En återblick på Final Fantasy-serien (DEl 1/3)

Tiden går fort och i år var det 25 år sedan det då ekonomiskt utsatta företaget Square skapade Final Fantasy innan de troligtvis skulle gå under. Riktigt så blev det aldrig utan istället visade sig den slutgiltiga fantasin bara vara början på något stort och idag är Final Fantasy-serien ett av spelbranschen större namn med över 100 miljoner sålda exemplar världen över.
Det är en älskad serie som oftast inneburit kvalité där varje ny del stått för någon form av förnyelse.
Därför och i och med seriens 25-årsjubileum kommer här en återblick i tre delar av seriens hittills fjorton släppta huvudtitlar.

Den första delen i Squares framgångssaga hade antagligen aldrig sett ut som den gör utan Enix motsvarighet Dragon Quest som släpptes året innan. Många tydliga influenser har hämtats därifrån men med tiden är det ändå två serier som gått skilda vägar.

Ger man sig på Final Fantasy idag kommer man antagligen känna av dess ålder. Något dåligt spel är det däremot inte utan istället är det ett ganska standardiserat sådant där varken strider eller berättelse får något djup.
Originalet till Nintendo 8-bitars kommer att avskräcka många med sin daterade bild och höga svårighetsgrad men vill man se hur allting började kan PSP-utgåvan med bland annat förbättrad grafik vara en snällare variant.

Nördigt vetande: Räknar man antalet releaser till olika plattformar (både fysiska och digitala) har Final Fantasy fått flest släpp. Likt Final Fantasy IV har spelet sex stycken fysiska releaser (Nes, GBA, PS1, PSP, MSX2 och Wonderswan Color) men några fler digitala som exempelvis till flera olika mobiltjänster och Virtual Console.

Likt många andra uppföljare såsom Super Mario 2, Castlevania 2 och Zelda 2 anses Final Fantasy II vara lite utav seriens svarta får.
Berättelsen tar visserligen ett rejält steg framåt där vi nu har mycket mer personliga karaktärer och händelser som än idag kan intressera.

Vad som enligt många, inklusive mig själv tills jag lärde mig uppskatta spelet i och med PSP-utgåvan, gör denna del till seriens svarta svår är dess level up-system. Istället för en given level blir varje karaktär bättre på det dom använder.
I stil med The Elder Scrolls-serien blir man fysiskt starkare av att använda svärd, får starkare magier och mer MP genom att använda dessa samt mer HP genom att ta skada osv.
Det kan låta som ett bra och realistiskt system men oftast slutar det med att man attackerar sina egna karaktärer och drar ut på striderna.
Förövrigt var det Final Fantasy II som introducerade både chocobos och karaktären Cid som i senare delar återkommit i någon form.

Nördigt vetande: I flera av utgåvorna av Final Fantasy II finns det en bugg som gör att man kan levla upp sina magier snabbt. Det enda man behöver göra är att välja magin man vill kasta/levla sedan när man ska välja nästa karaktärs kommando ångrar man sig och går tillbaks till sin magikastare vilket då resulterar i att spelet registrerar kommandot utan att man använt någon magi eller MP.

Efter ungefär 16 års väntan fick västvärlden år 2006-07 äntligen ta del av den förlorade titeln. Även om Final Fantasy III fick sig ett rejält ansiktslyft i och med DS-utgåvan är det ett spel som kom 16 år för sent. Mycket av de berättarmässiga framsteg som tvåan tog försvinner här och karaktärerna är lika personlighetslösa som i den första delen.

Vad Final Fantasy III däremot gör bättre är dess jobbsystem där vi nu för första gången kan framkalla Summons i strid.
De små och söta djurliknande varelserna Moggles får vi också stifta bekantskap med för första gången i Final Fantasy III.

Nördigt vetande: Efter att Final Fantasy III hittat ut till japanska Famicom har Square haft flera idéer till att släppa spelet på nytt fast då till andra konsoler.

En påtänkt konsol var Wonderswan Color men på grund av tekniska svårigheter med att porta spelet blev det aldrig någon release. Även en remake var planerad till Playstation 2 men istället blev det Nintendos bärbara maskin (DS) och sedan till Iphone.

Final Fantasy IV, eller Final Fantasy II som det kallades i Nordamerika, är en av seriens och Super Nintendos mest omtalade spel. Det är egentligen inte så konstigt då det var här serien verkligen började ta fart och nådde en kvalité som håller hög standard än idag.
Berättelsen har ett djup som tidigare delar aldrig kom i närheten av, striderna introducerar ATB-systemet (Active Time Battle) vilket än idag är ett vanligt inslag i många rollspel och musikens toner är nästintill perfekta.
Final Fantasy IV är en av seriens höjdpunkter och ett måste för alla RPG-älskare.

Till en början var Final Fantasy IV likt sina föregångare planerad att släppas till Nintendo 8-bitas men en bit in i utvecklingen bytte spelet plattform. Detta kan vara en anledning till att grafiken aldrig nådde samma nivå som många andra spel till konsolen men i och med den pixelperfekta PSP-utgåvan kan man undgå det problemet.

Nördigt vetande: I den amerikanska versionen som kom till Super Nintendo valde Square att sänka svårighetsgraden ett snäpp. Tycker man den utgåvan fortfarande är för svår släpptes ytterligare en, exklusivt till Super Famicom i Japan, under titeln Final Fantasy IV Easytype.

Redan efter den japanska Super Famicom-utgåvan av Final Fantasy V påbörjades det en amerikansk motsvarighet som skulle komma och kallas Final Fantasy III. Som känt blev det aldrig så utan både Europa och Nordamerika fick snällt vänta tills slutet av 2000-talet när samlingen Final Fantasy Anthology släpptes till Playstation 1.

Bortsett från att Final Fantasy V har en av seriens mest minnesvärda och mysigaste intron där våran huvudkaraktär Bartz slagit läger framför en brasa i en skogsdunge med sin chocobo återvänder femman till seriens jobbsystem som nu fått mycket mer innehåll. Timmar kan spenderas på att kombinera olika jobb där en vit magiker exempelvis kan använda sig av svarta magier.

Det är synd att Final Fantasy V än idag är en av seriens mer bortglömda delar som lätt kommer i kläm mellan fyran och sexan då det även är ett av seriens bättre spel.

Nördigt vetande: Innan Final Fantasy X-2, the After Years eller XIII-2 ens var påtänka hade Square redan 1994 (1998 i Nordamerika) släppt sin första uppföljare. Detta var animen Final Fantasy – Legend of the Crystals som kom ut på VHS i två volymer (fyra avsnitt totalt). Serien utspelar sig 200 år efter Final Fanatsy V och återigen ska kristaller räddas så att världens balans ställs till rätta.

Annonser

4 Responses to En återblick på Final Fantasy-serien (DEl 1/3)

 1. Alex skriver:

  kul med en återblick av FF serien. Hoppas det blir mer av sånna framöver, av andra serie då såklart.
  Av spelen ovan har jag bara spelat FF4 till DS vilket är en favorit men man borde kanske ge sig på 5:an också.
  Vilken ver ska man satsa på då? Skulle det inte komma en til PSP också? hörde nåt om det tidigare.
  Keep up the good work!

  • Kul att du gillade den! Det är inget jag planerat men något jag mycket väl skulle kunna göra.
   Femman är ett måste som tyvärr hoppas över av många.
   Hittills finns det två utgåvor i väst, till PS1/PSN och GBA. PSN-versionen är nog lättast och billigast men lider likt PS1-versionen av långa laddnignstider. Så utifrån det skulle jag rekomendera spelet till GBA som också har lite mer innehåll som nya klasser.
   Idag har inga planer på en PSP-version avslöjats utan det var någon spelsida som missförstod det hela och i själva verket var det PS1-utgåvan som släpptes till PSN (PSone classics).

 2. […] En av spelvärldens största spelserier, Final Fantasy, har sitt 25-årsjubileum i år och det firar jag med att blicka tillbaks på seriens hittills fjorton släppta huvuddelar. Vill man läsa den första delen kan man nå den här. […]

 3. […] seriens hittills fjorton släppta huvuddelar. Vill man läsa de tidigare delarna kan man nå dessa här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: