Veckans händelser [TGS 2012] (V.38)

Tokyo Game Show är slut för i år och likt övriga mässor och konferenser som har ägt rum har nivån varit ganska medioker. TGS passar visserligen min spelsmak bättre än tex E3 men några större överraskningar uteblev vilket också kan ha sin förklaring i att vi befinner oss i ett generationsskifte.
Ett av mina mest efterlängtade spel från mässan är Atlus nya Shin Megami Tensei IV till Nintendo 3DS. Spelet utspelas i ett postapokalyptiskt Tokyo som tagits över av demoner och som nu måste räddas. Än så länge är det bara utannonserat för Japan 2013 men chanserna för en Nordamerikansk release är stora. Ni med europeiska 3DS:er får antagligen lägga er tilltro till Ghostlight. Nedan är en ny trailer.

Yakuza 5 till Playstation 3 har nu fått ett japanskt releasedatum. Den 6 december släpps titeln borta i öst och än har tyvärr inget sagts om en västerländsk release.

En av mässans större titlar för den japanska marknaden som visades upp är Monster Hunter 4 till Nintendo 3DS. Nedan är en 20 minuters lång video där Capcom själva visar upp spelet. Monster Hunter 4 släpps i Japan mars 2013 vilket är samma tidpunkt då vi i väst får Monster Hunter 3 Ultimate till 3DS och Wii U.

Mellan alla Layton- och Inazuma Eleven-spel som Level 5 hade med sig till årets TGS visade de även upp mer av kommande 3DS-titeln Fantasy Life. Spelet beskrivs som ”finding your own way of life” och utvecklas i samarbete med Brownie Brown. Nämnvärt är också att kompositören Nobuo Uematsu och illustratören Yoshitaka Amano är med i utvecklingen.

Efter att varit frånvarande under både årets E3 och Gamescom återvänder Sonys kommande Vita-titel Soul Sacrifice. Spelet verkar ha blivit något försenat och planeras att släppas under våren 2013 i Japan. Nya spel till Vitan känns i alla fall väldigt välkomnande.

Ytterligare två Vita-spel som visades upp och utannonserades under Sonys konferens var Valhalla Knights 3 och en portning av Wii-spelet Muramasa – The Demon Blade.
Efter konferensen har även en uppföljare till PS1-spelet Over my Dead Body (Ore no Shikabane wo Koete Yuke) avslöjats vara under utveckling. Aldrig hört talas om det? Inte så kontigt då det tidigare bara släppts kvar i Japan.
Informationen kring spelet är än så länge sparsam men nedan finns iaf en första trailer.

Capcoms senaste storsatsning Dragon’s Dogma verkar hållas vid liv så länge det går. I slutet av året kommer DLC i form av bland annat högre svårighetsgrad att hitta ut och 2013 en större expansion kallad Dark Arisen. Detta gäller även för våra breddgrader.

Tokyo Game Show riktas framförallt mot den japanska marknaden men vi i väst har också fått flera utannonseringar under veckan.
Har man ännu inte fått nog av Compile Hearts Hyperdimension-serie kommer Hyperdimension Neptunia Victory till Playstation 3 att släppas av NIS America i både Europa och Nordamerika under våren nästa år.
3D-versionen av Final Fantasy III till PSP har också fått ett releasedatum som redan är nästa vecka. Någon UMD-release uteblir dock och istället kommer det bara till amerikanska PSN. Vill man ha en fysisk utgåva är den redan släppta japanska versionen på engelska och PSP:n regionsfri.
En annan titel till PSP:n är Generation of Chaos – Panoras Reflection. NIS America släpper titeln digitalt i både Europa och Nordamerika under nästa år. Som ni kan se i den japanska trailern nedan handlar det om ett RTS-spel med RPG-element.

Slutligen kan alla europeiska Vita-ägare som inte vill importera glädjas över att Persona 4 – Golden släpps via NIS America i Europa under våren 2013. Den nordamerikanska utgåvan går att köpa från och med november i år.

Källa: Siliconera

Veckans releaser:

– One Piece – Pirate Warriors (EU, PS3/PSN)
– River King – A Wonderful Journey (US, PSN – PS2 Classics)
– Harvest Moon – It’s a Wonderful Life (US, PSN – PS2 Classics)
– Lunar Silver Star Story Touch (EU, iOS)

Veckans tips:

Har du drömt om att tåga in på Gamestop och till exempel plocka ner senaste Final Fantasy XV till Super Nintendo?
Jag med, men det lär aldrig hända. Vad som däremot är verklighet är att spel ännu utvecklas till våra gamla kära retrokonsoler.
Pier Solar släpptes för inte så länge sedan till Mega Drive och samma utvecklare har nu två nya projekt på gång.
På WM’s Magical Game Factory kan man följa utvecklingen av Project N och Project Y samt ”investera” pengar i projekten för att göra sin röst hörd genom olika omröstningar. Pengarna man investerar kan man också använda för att köpa spelet när det slutligen släpps.
Själv har jag ”investerat” 50 dollar i Project N och hoppas såklart att genren blir actionäventyr/rollspel efter omröstningen är över. Project Y är redan bestämt att bli ett RPB (Role-playing beat-em-up) vilket ser klart intressant ut.

Spelat i veckan:

Efter att spenderat halva veckan och hela helgen med feber i soffan har alla Alien-filmerna och mycket spelande hunnits med.
Som sist har jag fortsatt med The World Ends With You till iPhone och efter besvikelsen med DS-utgåvan är jag glad att jag givit det en andra chans. Striderna är inte alls lika röriga och pekskärmen fungerar oftast riktigt bra. Attackerna utförs på olika sätt där man tex måste dra vertikalt längst skärmen, trycka på fienderna eller dra en cirkel runt Neku.

En annan titel från året som däremot är nyutvecklad är PSP-spelet Unchained Blades. Likt Wizardry, Etrian Odyssey eller Class of Heroes handlar det om en dungeon crawler i förstaperson. Berättelsen vinner inte direkt några priser men är ändå helt okej hittills. Tillskillnad från ovan nämnda spel är storyn mer påtaglig utan att hamna för mycket i centrum.
Vid en första anblick tror jag spelet kan påminna om vilken grottgrälare som helst men bakom dess välgjorda 2D-porträtt finns ett intressant level-system likt sphere griden i Final Fantasy X.
Varje karaktär man har med sig kan också rekrytera monster likt valfritt Shin Megami Tensei-spel.  Dessa monster kontrollerar man inte direkt utan de tar istället egna initiativ under striderna.
För att ge variation till de turbaserade striderna finns det vissa partier där ens monsteranhängare slåss direkt genom att man matchar rätt knapptryckningar som visas på skärmen. Det påminner något om spelsättet i många rytmspel fast minus musiken då.

Annonser

One Response to Veckans händelser [TGS 2012] (V.38)

  1. Alex skriver:

    Har TGS varit 🙂 Håller med om den relativt låga nivån och jag märkte knappt att mässan pågått. Väldigt lite stornyheter.
    Nyretro är alltid kul! tack för tipset, även om jag inte kommer investera något själv blir det mycke väl ett köp när spelen släpps.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: