Recension: Persona 4 – The Animation

Plattform: TV/DVD/Blu-ray
Genre: Animeserie (25 avsnitt + True ending (ej släppt))
Releasedatum: Sändes 6 oktober 2011 – 29 mars 2012 (JP)
Utvecklare: AIC
Utgivare: Aniplex

Film och spel går trots många jämförelser inte alltid ihop. Att basera en film på ett spel eller omvänt kan vara en svår uppgift.
Förväntningarna är redan långt innan slutproduktens färdigställelse skrivna i sten och att göra en egen tolkning kan ge många missnöjda fans.
Att istället hålla sig troget originalet kan även de vara farligt då spel och film är två olika medieformer.

I Atlus förra försök i att skapa en animeserie i och med Persona – Trinity Soul lät man serien stå på egna ben med mindre Persona 3-referenser. Resultatet kunde ha varit bättre och spelet låg ljusår före.
Nu, några år senare, har man återigen gjort ett försök och denna gång är det PS2-mästerverket Persona 4 som animerats och sänds klart på Japansk TV.

Seriens alla 25 avsnitt håller sig för det mesta troget spelets berättelse och struktur. En skillnad är däremot att huvudkaraktären som tidigare var väldigt anonym nu fått ett namn, Yu Narukami, och en egen röst. Huvudkaraktären gör sig trots detta riktigt bra och både hans uttal och humor ligger på toppnivå.

Som sist får vi följ den före detta Tokyo-bon Yu Narukami när han flyttar ut till den betydligt mindre Japanska staden Inaba för att bo hos sin farbror och yngre kusin.
Inaba är vanligtvis en stillsam småstad där livet sakta passerar. Det är fram tills nu det vill säga. Brutala mord har skakat staden och det hela blir inte mindre mystiskt när Narukami och hans skolkamrater upptäcker förmågan att träda in i en TV-värld som också visar sig vara relaterad till morden.
Nu är det upp till dem och med hjälp av sin inre kraft, Persona, att hitta mördaren men också ställas inför vardagliga bekymmer för skolgången är minst lika viktig.

Påståendet att spel rent berättarmässigt inte kan nå upp till filmers nivåer är Persona 4 ett motbevis för. Spänningen är likt en brittisk dekare alltid på topp och humorn samt seriens varma atmosfär går rakt in i hjärtat.
Kvalitén är det alltså inget fel på men tempot kan bli lite för högt och mycket material har utelämnats. Som sagt är spel inte film och att få ihop en serie på 10-12 timmar av 30-40 timmars material är inte det lättaste.

Gillade man spelet Persona 4 har man många timmar av underhållning framför sig.
Persona 4 – The Animation når kanske inte riktigt upp till spelets nivå men är fortfarande ett måste för alla Persona 4-fans.
Mycket kommer att kännas igen men med seriens både spännande och humoristiska berättelse är det svårt att få nog.

Inte spelat Persona 4 ännu? Gör det först då!

 

Annonser

2 Responses to Recension: Persona 4 – The Animation

  1. Alex skriver:

    Hade helt och hållet glömt bort Persona 4. Har nu börjat kolla och hunnit med 3 avsnitt. Kan hålla med om att ”överföringen” av spelets innehåll inte passar film formatet hela tiden. Ta tex ”bossarna”.
    Kände faktiskt inte till Persona trinity souls innan. Är serien dålig för den inte håller sig till persona 3 eller är den dålig i allmänhet?
    allafall kul lite variation av recensioner och inte bara spel, även om det är spelrelaterat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: