Famicom Premakes (DEL 1)

Det är rätt intressant vad man kan hitta på Ebay ibland.
Mitt senaste inköp består av ett gäng kinesiska Famicom-spel som utvecklats det senaste årtiondet.
Vad som gör dessa långt ifrån officiella titlar intressanta är att de är premakes på kända spel.
Företagen som ligger bakom dessa spel är ShenZhen Nanjing Technology samt Waixing Science & Technology och även om kassetterna är plastiga, etiketterna dåligt klistrade och förpackningarna uselt designade är de både eftertraktade och oväntat nog fullt spelbara.
Låt oss ta en närmare titt:

Final Fantasy IV

Hade Square släppt Final Fantasy IV till Famicom/NES som det först var planerat hade det kanske sätt ut som ShenZhen Nanjing Technologys premake.
Visst saknar det fyrans ATB-system (Active Time Battle) och har förminskats något men ändå så har man hållit sig relativt troget originalet.

Bortsett från det uppenbara att spelet är helt på kinesiska är det största problemet de utdragna striderna där fienderna kan ta allt för lång tid att besegra. I längden kan det bli något tjatigt.

Även om en 2D-premake av ett 2D-spel inte är så intressant hade mer tid antagligen lagts på Final Fantasy IV om man hade balanserat svårighetsgrad och översatt det på engelska.

Några intressanta buggar som jag själv inte stött på men som andra beskrivit är att man vid en högre level automatiskt går ner till level 29 igen och räkna med att brygga mycket kaffe inför sista bossen då den fått några nollor för mycket i HP.

FFIV (1) IMG_0669

FFIV (3) FFIV (4)

Zelda – A Link to the Past

Waixing Science & Technologys premake på Nintendos kultspel, Zelda – A Link to the Past, är tillskillnad från Final Fantasy IV mycket mer balanserad.
Det når definitivt inte upp till originalets felfria styrning, ljuva musik eller pixelperfektion men är ändå riktigt roligt att spela.

Trots språkbarriären är det fullt spelbart och bortsett från några tvivelaktiga färgval ser det riktigt bra ut för att vara till Famicomen.

Ett stort frågetecken är däremot varför man inte valt en annan bild på framsidan. En som kanske visar Zelda, Link eller ”The Master Sword”?
Jag antar att det inte beror på rättigheter i alla fall.

IMG_0677 IMG_0679

IMG_0682 IMG_0680

Annonser

One Response to Famicom Premakes (DEL 1)

  1. […] Denna gång tar vi en närmare titt på två stycken populära Playstaion-titlar som fått en kinesisk 2D-behandling till Famicom. Del 1 med Final Fantasy IV och Zelda – A Link to the Past kan läsas här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: