Spelat i sommar (DEL 1/2)

Innan sommaruppehållet tidigare i maj skrev jag ett inlägg över alla rollspel som skulle hinnas med under sommaren. Augusti månad är snart slut och det är på sin plats att ”redovisa” alla spel jag hunnit med i form av kortare intryck. Bortsett från Atelier Meruru och Kingdom Hearts 3D (som spelas nu) har allt plus lite till hunnit spelats.

Earthbound (SNES)

Än idag är Earthbound ett ganska unikt och annorlunda rollspel.
Humor är inte ett allt för vanligt inslag i spel och medan en stor majoritet av alla rollspel tar sig själva på stort allvar finns det knappt en dialogruta i Earthbound som inte får dig att småle eller att brista ut i skratt.
Själva huvudberättelsen där man med ynglingen Ness och hans följe ska stoppa en framtida invasion av Giygas kan tyvärr tappa bort sig något men i slutändan är ändå Earthbound ett charmigt spel med en originell värld fylld av argsinta tanter och hjärntvättade kultmedlemmar.
4/5 Mycket bra

Live A Live (SNES)

Live A Live är ett av många rollspel som aldrig lämnat Japan. Att Square hade ambitioner för att skapa något nytt och fräscht märks tydligt.
I stil med Final Fantasy IV – The After Years är det kapitelindelat där man får spela sju olika scenarion i sju olika tidsåldrar.
Variationen blir riktigt bra där man ena stunden exempelvis befinner sig i vilda västern bekämpandes mot banditer och i den andra som en slagskämpe med mål att bli störst i världen.
Den stora bristen med ett sådant system är däremot att man aldrig hinner ”komma in” i varje karaktärs berättelse och utforskarlusten försvinner då man inom en kort stund ändå kommer att få börja om från början.
Striderna är, bortsett från en obalanserad svårighetsgrad, ganska intressanta där man likt ett nerbantat strategirollspel förflyttar sig på ett bräde medan man attackerar fienderna.
Live A Live är ett spel jag länge varit nyfiken på men tyvärr blev mitt intryck ganska splittrat och det blir inte bättre än mediokert.
2/5 Mediokert  

Tales of the Abyss (3DS)

Senaste året har varit ett stort steg framåt för oss Tales of-fantaster. Inte nog med att både Abyss och Graces f har hittat ut utan Namco Bandai har även utannonserat Tales of Xillia.
Tales of the Abyss är kanske inte seriens största revolution men ändå dess bästa. Striderna är lika actionpackade som alltid, mysfaktorn är ofta på topp och världen samt karaktärerna är berikade på liv och historia.
Det enda minustecknet som håller spelet borta från hösta betyg är att jag saknar mer utformning av karaktärerna där man utifrån egna önskemål kunde ha fått skräddarsy dem.
4/5 Mycket bra

Theatrhythm – Final Fantasy (3DS)

Få serier har genomgående så bra musik som just Final Fantasy. Uematsu har genom åren skapat många oförglömliga melodier och att Square Enix inte gjort ett musikrollspel tidigare än nu är märkligt.
Likt andra musikspel handlar det om att träffa noter i rätt tid och till sin hjälp har man 3DS:ens pekskärm. Under spelets gång får man både beskåda nostalgiska mellansekvenser och besegra klassiska fiender.
För att inte glömma bort seriens rötter får man också erfarenhetspoäng för att stärka sina karaktärer.
Även om Theatrhythm – Final Fantasy innehåller runt 70 stycken ljuvliga låtar finns det många hundra till man hade velat få höra. DLC finns dock.
Äger du en 3DS? Spring då genast iväg och köp Theatrhythm – Final Fantasy och glöm inte bort att skaffa ett par ordentliga hörlurar!
4/5 Mycket bra

Zelda Ocarina of Time (3DS)

År 1998  förde Ocarina of Time in Zelda-serien i tre dimensioner. Passande nog gör Nintendo det igen när man 13 år senare släpper det till Nintendo 3DS i stereoskopisk 3D.
Jag har många goda minnen från 3D-Hyrule när jag sent 90-tal lånade min kompis Nintendo 64 i utbyte mot mitt Playstation.
På många sätt är Ocarina of Time lika mysigt som episkt men samtidigt kan jag varken nu eller då blunda för spelets tydliga kamera- och kontrollproblem.
Allt för ofta har jag svurit över kameravinklarna och att Nintendo inte dragit nytta av deras stiliga Circle Pad Pro är synd.
Ocarina of Time är fortfarande ett bra äventyr men A Link to the Past eller Skyward Sword rår det inte på.
3/5 Bra

Phantasy Star (SMS)

Sega Master Systems RPG-bibliotek är ganska tunt om man jämför med Nintendo 8-bitars. Däremot har konsolen ett rollspel som överklassar både det första Final Fantasy- och Dragon Quest-spelet. Jag tänker såklart på Science fiction-rollspelet Phantasy Star.
Åldern har kanske satt sina spår men för sin tid är det ett riktigt intressant rollspel med en värld som blandar både Star Wars och Dragon Quest, komplexa 3D-grottor samt en av spelhistoriens tidigaste kvinnliga huvudkaraktärer, Alis.
Är man ute efter ett tidigt konsolrollspel och inte är rädd för lite grindande är Phantasy Star ett bra val!
4/5 Mycket bra

Annonser

5 Responses to Spelat i sommar (DEL 1/2)

 1. Alex skriver:

  Börjar närma mig slutet i Tales of the abyss och kan bara hålla med i det du skriver. Det är utan tvekan ett av de bättre jrpg:na jag spelat under det senaste året. På fredag blir det till att hämta ut Graces f också. Riktigt sugen på det!

 2. […] Innan sommaruppehållet tidigare i maj skrev jag ett inlägg över alla rollspel som skulle hinnas med under sommaren. Augusti månad är snart slut och det är på sin plats att ”redovisa” alla spel jag hunnit med i form av kortare intryck. Bortsett från Atelier Meruru och Kingdom Hearts 3D (som spelas nu) har allt plus lite till hunnit spelats. Del 1 kan läsas här. […]

 3. Fredrik skriver:

  Phantasy Star var det första JRPG jag spelade, fantastiskt bra spel, även om jag en gång lyckades spara över ett save och fick spela om en väldans massa. Väldigt glad över att det även är med i Sega Mega Drive Ultimate Collection till PS3/360.

  • Sånt kan vara irriterande. Minns när mitt 3:e parts minneskort till PS1 tömdes.
   Nu spelade jag originalet men har för mig att man måste låsa upp PS i MD-samlingen och även med två kontroller? Eller blandar jag ihop med Golden Axe Warrior?

   • Fredrik skriver:

    Det stämmer, man måste ha två kontroller för att låsa upp Phantasy Star i samlingen. Man ska spela igenom första banan i Sonic 2 med två spelare om jag minns rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: