Intryck: Retro Entertainment System (Res)

Det finns en hel djungel av olika typer av klonmaskiner för äldre konsoler ute idag men omdömena går ofta isär. Kvalitén kan vara plastig, vissa spel fungerar inte och ljudet eller bilden kan vara försämrad. Därför är det kanske en bättre idé att skaffa en originalmaskin istället. Problemet med en 20 år gammal maskin är att de är just väldigt gamla och chansen att de ska sluta fungera är större.  

Retro Entertainment System eller Res som den fyndig nog förkortas är en klonmaskin som släpptes ganska nyligen och kan spela upp spel till Nintendo 8-bitars. Det är företaget Retro Bit som även ligger bakom Retro Duo som spelar både Nes- och Snes-spel som utvecklat maskinen.

 

Res är en väldigt billig konsol och ligger ny runt hundringen på Ebay eller Amazon. För det låga priset får man en väldigt liten och lätt konsol (svart/röd, silver/svart eller vit/röd), två ganska plastiga men fungerande handkontroller och alla nödvändiga kablar. Originalkontrollerna fungerar däremot vilket är ett stort plus. 

Enheten ska ta alla Nes-kassetter vilket innefattar både europeiska och amerikanska (inte Famicom) enligt utvecklarna själva. Det finns däremot ett problem som brukar gälla de flesta klonmaskiner, vissa spel fungerar inte. Hittills har jag fått igång alla spel jag köpt men Dragon Warrior och Faxanadu kan ta några försök innan de är igång. Vissa spel lider också av försämrad ljudkvalité som exempelvis Crystalis där musiken låter fruktansvärt dåligt.

En sista brist med maskinen är att kassetterna sitter fast ganska hårt vilket kan leda till smuts i konsolen om kassetterna är smutsiga. Därför rengör jag i alla fall alla kassetter med lite T-röd och tops innan jag spelar dem för första gången. På det stora hela har maskinen däremot hittills varit värt pengarna med vissa undantag som Crystalis ljudkvalité och spel som inte alltid fungerar.

Nedan är en lista på spel som jag hunnit testa och listan kommer att uppdateras allt eftersom ifall någon är nyfiken på maskinen men vill vara säker på att ett visst spel fungerar. Är det någon som testat maskinen eller någon annan klonmaskin lämna gärna en kommentar med ett omdöme.

Testade spel till Retro Entertainment System (Uppdateras eftersom):

Titel, Region, Kompatibel
Crystalis, US, Ja
Dragon Warrior, US, Ja (fungerar ca 1 av 10 försök)
Faxanadu, US,  Ja (fungerar ca 1 av 3 försök)
Final Fantasy, US, Ja
Final Fantasy III, JP, Ja (med Famicom-converter)
Fuzzical Fighter, JP, Ja (med Famicom-converter)
Gyromite, US, Ja
Legacy of the Wizard, US, Ja
Pinball, US, Ja
Radia Senki – Reimeihen, JP, Ja (med Famicom-converter)
StarTropics, US, Ja
The Magic of Scheherazade, US, Ja
Wizardry – Proving Grounds of the Mad Overlord, JP, Ja (Med Famicom-converter)
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: