Hur man bygger sin egen Famicom-adapter

När Nintendo släppte sin 8-bitarsmaskin här i Europa och i Nordamerika fick konsolerna en 72 pin connector istället för en 60 pin som en Famicom har. Detta innebär att japanska Famicom-spel inte passar på ett västerländsk Nes om man inte har en särskilt adapter eller så kallad converter. En Famicom-adapter har idag blivit svårare och lite dyrare att få tag på men det finns en ganska enkel och billig lösning på problemet.

Vissa av Nintendos tidiga amerikanska Nes-spel innehåller faktiskt en Famicom-adapter som man enkelt kan bygga om. Några av spelen som innehåller en är Hogans Alley, Stack Up, Pinball, Excitebike och Gyromite. Alla exemplar av Stack Up ska tydligen innehålla en adapter men spelet kostar lite mer än exempelvis Gyromite. Gyromite är betydligt billigare och följer man några enklare riktlinjer är sannolikheten stor att man får tag i en inbyggd adapter. Det man ska titta efter är att spelet har fem vanliga skruvar på baksidan, det väger lite mer och logon på roboten i vänstra hörnet ska vara mer blålila istället för rödlila. Skillnaden är ganska tydlig om man tittar på bilden nedan.  

När man sedan fått tag i ett spel som innehåller en adapter är det bara att skruva upp det med en vanlig skruvmejsel. Ingen Gamebit behövs alltså. Som bilden nedan visar innehåller kassetten ett Famicom-spel ovan som sedan sitter fast i en adapter nedan.   

När man sedan skruvat loss spelet och adaptern från kassetten kan man plocka isär allt i tre delar.  

Då ett Famicom-spel inte riktigt passar på den svarta biten måste man både såga av de två utstickande bitarna på sidorna men även fila ner kanterna något. Tänkt också på att tejpa över själva connectorn på båda sidorna så smuts från sågandet och filandet inte går in.  

Efter det är klart är det bara att sätta tillbaks den nedre delen och på ovansidan ska ett Famicom-kassett nu passa.

För att adaptern inte ska se allt för naken ut valde jag också att såga av Gyromite-fodralet för att sedan sätta tillbaks den avsågade biten runt adaptern. Tänkt på att en bit måste sticka upp ovan så ett spel får plats.

Adaptern sätts sedan normalt in i konsolen men Famicom-spelet sätts åt andra hållet som bilden nedan visar. Om ni undrar varför mitt Nes ser något konstigt ut är det för att det är en klonmaskin men samma princip ska också gälla en vanlig maskin.

Annonser

One Response to Hur man bygger sin egen Famicom-adapter

  1. […] begränsningar blir många spel aldrig särskilt dialogtunga. Tre sätt att spela Famicom: – Bygga sin egen Famicom-adapter (billigt men tidskrävande) – Köpa en Famicom-adapter (Lite dyrare men mycket smidigare) – Köpa […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: