Importtest: 3 Famicom-spel

I den nya delen här på bloggen, Importtest, kommer jag att pröva olika importrollspel som aldrig hittat ut till oss i väst. Både kortare intryck från själva spelen och hur importvänliga de är kommer att testas.

I den första delen är det Famicom, eller NES som den kallas i väst, som står i fokus.
Inte nog med att det finns gott om okända Japanexklusiva titlar som aldrig lämnade landet utan många av dem och då i synnerhet actionrollspelen är lättspelade. Visst finns det väldigt textbaserade rollspel som exempelvis Final Fantasy-serien men tack vare maskinens begränsningar blir många spel aldrig särskilt dialogtunga.

Tre sätt att spela Famicom:
– Bygga sin egen Famicom-adapter (billigt men tidskrävande)
– Köpa en Famicom-adapter (Lite dyrare men mycket smidigare)
– Köpa en Famicom-konsol (dyraste alternativet men alla spel fungerar)
 
Tre bra butiker att importera ifrån:
– Japangamestock (Från Japan, Stort utbud, bra priser, dyrare och längre frakt)
– Japanspel (Från Sverige, snabb leverans, bra priser)
– Genkivideogames (Från UK, bra priser, okej utbud och frakttid)

Dragon Buster

Egentligen släpptes Dragon Buster 1984 i Nordamerika men då endast till arkadmaskiner. De senare utgåvorna som bland annat hittade ut till MSX och Famicom stannade kvar i Japan vilket inte gör något då spelet är helt på engelska och består till 90% av strider.
Dragon Buster är ett roligt men svårt sidoskrollande actionrollspel som är lätt att plocka upp men svårt att spendera för många timmar med. Oftast blir det svårare än vad det behöver vara då räckvidden på svärdet känns alldeles för kort.
Mycket av det vi tar för givet i dagens spel var väldigt nyskapande när Dragon Buster släpptes. Inte nog med att det är en av Japans allra tidigaste rollspel/actionrollspel utan här finner vi en världskarta likt den i Super Mario Bros, alternativa vägar, olika fiender från gång till gång, dubbelhopp och en hälsomätare.
Många av dessa inslag introducerades i och med Dragon Buster.
Importvänligt? Ja!

Dragon Buster II – Yami no Fuuin

 

Fem år efter originalet släppte Namco en uppföljare till Dragon Buster och denna gång har man valt en annorlunda approach. Level up-systemet är nu borta och istället påminner det mer om ett klassiskt actionäventyr som exempelvis Zelda.
En skillnad är däremot att Dragon Buster II innehåller mer dungeon crawlande och få byar att besöka. Det påminner nästan mer om Gauntlet.
Likt ettan är spelet helt på engelska och även om de tråkiga färgerna sticker något i ögonen efter en timme eller två är det både lättspelat och riktigt roligt. Bortsett från drakbossarna är svårighetsgraden också bättre balanserad.
Importvänligt? Ja!

Bokosuka Wars

När jag ändå är inne på väldigt gamla rollspel från Japan kan jag lika gärna ta en närmare titt på ASCII:s Bokosuka Wars från 1983 (Famicom-versionen släpptes 85).
Bokosuka Wars är definitivt annorlunda och har flera gånger toppat listorna över spelhistoriens sämsta spel. Det är svårt att ge Bokosuka Wars en definitiv genren men här finner vi både inslag från RPG- och RTS-genren.
Spelpremisserna är enkla där det handlar om att rädda sin tillfångatagna armé genom att förflytta kungen Suren och hans medhjälpare man finner längst vägen 600 m från höger sida av skärmen till vänster.
Det kan låta som en enkel uppgift men spelets fiender och hinder som möter en längst vägen skulle få självaste Ernst Kirchsteiger att svära av frustration.
Dör kungen är det Game over och tro mig det kommer han. ”WOW! YOU LOSE!”
För att vara ett så hatat spel med skrattretande frustrationsnivå har jag svårt att lägga ifrån mig kontrollen. Tack vare dess enkelhet blir det snabbt beroendeframkallande.
Striderna sker per automatik när man stöter ihop med en fiende och vad som avgör om man vinner eller förlorar känns väldigt slumpmässigt. Det finns dock ett räkneverk i bakgrunden och lyckas du hålla dina medhjälpare vid liv kan de bli starkare.
Importvänligt? Ja!

Annonser

3 Responses to Importtest: 3 Famicom-spel

 1. Alex skriver:

  Ja kommer antagligen själv inte spela dessa titlar men både kul och informativ läsning var det!
  Komer du kolla något på nya generationen också? typ Suikoden, valkyria ch 3, Type-0 till psp?

  • Till en början kommer det antagligen blir äldre konsoler (Famicom, Super Famicom, Saturn osv).
   Senaste generationen har jag inte importerat något ifrån (bortsett från Ash till DS och flera FF-spel till min samling). Problemet med dagens spel är också att de är mycket mer storyfokuserade vilket gör dem svårspelade. Men ska ha det i åtanke.

 2. […] spel med en blandning av RPG och RTS. Jag har skrivit om Famicom-versionen tidigare här. Den stor skillnaden i originalutgåvorna är att man redan från start har med sig en armé […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: