Topplista: De 12 bästa japanska rollspelen

För lite över ett år sedan i mitt allra första inlägg här på bloggen skrev jag en topplista över de tio bästa japanska rollspelen någonsin. Då jag under året har hunnit spela igenom många nya rollspel tänkte jag ta och uppdatera listan. En del spel har tillkommit men några har också fallit bort. Totalt blir det 12 stycken rollspel då dessa, enligt mig, är 5/5-spel. (UPDT: Såhär i efterhand har även Xenoblade Chronicles, Dark Souls och Zelda – Skyward Sword kammat hem 5/5)  

12. Shadow Hearts – Covenant (PS2)

När Shadow Hearts-spelen släpptes fick de aldrig den uppmärksamhet som de borde ha fått utan hamnade istället i skuggan av Final Fantasy X (10). Shadow Hearts – Covenant (2) är det bästa spelet i serien och ett värdigt avslut på Yuris historia där han i vår egen värld under tidigt 1900-tal kämpat mot maktgalna herrar i höga hattar, lärt känna många minst sagt intressanta karaktärer men också förlorat personer omkring sig.  

11. Castlevania – Symphony of the Night (PS1, Saturn, XBLA, PSN)

I och med Castlevania – Symphony of the Night tog serien en ny inriktning där plattformshoppandet kombinerades med rollspelselement i form av erfarenhetspoäng och level up mm. Symphony of the Night är den bästa delen i serien och har ett av de bättre soundtracken någonsin samt en intressant berättelse där Alucard har en minst sagt knepig relation till sin far. Utforskarglädjen är beroendeframkallande som den ska vara i ett Castlevania-spel och Draculas stora slott känns väldigt innehållsrikt och varierat.

10. Final Fantasy Tactics (PS1, PSP, PSN)

Final Fantasy-serien är inte känd för sina sidotitlar men i och med Final Fantasy Tactics lyckades SquareSoft skapa ett strategirollspel som hade allt. Berättelsen är av det mognare slaget och  innehåller både krig, kärlek, svek och hopp.   

9. Front Mission 3 (PS1, PSN)

Front Mission 3 var tyvärr det första och sista spelet i serien som nådde oss här i Europa (Front Mission – Evolved vill jag förtränga). Spelet är ett strategirollspel likt Final Fantasy Tactics fast striderna utkämpas istället med stora robotar man får utforma själv. Spelets strider är dess styrka och dessa får ett bra djup då man strategiskt kan välja att attackera olika delar på fiendernas robotar.

8. Suikoden II (2) (PS1, PSP)

Suikoden II avviker inte mycket från övriga delar i serien men det är den del där Konami lyckades bäst. Som vanligt får man uppleva en gripande berättelse om krig och svek där man som spelare får skapa sin egen armé på 108 karaktärer. Striderna varieras bra av traditionella turbaserade strider, dueller och mer strategiska sådana.

7. Dragon Quest V (5) (Snes, PS2, DS)

Även om Dragon Quest-serien inte är känd för sina berättelser har Dragon Quest V (5) en av de intressantare berättarteknikerna någonsin. Spelet och berättelsen blir minst sagt episkt då man får följa vår hjälte genom hela sitt livet där han föds, gifter sig, skaffar barn och sedan åldras. Allt detta samtidigt som man ska rädda världen från ondska tillsammans med monster man kan rekrytera i strid.

6. Radiant Historia (DS)

Radiant Historia kommer antagligen vara en av den här generationens mest minnesvärda rollspel. Atlus har lyckats skapa ett traditionellt rollspel som ändå känns väldigt modernt tack vare sin välskrivna berättelse som kretsar kring tidsresor samt sina innovativa strider där man taktiskt kan putta runt fienderna och klunga samman dem för att göra mer skada.

5. Demon’s Souls (PS3)

Det är nog ingen som har missat att Demon’s Souls bjuder på en högre svårighetsgrad än vad många andra rollspel gör idag. Spelet suger lätt tag i en och närvarokänslan samt tillfredställelsen att lyckas i spelet är hög. Det är kul att se att denna typ av rollspel får den uppmärksamhet det förtjänar och inte glöms bort då spelet inte tilltalar den breda massan.

4. Persona 4 (PS2)

Redan i Persona 3 skapade Atlus en spännande kombination av rollspel, dungeon crawling och en typ av social simulator. I Persona 4 har konceptet förbättrats genom smidigare genvägar och bättre strider mm. Berättelsen är också riktigt bra där man både måste gå i skolan som en helt vanlig skolungdom på den japanska landsbygden samtidigt som man måste lösa en mordgåta och utforska en mystisk TV-värld fylld av demoner. 

3. Final Fantasy VI (6) (Snes, PS1, GBA, Virtual Console)

Förutom att Final Fantasy VI (6) har en av spelvärldens coolaste och känslolösaste skurk som vill utplåna världen är berättelsen välskriven där alla karaktärer får sin stund i rampljuset. Musiken som komponerats av den legendariske musiken Nobuo Uematsu är en av seriens bästa med många minnesvärda stycken.

2. Chrono Trigger (Snes, PS1, DS, Virtual Console)

Chanserna att Chrono Trigger skulle bli ett fiasko var små. Spelet utvecklades genom ett samarbete av många framgångsrika spelutvecklare (Sakaguchi, Kitase, Horii mfl) och under en generation då allt SquareSoft rörde blev till guld. Spelet låg långt före sin tid där striderna utspelades på plats utan slumpmässiga strider och blinkande skärmar. Aldrig tidigare har ett Super Nintendo-spel förmedlat så mycket känslor genom sin berättelse med oväntade vändningar och ett soundtrack som komponerats av både Uematsu och Mitsuda (mina två favoriter). Vill man ha ett minne för livet är Chrono Trigger ett måste.  

1. Final Fantasy VII (7) (PS1, PC, PSN)

Final Fantasy VII (7) var mitt allra första japanska rollspel och det spel som lyckades få hela västvärlden att intressera sig för en helt ny spelindustri. Spelets berättelse som byggs upp av dess innehållsrika personligheter och levande miljöer är välskriven och berör på många plan. Striderna har en bra balans där man kan utforma karaktärerna genom materia-systemet medan de också har bestämda roller. Det mesta har redan sagts om Final Fantasy VII och har man ännu inte spelat detta mästerverk är det hög tid för det nu.  

Annonser

3 Responses to Topplista: De 12 bästa japanska rollspelen

 1. eclectrocute skriver:

  Bra lista (precis som din ursprungliga). Kan hålla med om kvaliteten hos alla spel jag testat (dvs alla utom Demon’s Soul, Front Mission 3 och Shadow Hearts Covenant. Hur är det med spel som Phantasy Star 4, Vagrant Story och Digital Devil Saga-dubbeln? Samt naturligtvis övriga Final Fantasy-spel.

  • Jag har spelat PS4, Vagrant Story och det första Digital Devil Saga-spelet (tvåan står i hyllan och väntar). Jag tycker alla tre spel är riktigt bra men inte riktigt 5/5 (även om de är nära).
   Vad gäller FF-serien har jag nästan spelat alla delar (utom FF14, Crystal Chronicles till Gamecube och några Japan-exklusiva titlar). Utöver de bästa spelen i serien (6:an, 7:an och Tactics) ligger framförallt 5:an, 9:an, 12:an och Crisis Core lite extra varmt om hjärtat. Men det finns mycket bra att hitta i den serien som förövrigt är min favoritserie.
   Kan verkligen rekommendera spelen på listan du ännu inte har spelat, framförallt Demon’s Souls.

 2. eclectrocute skriver:

  Jäklar vad lika smak vi verkar ha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: