Topplista: 5 Rollspel att spela under Halloween (DEL 2)

Återigen har det blivit dags för Halloween och i samma anda som förra året har jag tagit fram en topplista över 5 stycken rollspel innehållande skräck eller i alla fall en mörkare atmosfär.
Förra årets lista kan läsas här men vill man ha en snabbgenomgång bestod den av:

– Shin Megami Tensei – Persona (PS1, PSP)
– Devil’s Deception (PS1)
– Castlevania – Symphony of the Night (PS1, Saturn, XBLA, PSN, PSP)
– Koudelka (PS1)
– Sweet Home (Nes/Famicom)

Inför årets lista har jag hunnit spela igenom några självklara titlar som tidigare inte varit med men jag har även grävt djupt för att testa några mindre kända japanska titlar.

5. Shiryou Sensen: War of the Dead

Plattform: MSX2, PC98, PC-Engine
Skrämmande (Skala 1-5): 1

War of the Dead-serien, som består av en etta och tvåa, är en obskyr sådan som många antagligen aldrig hört talas om. Det är heller inte så konstigt då spelen aldrig hittat utanför Japans gränser. Den första delen släpptes ursprungligen till MSX 1987 och fick sedan två remakes till PC88 respektive PC-Engine 1989. Ska man ge sig på någon av versionerna är det den till PC-Engine man borde satsa på då den rent grafiskt ser bättre ut, innehåller mindre buggar och innehåller även erfarenhetspoäng och level ups.
Spelmässigt påminner spelet mycket om Zelda 2 där man befinner sig på en stor världskarta och under strid besegrar man fiender i realtid från ett sidoskrollande perspektiv. I War of the Dead har däremot fantasyinslagen bytts ut mot modernare sådana där man som en kvinnlig soldat tillhörande SSWAT (Supernatural Special Weapon Attack Team) har skickats ut till en liten stad där all kommunikation med omvärlden är nere och där monster börjat härja fritt. Det är sällan spelet ingjuter någon skrämmande känsla men svårt är det och likt många Surival Horror-spel är ammunitionen knapp.

4. Shin Megami Tensei – Strange Journey

Plattform: Nintendo DS
Skrämmande (Skala 1-5): 3

I Strange Journey har oroligheter och svarta håll uppenbarat sig på Sydpolen och tillsammans med några utvalda forskare och soldater skickas man dit. Väl framme visar det sig att demoner från en annan dimension börjat ta över platsen och man måste nu hitta en utväg samtidigt som man måste stoppa det växande hotet.
Bortsett från att Strange Journey bjuder på bra utforskarglädje är den mörka stämningen med dess oförglömliga musik som är spelets största styrkor. Ensamheten är påtaglig och miljöerna som sträcker sig från blodiga tortyrkammare till brinnande stridsfält är ofta skrämmande.

3. Laplace no Ma (Demon of Laplace)

Plattform: Super Famicom (Finns även till PC88, PC98, X68k, PC, TurboGrafx CD, MSX)
Skrämmande (Skala 1-5): 3

Laplace no Ma (även kallat Rapurasu no Ma, Demon of Laplace, Diable de Laplace) är ett, vad utgivarna själva beskriver det som, ”Psychic Horror RPG”. Trots flera utgivningar har det däremot aldrig, officiellt, lämnat Japan.
I den HP Lovecraft-inspirerade staden Newcam, tidigt 1920-tal, ska man som spelare undersöka herrgården Weathertop där folk mystiskt försvunnit och vissa även hittats döda. I sitt team av modiga själar som ska bege sig in i den hemsökta herrgården kan man bland annat välja mellan detektiver, medium och journalister.
Då spelet har många år på nacken blir det visuellt aldrig läskigt men herrgården bjuder i alla fall på många hemligheter och fantasin kan lätt dra iväg. Längre in blir också svårighetsgraden högre och att stärka sina karaktärer går sakta framåt. 
Laplace no Ma må vara lite utav en sämre version av förra årets vinnare Sweet Home men ansågs ändå tillräckligt bra för att få två spirituella uppföljare i form av Paracelsus no Maken (The Sword of Paracelsus) till PC98 och Kurokishi no Kamen (The Mask of Death) till 3DO.


(I den engelska översättningen som cirkulerar online ser stridsmenyerna lite konstiga ut. Ovan är iaf de rätta kommandona)

2. Parasite Eve 2

Plattform: PS1, PSN
Skrämmande (Skala 1-5): 4

I Parasite Eve 2 har Square inspirerats mer av Survival Horror-genren och spelet beskrivs bäst som ett Resident Evil med rollspelselement såsom erfarenhetspoäng. Återigen är det Aya Brea i huvudrollen som denna gång befinner sig i den övergivna staden Dryfield där muterade varelser tagit över. Miljöerna är skrämmande och ofta finner man sig vandrandes ensam och utsatt mellan dystra Motell och mörka kloaker.

1. Parasite Eve

Plattform: PS1, PSN
Skrämmande (Skala 1-5): 4

Den första delen i Parasite Eve-sagan är spelmässigt inte den bästa delen men stämningen är oslagbar. Spelet utspelar sig i ett snöigt och skrämmande New York där man för första gången får stifta bekantskapen med Aya Brea medan hon bekämpar muterade varelser. Manhattan är en plats man lätt kan relatera till och istället för att försköna staden förblir atmosfären kall och skrämmande spelet igenom.

Annonser

2 Responses to Topplista: 5 Rollspel att spela under Halloween (DEL 2)

  1. […] min topplista över 5 stycken Halloween-rollspel som publicerades under veckan har jag spelat igenom hela Super Famicom-titeln Laplace no Ma. Det är […]

  2. […] passar bra under en halloween-afton som denna. De två tidigare årens listor kan läsas här och här men vill man ha en snabbgenomgång bestod de […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: