Veckans händelser (V.20)

Förra veckan redovisade Square Enix sitt finansiella resultat för perioden 1 april 2010 – 31 mars 2011 och siffrorna såg inte ljusa ut för rollspelsjätten. Totalt hade företaget en förlust på 12 miljarder japanska yen vilket motsvarar upp mot 1 miljard svenska kronor. Förra året vid samma period hade Square Enix en vinst på 9,5 miljarder yen (740 miljoner svenska kronor). Förlusten beror bland annat på Final Fantasy XIV som inte blev någon framgång. Framöver kommer företagets satsa mycket på smartphones, sociala nätverk och några redan etablerade serier som Final Fantasy, Kingdom Hearts och Dragon Quest. Att de redan nu satsar på den mobila marknaden märks och i veckan släpptes Chaos Rings Omega till App store och de har även avslöjat att de arbetar på en förbättrad portning av Final Fantasy Tactics till Iphone.

För de som prenumererar på Atlus USAs nyhetsbrev blev nog likt mig lite förvånad när gårdagens brev kom ut. Datumet är daterat till den 23 juni 1999 och man kan bland annat läsa om vilken av konsolerna Playstation eller Nintendo 64 som är hetast. Antagligen har Atlus något i åtanke med detta kryptiska e-mail. Går vi tillbaks till den 24 juni 1999 i Japan, vilket genom tidsskillnaden är den 23 i Usa, släpptes Persona 2 – Innocent Sin till Playstation 1. Atlus har nyligen släppt Persona 2 till PSP i Japan och detta mail skulle kunna vara en liten teaser inför en nordamerikansk release. Vågar man hoppas på en release den 23 eller 24 juni 2011?

 

Ett annat Shin Megami Tensei-spel från Atlus som är under utveckling är Devil Survivor 2 till Nintendo DS. Det första spelet utspelade sig i Tokyo men som trailern nedan visar verkar uppföljaren utspela sig i flera städer i Japan. Spelet handlar om ett invaderat Japan, demoner och skolungdomar som måste rädda dagen.  

Kommande Strategirollspelet Record of Agarest War Zero till Playstation 3 och Xbox 360 släpps som känt den 14 juni i Nordamerika. Nu har även de europeiska utgivarna Ghostlight valt att ge ut spelet här i Europa fast då under namnet Agarest – Generations of War Zero. Vi i Europa kommer liksom Nordamerika få en limiterad utgåva fast med lite annat innehåll. Innehållet i den europeiska utgåvan är spelet med dubbla framsidor, en A3 Affisch, ett soundtrack, tre stycken 3D-bilder och en limiterad box som allt paketeras i. Personligen kommer jag att välja den amerikanska utgåvan som innehåller en karaktärsbok, ett soundtrack, en spelkortlek och en kortlek med ”skill cards”. En trailer för Europa har också dykt upp i veckan. 

Källa: Siliconera

Veckans releaser:

 • Dragon Quest VI – Realms of Reverie (EU, NDS)
 • Chrono Trigger (EU/US, Virtual Console)
 • GO Series – Picdun (EU, DSiWare)
 • Chaos Rings Omega (US, App Store)
 • Final Fantasy XI – Ultimate Collection Abyssea Edition (EU/US, PC – Endast online)

Spelat i veckan:

I veckan har det spelats mindre än vanligt då jag bland annat byggt min egen Famicom-converter så jag kan spela Famicom-spel på min Nes-klon. En instruktion om hur man bygger en sådan converter kommer att dyka upp framöver.

I spelväg har jag annars kommit en bra bit in på cd 2 i Baten Kaitos och har även påbörjat Jikandia – The Timeless Land till PSP i väntan på att jag får hem Dragon Quest VI. Jikandia är annars något enformigt men underhållande i mindre sessioner. Likt Half Minute Hero är tiden ett viktigt inslag där man själv får bestämma hur lång tid man vill spela varje bana.

Annonser

2 Responses to Veckans händelser (V.20)

 1. eclectrocute skriver:

  SquareEnix känns spontant som den sämsta sammanslagningen i mannaminne. Rest in peace liksom.

  Devil Survivor känns som att det kan bli hur bra som helst.

  Dragon Quest VI är härligt och mysigt på det där typiska DQ-sättet, men känns ändå klart distanserat av åttan, nian och framför allt femman.

  • Företaget har ju inte riktigt levererat som de gjorde en gång i tiden. Tycker SE lägger för mycket fokus på ”fel” spel som tex Crystal Chronicles eller deras onlinebaserade FF-spel (även om 11:an var helt okej). Det är trevligt att SE satsar mer på den västerländska marknaden men inte när de anpassar spelen därefter då jag gillar japanska rollspel just för att de är japanska.

   Tror också Devil Survivor kan bli riktigt bra men måste spela ettan först. Har den till DS och spelat några timmar men håller mig tills 3DS-versionen kommit ut.

   Tycker som du att 5:an är det bästa i serien följt av 8:an och 9:an. Håller spelet samma nivå som DQ4 räcker det gott och väl för att jag ska bli nöjd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: