Gamex 2012

Gamex är över för i år och efter att ha missat förra årets tillställning begav jag mig in till Kistamässan under invigningsdagen i torsdags.
Förväntningarna inför mässan har varit sparsamma och i ärlighetens namn blev det ett besök utan mycket kunskap i vad som skulle visas upp.
Visst kände man på sig att självklara titlar skulle vara på plats såsom Halo 4, EA och deras sportspel, Dead Space 3 och annat som kommer att toppa försäljningslistorna framöver.
Såhär några dagar efter mitt besök och när alla intryck hunnit sjunka in är jag faktiskt riktigt nöjd och ser redan fram emot kommande Gamex-mässa.

Redan efter att ha skannat av och tagit en första runda i den ändå inte helt utfyllda mässhallen var det framförallt en sak som var säker. Nintendo verkar satsa hårdast av alla och tar upp mest plats på mässgolvet.
Nintendo verkade också dra mest publik och personligen var deras hörna en av höjdpunkterna där både Wii U:n och 3DS:en fick stort fokus.


(Nintendo satsar hårt på Wii U)

Vid de uppradade 3DS-konsollerna kunde man provspela fyra ej släppta titlar i form av Castlevania – Lords of Shadow, Disney Epic Mickey – Power of Illusion, Luigi’s Mansion 2 och titeln jag såg fram emot allra mest att testa: Paper Mario – Sticker Star.
Jag är tveksam om hela klistermärkssamlandet, som har fått mycket fokus, lyfter serien till nya nivåer men är ändå ett fungerande och roligt inslag. I övrigt känns det som ett Paper Mario ska göra där vi finner humoristiska dialoger, pussellösning kombinerat med turbaserade strider och glada färger i massor.


(Jag fastklistrad vid Paper Mario)

Ännu mer titlar fanns det att pröva till Wii U:n och några av dem var Ninja Gaiden 3, Zombie U, New Super Mario Bros. U, Nintendo land, Pikmin 3 och min favorit Rayman Legends.
Trots alla Wii U-spel var det egentligen kontrollen som lockade mest och såhär i efterhand är jag nöjd. Varken storlek eller tyngd är något problem, utformningen passar perfekt och skärmen är riktigt skarp.

Både Sony och Microsoft var självklart på plats men ingen av dem rådde egentligen på Nintendo. Microsoft visade bland annat upp nya Windows 8, Halo 4, Forza och en hel del Kinect-spelande.

Sony som i mitt tycke var tråkigast på mässan visade bland annat upp nya God of War, Little Big Planet Karting, All-Star Battle Royal och den kanske minst intressantaste titeln Wonderbook.


(En bild säger mer än tusen ord)

Mässans absoluta höjdpunkt bjöd Namco Bandai på i form av det hett efterlängtade PS3-rollspelet Ni no Kuni utvecklat av Level 5 och Studio Ghibli.
Efter att lyckoruset lagt sig, barnen spelat klart (Ja, det var sorgligt nog mycket barn vid den stationen) och jag greppat tag i den ovanligt flottiga kontrollen så var det min tur.


(Lyckan var total när jag fick syn på detta!)

Två demos fanns att spela varav den ena utspelade sig på ett eldberg och den andra, som jag testade, i en grön och lummig skog.
Nästan direkt möttes man av en bosstrid där skogens väktare vaknat till liv. Striderna var både välfungerande och roliga där man i realtid rör sig på en stridsskärm likt Star Ocean 4. Det är dock inget actionrollspel utan som sedvanligt bläddrar man friskt i ett menyhjul där allt från vanliga attacker till magier finns att tillgå.
Bortsett från att man kunde kontrollera huvudkaraktären Oliver kunde man också likt Pokémon eller Final Fantasy XIII-2 låta monster delta.

Efter bosstriden som lade stort fokus på att man blockerade i rätt tidpunkt fortsatte min resa ut genom skogen till jag nådde en traditionell världskarta likt den i Tales of Vesperia.
Efter att vandrat runt en stund och nått en stad vars grindar hade bommats igen avslutade jag mitt spelande. Inte för att jag hade tråkigt utan tvärtom. No no Kuni kan bli hur bra som helst och fram tills den 25 januari vill jag spara upplevelsen så mycket det går.

Även om det var de större utvecklarna och deras AAA-titlar som syntes och hördes mest fanns det gott om mindre indieutvecklare och olika högskolar på plats.
Bland dessa var det framförallt ett spel som fångade mitt intresse lite extra. Spelet heter Secrets of Grindea, släpps till PC sent 2012 eller 2013 och utvecklas av tre studenter från Visby.
Secrets of Grindea  är ett old-school actionrollspel som hyllar 16-bitseran och innehåller co-op upp till fyra spelare. Tydligen går det ut på att samla föremål och bli den störste samlaren av dem alla. Jakten på ovanliga föremål förvandlas självklart till något mycket större och världens framtid vilar kanske i ens händer.
Just denna titel hann jag aldrig pröva men det ser riktigt charmigt ut och Secrets of Grindea är definitivt något jag kommer att hålla ögon och öron öppna inför.

Gamex bjöd i år på en hel del gott och blandat och även om jag hade velat se lite mer rollspel plus en hårdare satsning av Sony är jag riktigt nöjd och förväntansfull inför kommande mässor (om det blir fler).
Var du där i år? Vad tyckte du?

Nedan är lite blandade bilder.


(Flera butiker på plats. Bla Gamereplay, Elgiganten, SF-bokhandeln)

(Det mystiska rummet utan ingång. Min kompis kunde inte hålla sig)

(EA satsar hårt men Hitman är hårdare)

(Allt från dansspel till olika simulatorer fanns att testa)

(Det spelades både Magic och slaktades Zombies)

(Min följeslagare och Alisa (Notera Lightning i bakgrunden). Själv nöjde jag mig med en enkel t-shirt)

(Fångsten från mässan!)
Annonser

2 Responses to Gamex 2012

  1. Alex skriver:

    Har missat alla mässor som varit. Har inte haft någon att gå med + att det är en bit att åka för mig. Men är sugen på ett besök.
    Du verkar ha haft kul iaf!
    Ni No Kuni är antagligen det mest efterlängtade för mig med. Kul att det verkar hålla för hypen.
    Riktigt snygg t-shirt btw. Vart har du köpt den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: