Recension: Final Fantasy IV Complete Collection

Plattform: Playstation Portable
Genre: Console-style RPG 
Releasedatum: 22 april 2011 (EU)
Utvecklare: Square Enix, Matrix Software
Utgivare: Square Enix

Final Fantasy IV (4) eller Final Fantasy II som spelet kallades i Nordamerika när det släpptes till Super Nintendo 1991 anses av många vara den del där serien verkligen började ta form. Berättelsen kretsade likt de tre tidigare delarna fortfarande kring kristaller och världens undergång men innehöll nu djupare dialoger och karaktärer med starkare personligheter. Final Fantasy IV är också spelet som för första gången introducerade ATB-systemet (Active Time Battle) där man i realtid fick välja kommandon åt sina karaktärer under strid. Att spelet var felfritt stämmer däremot inte och det fanns framförallt två tydliga brister. Då spelet till en början utvecklades till Nintendo 8-Bitars håller grafiken inte riktigt samma nivå som många andra Super Nintendo-spel gjorde vid den tiden och den engelska översättningen var långt ifrån perfekt. Att Square Enix väljer att släppa sina gamla klassiker i ny förpackning där bland annat grafiken och översättningen blivit bättre är därför välkomnande.

I Final Fantasy IV – The Complete Collection ingår både Final Fantasy IV och uppföljaren The After Years som ursprungligen släpptes till mobiltelefoner 2008 och sedan till Wii Ware 2009. Square Enix har även utvecklat ett nytt kortare kapitel kallat Interlude vars syfte är att koppla samman de två spelen lite bättre. Som bonus finns även hela soundtracket i två olika versioner (original och arrangerad) att lyssna på ifrån spelets huvudmeny. Dessa två versioner kan man också välja mellan när man spelar och personligen föredrar jag det nyinspelade soundtracket men originalet håller även än idag.

The After Years utspelar sig 17 år efter originalet som kretsade kring den mörke riddaren Cecils och hans kamraters kamp mot den ondskefulle Golbez. Nu har nya hot börjat dyka upp mot den blå planeten och världens kristaller börjar återigen bli stulna. Istället för att vara ett enda långt spel som Final Fantasy IV är The After Years uppdelat i upp mot tio episoder med några få timmars speltid var. Varje episod fokuserar på en karaktär och både återkommande ansikten och nya såsom Cecils och Rosas son Ceodore dyker upp. Detta ger en bra variation av karaktärer som man spelar med och berättelsen ses från flera perspektiv lite som i Kingdom Hearts – Birth by Sleep. Däremot kan spelet tappa lite fokus och att levla en karaktär kan kännas lite meningslöst då man ändå inom någon timme kommer få spela med en ny.

En av nyheterna i The After Years är att månen kan befinna sig i olika tillstånd (halvmåne, fullmåne etc) vilket påverkar hur starka eller svaga ens magier eller attacker blir. En annan är banden karaktärer kan skapa mellan sig och då tillsammans utföra specialattacker. Både mån- och bandsystemen kunde ha varit lite mer användbara än vad de är.

Det första jag reagerade på i spelen var antalet slumpmässiga strider som var lite för många. Ibland hinner inte ens musiken komma igång igen då man redan hunnit hamna i en ny strid. Genom Select-knappen kan man däremot välja auto-battle vilket underlättar men det tar också bort den interaktiva delen vilket är grunden i ett spel. Svårighetsgraden är annars ganska låg i jämförelse med, enligt mig, den svåraste versionen i 3D till Nintendo DS. 

Final Fantasy IV – The Complete Collection är en riktigt prisvärd samling innehållande den hittills bästa och snyggaste versionen av Final Fantasy IV. Uppföljaren The After Years är inte riktigt lika episkt som originalet men är ändå en av seriens bättre sidotitlar. Detta är ett måste för alla fans av serien men fungerar även som en bra inkörsport för nykomlingar.   

(Final Fantasy IV: 4/5 Mycket bra)

(The After Years + Interlude: 3/5 Bra)

Annonser

5 Responses to Recension: Final Fantasy IV Complete Collection

 1. […] – En blogg om Japanska Rollspel En blogg om Japanska Rollspel « Recension: Final Fantasy IV Complete Collection Veckans händelser (V.18) 6 maj, […]

 2. Eric Haraldsson skriver:

  Graviterade tillbaka till din blogg igen. Kul att läsa din recension! Av bilderna att döma verkar grafiken lite modernare i jämförelse med After Years till Wii. Min enskilda favorittouch i After Years var nog annars framåt slutet när de kastade in lite bossar från andra Final Fantasies, som tjejtokige bläckfisken Ultros från Final Fantasy VI.

  Såg att du frågat om Suikoden 3-manga också. Dessvärre har jag inte läst den. Vill man läsa rollspelsmanga så finns ju den koreanska Ragnarok som bygger löst på mmorpg:et med samma namn. Båda är dock tämligen mediokra.

  Min bästa rekommendation vad gäller serie med spelinfluenser är nog därför HunterXHunter där de förekommer ett, för mangan påhittat, mmorpg-liknande spel vid namn Greed Island. Spelet dyker dock inte upp förrän efter ganska många volymer, men fördelen är att serien är rejält underhållande även innan dess 🙂

  Tack för trevlig läsning!

  • Grafiken är klart lite bättre till PSP:n. Får hoppas att 5:an och 6:an också hittar ut framöver.

   Det får nog bli en beställning på både Suikoden 3 och HunterXHunter framöver då. Har stött på något HunterXHunter när jag köpt en del Wonderswan-spel men inget jag spelat då de är helt på japanska.

 3. […] (Ända fram tills den 14 december kommer jag att kora årets japanska rollspel i olika kategorier för att sedan fram tills den 24 december lista de tio bästa japanska rollspelen 2011.) Årets Återutgivning: Final Fantasy IV – The Complete Collection Plattform: PSP Genre: Console-Style RPG Betyg: 4/5 Mycket bra […]

 4. […] (Ända fram tills den 14 december kommer jag att kora årets japanska rollspel i olika kategorier för att sedan fram tills den 24 december lista de tio bästa japanska rollspelen 2011.) Årets 5:e Bästa: Final Fantasy IV – The Complete Collection Plattform: PSP Genre: Console-Style RPG Betyg: 4/5 Mycket bra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: