Topplista: 5 saknade uppföljare

Samtidigt som vi bjuds på nya rollspelsklassiker faller även många serier i glömska eller i bästa fall återkommer i form av en mindre bärbar sidotitel som oftast gör en besviken. Fem stycken rollspel jag hoppas gör en officiell comeback genom en ny huvuddel är:

5. Front Mission 6

Väntan på en ny del i Front Mission-serien har varit lång. Efter att Front Mission 3 släpptes här i Europa år 2000 har väntan varat i över ett årtionde då varken den fjärde eller femte delen hittade hit. När serien faktiskt återvänder i form av sidotiteln Front Mission – Evolved har alla de strategiska inslagen jag lärt mig älska med serien bytts ut mot actionstrider i tredjeperson. Spelet blev däremot ingen jättesuccé för Square Enix och förhoppningsvis väljer de att återgå till seriens rötter utan att, i samma utsträckning, anpassa spelmekaniken till den västerländska marknaden.

4. Phantasy Star 5

Phantasy Star-serien lever och frodas än idag men för många slutade den existera efter att Phantasy Star 4 anlänt till Europa 1995. Åren efter har serien tagit nya vändingar och spelmässigt blivit allt mer actionorienterade medan de välskrivna och gripande berättelserna tonades ner för att istället ge mer utrymme åt onlinespelandet.
De nya sidoserierna är ändå populära och om vi någonsin får ett nytt Scifi-äventyr som bygger vidare där fyran slutade kan endast Sega svara på men seriens skapare Rieko Kodama är fortfarande aktiv även om hon övergivit Phantasy Star.  

  

3. Shadow Hearts 4

Snart har det gått fem år sedan den sista delen i Shadow Hearts-sagan släpptes till Playstation 2. Yuris berättelse och resa nådde redan efter den andra delen sitt slut men utvecklarna Sacnoth eller Nautilus som de senare döptes om till visade i och med Shadow Hearts – From the New World att nya berättelser kan skapas.
Chanserna för ett nytt Shadow Hearts är däremot väldigt små då utvecklarna upplöstes 2007 av Aruze som sju år tidigare tagit över Sacnoth/Nautilus. Det närmsta vi antagligen kommer att komma ett nytt Shadow Hearts är det kommande PSP-rollspelet Arms Heart där bland annat Matsuzo Machida från Shadow Hearts-teamet är delaktig eller det redan släppta 360-spelet Lost Odyssey som tillsammans med Mistwalker utvecklades av Feelplus som består av många tidigare anställda från Sacnoth/Nautilus.     

2. Suikoden 6

Senaste gången vi fick ett nytt Suikoden i huvudserien var i och med releasen av Suikoden 5 som redan ett år efter föregångaren Suikoden 4 släpptes 2006. För varje år som sedan passerat har Suikoden 6 känts allt längre bort. Suikoden-teamet har upplösts, Konami påstås ha förlorat mycket av sitt RPG-kunnande och företaget sade själva via Facebook att serien lagts på is vilket efter några månader visade sig inte stämma då en ny sidotitel utvecklas till PSP:n. Visst känns PSP-titeln som en trevlig överraskning men ett lite mer påkostat Suikoden 6 hade definitivt vägt tyngre. Suikoden Tierkreis till Nintendo DS blev inte direkt någon succé och faran finns att även denna sidotitel hamnar på en lägre nivå än seriens huvuddelar.    

1. Ett nytt Chrono-spel

Om Square Enix idag har samma kompetens för att skapa ett nytt Chrono-spel som lever upp till Chrono Triggers mästerliga nivå och dess nostalgiska koppling är något tveksamt men samtidigt är det en risk jag skulle vilja se att företaget tog.
När Chrono Trigger skapades var det tillsammans med några av RPG-världens främsta utvecklare och ”Drömteamet” som de kallades bestod av nyckelpersoner från både Square och Enix (detta var innan Square och Enix slogs samman). Drömmen idag vore att Square Enix tillsammans med någon nutida framgångsrik RPG-studio som exempelvis Atlus (Shin Megami Tensei, Radiant Historia) eller Monolith Soft (Baten Kaitos, Xenoblade) utvecklade denna generations kultklassiker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: