Recension: Final Fantasy XIII-2

Plattform: Playstation 3, Xbox 360
Genre: Console-Style RPG
Releasedatum: 1 februari 2012 (EU)
Utvecklare: Square Enix, Tri-Ace
Utgivare: Square Enix
(Här kommer en något försenad recension av Final Fantasy XIII-2 som föll i glömska. Om det säger mer om mitt minne eller spelet i sig vet jag inte. Bättre sent än aldrig i alla fall.)

Det kan inte vara lätt att vara Square Enix idag. Företaget eller företagen (Square och Enix) som länge varit ledande och en gång nästintill oslagbara har den senaste tiden fått utstå mycket kritik. I mitt tycke både förtjänt och oförtjänt sådan.

Final Fantasy XIII är en av titlarna som trots sina fina försäljningssiffror sågades rejält på vissa håll för dess linjära upplägg där raka korridorer bytte av varandra.
Square Enix har däremot inte gett upp utan istället valt att spinna vidare på Final Fantasy XIII och tillskillnad från det minst sagt mediokra Final Fantasy X-2 kan det väl bara bli bättre denna gång?

Har man inte bekantat sig med originalet kan uppföljaren vara svår att hänga med i. Slutscenerna sedan del tretton har knappt hunnit rulla förbi innan nya problem dyker upp längst horisonten.

Vår hjältinna Lightning från Final Fantasy XIII är nu försvunnen och minnena av henna förvrängts. Serah, hennes lillasyster som många redan känner till, tar nu över stafettpinnen och tillsammans med Noel som rest 700 år bakåt i tiden ska de finna Lightning och rädda Gran Pulse och Cocoon från en dyster framtid.

Likt några av spelhistoriens bästa såsom Chrono Trigger och Radiant Historia står tidsresor i fokus. Ofta är det en hårfin linje man balanserar på när man skickas framåt tillbaks i tiden och även de skickligaste författarna kan skjuta sig i foten.
Resultatet för Final Fantasy XIII-2 varierar. Så kallade ”Plot holes” förekommer och berättelsen kan många gånger kännas rörig när man färdas mellan tidsparadoxer och alternativa tidslinjer.
Däremot skapar det en bra variation där man ena sekunden befinner sig i en modern stad och i andra bland igenvuxna ruiner.

Våra två nya hjältar, Serah och Noel, håller inte samma klass som originalets roller, med vissa undantag, och trots att Lightning klivit av scenen är det fortfarande hennes berättelse som håller mig fängslad spelet igenom.

Att Square Enix tagit till sig kritiken som riktats mot Final Fantasy XIII märks snabbt och vi bjuds denna gång på både städer, alternativa vägar och öppnare områden.
Det är en stor skillnad denna gång och gamla områden som återvinns får nytt liv när jag nu kan ta steget utanför stigen.

Likt många andra spelutvecklare har även Square Enix hoppat på trenden att sälja ett fullprisspel som sedan får nedladdningsbart material. Huvudberättelsen kan klaras inom mindre än ett dygn och även om minst dubbla tiden kan läggas på sidouppdrag och vid den Gold Saucer-liknande lekparken Serendipity tar äventyret slut för snabbt.

Vad Final Fantasy XIII-2 tack och lov behåller är dess nyskapande stridssystem där snabba beslut och rätt paradigms eller roller kan vara avgörande. Tillskillnad från sist tar det inte 20 timmar innan man låser upp jobbsystemet och uppfriskande nyheter har denna gång kommit till.
Bland annat finner vi ”Cinematic Actions” som fungerar som traditionella ”Quick Time Events” och genom att rekrytera monster kan man få extra allierade som i Dragon Quest V eller Pokémon.  

Samtidigt som Final Fantasy XIII-2 tar ett steg framåt tar det också ett steg bakåt. Striderna som redan var välgjorda i originalet har förfinats och världen har öppnats upp något men berättarmässigt når det inte upp till föregångaren och Serah kommer inte i närheten av Lightnings personlighet.

Annonser

One Response to Recension: Final Fantasy XIII-2

  1. […] Plats 15: Final Fantasy XIII-2 Plattform: PS3/360 Genre: Konsolrollspel Betyg:3/5 Bra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: