöter på under uppdragen. En annan skillnad mot Monster Hunter är striderna som mer påminner om Star Ocean- eller Tales of-spelen där man vid kontakt med en fiende hamnar i en ny stridsskärm för att slåss mot fienderna i realtid. Striderna kräver oftast lite tankekraft då buttom-mashing inte är någon bra taktik. Trots ganska intressanta strider där man även lagt in Quick Time Events blir uppdragen lätt enformiga. Framförallt när man får spela samma uppdrag flera gånger för att levla eller när man får spela om hela uppdraget för man blivit besegrad.

En stor brist är kamerakontrollen som är ganska dålig då PSP:n saknar en andra analog spak. Det bästa sättet att styra kameran är genom L-knappen som centrera vinkeln. Man kan däremot låsa kameran på fienderna vilket underlättar något under striderna. Ett annat problem som många spel haft till PSP:n är de långa laddningstiderna. Väljer man inte att installera Lord of Arcana på minneskortet kommer man få dras med sådana laddningstider.      

 

Fiendedesignen är riktigt bra vilket kan bero på att flera konstnärer från olika delar av världen faktiskt har ritat den. Vissa monster är också hämtade från Square Enix andra spel som exempelvis Bahamut som varit återkommande i Final Fantasy. Rent grafiskt ser spelet bra ut men miljöerna kan likt uppdragen bli för enformiga och kännas tomma. 

Musiken i spelet är också värt att nämna då legenden Nobuo Uematsu som legat bakom många Final Fantasy-soundtrack och den erfarne kompositören Hitoshi Sakimoto som komponerat Final Fantasy Tactics och Valkyria Chronicles-spelen skrivit musiken till Lord of Arcana. Musiken är inte i klass med Uematsus eller Sakimotos bästa verk men ändå riktigt bra.

 

Lord of Arcana innehåller en del uppfriskande nyheter men inte tillräckligt för att stå på egna ben utan att jämföras med Monster Hunter. Gillar man idén att spendera timmar på att grinda och leta föremål utan någon direkt berättelse kan Lord of Arcana trots det lite för enformiga upplägget vara värt en chans. Antagligen kommer många att bli besvikna då denna typ av spel oftast tilltalar en mindre publik här i väst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: