Recension: Final Fantasy Dimensions

Plattform: iOS, Android
Genre: Konsolrollspel (Console-Style RPG)
Releasedatum: 31 augusti 2012 (EU)
Utvecklare: Matrix Software, Square Enix
Utgivare: Square Enix

Final Fantasy-serien har oftast stått för framtid där varje ny del blickat framåt och introducerat nya sätt att spela eller världar att besöka.
Senaste tiden har Square Enix däremot försökt att återskapa seriens glansdagar och väcka nostalgiska minnen till liv.
Resultatet har varierat och medan uppföljaren till Final Fantasy IV var bra gav The 4 Heroes of Light mig känslan av att det kanske inte var bättre förr.
I det senaste försöket som stavas Final Fantasy Dimensions och som 2010 gick under titeln Final Fantasy Legends (ej att förknippa med Final Fantasy Legend) i Japan vrider man återigen tillbaks klockan och hyllar seriens 25 år i livet.

Rally-Ho!
Hör du till skaran som tröttnat på vad Square Enix och deras spel står för idag eller liksom mig själv värderar Final Fantasy V som en av seriens höjdpunkter kan Final Fantasy Dimensions mycket väl vara spelet för dig.
Redan i den inledande gratisprologen kommer erfarna Final Fantasy-anhängare att känna igen sig och redan där borde du också ha svaret på om det är något för dig.
Trots den svartvita världen mellan gott och ont där världens kristaller är ur balans har jag svårt att få nog och nostalgin är ett faktum när jag stöter på ”Rally-Ho”-skrikande dvärgar, flygande drakar eller magiker i spetsiga hattar.

Tillskillnad från många andra spel i serien separeras vår grupp av hjältar och vi får under spelets kommande fyra kapitel både följa ”The Warriors of Light” och ”The Warriors of Darkness”.
I exempelvis Live a Live eller Final Fantasy – The After Years tar detta hoppande mellan flera grupper bort en del av utforskarglädjen och kvar blir en något splittrad berättelse. I Final Fantasy Dimensions blir det aldrig något problem då det inte tas till lika extrema nivåer.
Att däremot introducera åtta huvudkaraktärer från start kan röra till det och flera namn får man aldrig riktigt grepp om.

En Warrior eller Dark Knight? Varför inte både och!
Varför Final Fantasy V är en av seriens höjdpunkter beror egentligen inte på dess berättelse utan istället är det tack vare dess jobb- eller klassystem som efter den första och tredje delen verkligen kommer till sin rätt.
Även i Final Fantasy Dimensions kan du skräddarsy dina team och genom att lära sig olika klassers förmågor kan man sätta samman många spännande kombinationer. Personligen tar jag det säkra före det osäkra och låter två magiker med både svarta och vita magier slåss sida vid sida med två kraftpaket.

Det kostar att ligga på topp
Jag har egentligen inget emot att betala 220 kr, även om smärtgränsen närmar sig, för ett ”normallångt” iOS-rollspel men att sedan betala 75 kr till för att kunna byta ut den arrangerade musiken till en chiptune-tolkning känns något snålt.
Musiken i sig är annars riktigt bra och samtidigt som flera stycken har låtit sig inspireras av Uematsus tidigare melodier där jag bland annat urskiljer Eternal Wind från Final Fantasy III och Balamb Garden från Final Fantasy VIII känns det oväntat fräscht. Tyvärr kan det bli lite repetitivt då ett tjugotal låtar ska fördelas på ett fullångt rollspel.

Final Fantasy Dimensions är ett bra exempel på att iOS- och Android-enheter duger till mer än Angry Birds-spelande och kan du komma över det relativt höga priset har du en 30-40 timmars lång nostalgitripp framför dig.
Något hopp för seriens framtid inbringar egentligen inte Final Fantasy Dimensions utan istället ger det en känsla av att det kanske ändå var bättre förr!

Annonser

3 Responses to Recension: Final Fantasy Dimensions

  1. Alex skriver:

    Bra skrivet! Blev riktigt sugen på spelet. Ska nog ladda hem prologen under helgen och ge det en chans.

  2. […] Plats 06: Final Fantasy Dimensions Plattform: iOS, Android Genre: Konsolrollspel Betyg: 4/5 Mycket bra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: