Recension: Final Fantasy – All the Bravest

FFATB logo

 

Plattform: iOS
Genre: “Pick-up-and-Play”-rollspel
Releasedatum: 17 januari 2013 (EU/US)
Utvecklare: BitGroove
Utgivare: Square Enix

Ibland är det de allra enklaste idéerna som kan göra ett spel riktigt bra.
Det finns många exempel på titlar som bygger på sin enkelhet men som ändå nått framgång.
Se bara på klassiker som Tetris och Pong eller nyare tillämpningar som Angry Birds eller Portal.

I Square Enix senaste ”pick-up-and-play”-rollspel, Final Fantasy – All the Bravest, har man försökt sig på en liknande approach men slutresultatet lämnar mycket att önska.

FFATB (1)

Strider, strider och… strider
Visst bjuds vi på ren och skär fanservice när man får spela med karaktärer från seriens många delar, möta välkända bossar och lyssna på några Uematsus bästa stycken men där någonstans tar det också slut på allt gott att säga om spelet.

Final Fantasy – All the Bravest har egentligen bara en utstakad väg att följa på världskartan där man springer från strid A till Strid B.
Det finns ingen direkt berättelse, inga menyer, inget utforskande utan istället är det en karavan av strider som är lika enformiga som de är tråkiga.

Stridsskärmen tillåter dig att ha många kämpar på din sida, upp mot 30-40 st, och genom att enkelt nudda vid dem attackerar de automatiskt.
Någon taktik i allt kaos finns knappt att ta till, vem som attackerar vem sker slumpmässigt, och i slutändan kommer du att gnugga skärmen som en tok tills skyddsplasten lossnar.

FFATB (2)

Final Fantasy – All the Greedy”
Tillskillnad från Square Enix många andra iOS-release kostar Final Fantasy – All the Bravest endast 28 kr men låt dig inte luras för tillsammans med Nintendos röriga och dyra Co-op-lösning till Zelda Four Swords, Asura’s Wraths DLC-slut och Capcoms snåla limiterade utgåva av Resident Evil 4 är detta en av spelhistoriens girigaste spelsläpp.

För 28 kr får du bara ett smakprov och vill du ha seriens mer omtyckta hjältar eller andra världar att besöka kostar det extra.
Totalt kan notan gå upp mot 400 kr och då har jag inte nämnt lösningen på på vad som händer när man besegras.
Har du då inte tålamodet att vänta på att en karaktär vaknar till liv igen var tredje minut får du köpa helande föremål som låter alla dina karaktärer komma tillbaks på nolltid.

En titel som varken kostade mycket tid, pengar eller manskap att utveckla kan i slutändan alltså dra iväg och genom alla mikrotransaktioner kan det kosta mer än ett AAA-spel.

FFATB (3)

Idéen med ett ”pick-up-and-play”-rollspel till det bärbara formatet är i sig inte fel men vill du ha ett välgjort sådant ska du istället lägga dina slantar på Half Minute Hero för denna soppa av kaos, enformighet och girighet är seriens absoluta bottennapp.
För 28 kr och uppåt får du inte mycket mer än en blankputsad skärm!

1 av 5

Annonser

6 Responses to Recension: Final Fantasy – All the Bravest

 1. Fredrik skriver:

  Heh, kotaku håller med dig, dom totalsågade spelet också. Glad att jag inte köpt det själv.
  http://kotaku.com/5977118/the-slow-excruciating-death-of-final-fantasy

 2. Sandra Lago skriver:

  Jag måste passa på att fråga eftersom du verkar väldigt insatt i ämnet i fråga. Jag är väldigt sugen på att skaffa mig en handhållen enhet för spel, men är lite i valet och kvalet vilken man ska skaffa. Vilken finns det flest rpg till?
  Väldigt tacksam för svar 🙂

  • Oj, det är en svår fråga. Tycker Nintendo DS och Playstation Portable ligger på en ganska jämn nivå i både kvalité och kvantitet. Däremot fungerar ju DS:en på 3DS:en så därför är nog en 3DS att rekommendera.

   DS:en har ju många bra titlar som Castlevania-spelen, Chrono Trigger, Dragon Quest-spelen (5:an och 9:an är de bästa), Mario & Luigi, Radiant Historia, Solatorobo och Final Fantasy IV.
   3DS:en har framförallt Tales of the Abyss + kommande som Etrian Odyssey IV och Shin Megami Tensei IV.

   Hoppas du fick lite klarhet 🙂 bara att fråga om du undrar något mer.

   • Sandra Lago skriver:

    Tack så jättemycket för svaret. En titel som väger tungt är Chrono Trigger för det är ju onekligen ett jättebra spel som jag inte skulle ha något emot att spela igen 🙂

 3. […] Plats 24: Final Fantasy All The Bravest Format: iOS/Android Genre: Rollspel Betyg: 1/5 Dåligt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: