Recension: Pandora’s Tower

Plattform: Nintendo Wii
Genre: Actionrollspel 
Releasedatum: 13 april 2012 (EU)
Utvecklare: Ganbarion
Utgivare: Nintendo

Hur långt skulle du vara villig att gå för att rädda någon du älskar?
Det är en intressant frågeställning som både fick mig att tänka och känna när jag offrade liv och lem i Heavy Rain eller berövade oskyldiga kolossers frihet i Shadow of the Colossus.

I One Piece-utvecklarna Ganbarions senaste actionpackade rollspel och kanske Wii:ns allra sista ställs jag återigen inför liknande känslor, även om det denna gång inte tas till samma nivå, när man som den före detta soldaten Aeron ska rädda sin käresta Elena från den hemska förbannelse hon dragit på sig.

De tretton tornen
Det är ingen vacker syn när Elena sakta men säkert förvandlas från en söt flicka till ett vedervärdigt monster med tentakler växande åt alla håll.
Någon helande potion som kan bryta förbannelsen existerar inte utan det enda som hjälper är råa monsterhjärtan. Tretton stycken för att vara exakt.
Passande nog finns det lika många torn som står sammanlänkande i en stor avgrund där tretton mästare eller monster om man föredrar blivit inlåsta. Besegra dem och hjärtana är dina att stjäla.

Less talk more action
Vanligtvis är jag en magstark person men när den annars icke-köttätande och halvt omvandlade Elena med motsträviga tuggor hugger in på sin första måltid vänder det sig i magen och jag känner mig nästan äcklad.

Berättelsen går annars ganska sakta framåt och någon tid för långvariga mellansekvenser eller dialoger hinns inte med mitt i allt monsterjagande.
Tornens historia presenteras bra genom kortare tillbakablickar och dokument att läsa likt de tidiga Resident Evil-spelen.
Vad som däremot saknas är en djupare relation mellan Aeron och Elena. Det är svårt att känna något för någon man knappt känner och hur mycket jag än försöker blir jag aldrig särskilt berörd.

Skynda Skynda!
Pandora’s Tower är nästan lika mycket en dungeon crawler som det är ett actionrollspel.
Målet står redan klart i det inledande skedet; ta dig igenom tornen fyllda med monster och pussel, hitta mästarnas kammare, slit ut dess hjärtan och skynda dig tillbaks till Elena som snällt väntar i observatoriet där ni slagit läger.
Och ja, det går på tid. Hinner man inte tillbaks med hennes lördagsgodis innan förbannelsen tagit över är det slutspelat.
Många gånger kan det bli lite stressigt, vilket också höjer spänningen, men genom ”vanliga” monsterhjärtan kan man lindra förbannelsen och då förlänga tiden.

Till sin hjälp för att klara den tuffa uppgiften, egentligen är det ett relativt enkelt spel, har man en magisk kedja med fler användningsområden än en fällkniv. Kedjan är inte bara ett bra redskap för att komma åt mästarna svaga punkter utan även användbar när man ska svinga sig över stup, ta sig upp för väggar eller binda fienderna vid fötterna så de hamnar i en försvarslös situation.

Trots att både spelets upplägg och dess snarlika torn är ganska repetitiva lockas jag ständigt till att fortsätta framåt och genomgå proceduren om och om igen tills ett av de olika sluten rullat förbi efter ungefär 20 timmars spelande. Vilket slut man får beror på Aerons relation till Elena. Genom enklare konversationer och dyrare gåvor kommer bandet mellan dem att stärkas. Detta hade varit ett bra tillfälle att stärka dess relation men oftast får man istället samma svar och liknande dialoger om igen.

Pandora’s Tower berör kanske inte lika mycket som Shadow of the Colossus, tornen blir aldrig lika spännande som Dracula’s fästning i Castlevania och Aeron svingar inte sin kedja med samma kraft som Kratos i God of War, men i slutändan är det ändå ett spel med varierade bossar och finurliga pussel som underhåller och viktigast av allt; är roligt att spela.

Annonser

One Response to Recension: Pandora’s Tower

  1. […] Plats 14: Pandora’s Tower Plattform: Wii Genre: Actionrollspel Betyg: 3/5 Bra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: