Sommarens Spel

Efter en lång sommar och några veckors semester är jag tillbaks med bloggandet igen, med nya krafter och några färre spel i min ”backlog”:

Earthbound Zero (Mother)
Format: Famicom
Genre: Konsollrollspel

Man blir alltid lika förundrad när man tittar på listan av rollspel som valdes att översättas till Nintendo 8-bitars och vilka som aldrig fick chansen att visa upp sig utanför Japans gränser.
Inte för att spel som exempelvis Final Fantasy, Dragon Quest 1-4 och Crystalis är dåliga men i jämförelse med Japanexklusiva titlar som Sweet Home, Radia Senki eller det senaste i raden, Earthbound Zero, känns de inte alls lika heta.

Earthbound Zero eller Mother som det heter i Japan är, bortsett från sina två uppföljare, ”one of a kind” med sin säregna grafiska stil och skruvade humor.
Är du inte rädd för lite grindande är denna titel en av konsolens bästa som alla retrospelare borde kolla in.

4 av 5

Project X Zone
Format: 3DS
Genre: Strategirollspel

Det som på papperet lät så bra, ett strategirollspel utvecklat av bland annat Monolithsoft innehållande välkända ansikten från såväl Segas, Capcoms och Namcos karaktärsbibliotek, visade sig istället bli en enda röra med sövande dialoger och en berättelse som känns lika krystad som ointressant.

Striderna som både kombinerar strategi och precist knapptryckande fungerar bra under de första timmarna men snabbt upptäcker man att det inte blir roligare än vad inledningen bjöd på.

Är du ute efter ett roligt strategirollspel bör du se dig om på annat håll för Project X Zone är ren och skär fanservice som antagligen bara tilltalar några få.

2 av 5

Marvelous – Another Treasure Island
Format: Super Famicom
Genre: Actionäventyr

Marvelous är sorgligt nog en av Nintendos bättre men också mer okända titel som på grund av en sen release aldrig hittade ut i väst.

Vad som gör Marvelous lite extra intressant för alla Nintendo-fans är att Eiji Aonuma gjorde sin debut här. Idag har han en stor roll i utvecklingen av Zelda-serien och på tal om Zelda finns faktiskt vissa paralleller mellan Marvelous och A Link to the Past.
Bland annat bygger de på samma spelmotor med sitt liknande fågelperspektiv och uppgraderingarna som hammaren eller dash-förmågan är hämtat rakt av från Zelda.

Marvelous lägger däremot lite större fokus på pusseldelen istället för all action, även om det finns, och istället för en grönklädd pojke i trikåer får man följa med tre skolungdomar som under en camping på en öde ö stöter på allt från pirater till pratande apor.

Marvelous må inte vara lika episkt som Zelda – A Link to the Past men det är definitivt ett äventyr som representerar allt det Nintendo stod för under 90-talet.

4 av 5

Tales of Xillia
Format: PS3
Genre: Actionrollspel

Tales of Xillia är egentligen inget undantag från seriens senaste delar utan här följer man den klassiska mallen som fått många att komma och älska serien.
Här finner vi som vanligt de välgjorda animesekvenserna, de fartfyllda striderna där man denna gång kan länka samman sina attacker med övriga kompanjoner och en uppsättning karaktärer som består av flera färgstarka personligheter.

Tales of Xillia har en riktigt bra ”JRPG-grund” men som Hideo Baba själv sagt märks det att spelets produktion blev något framstressad i förmån för att hinna få ut titeln under seriens 15-årsjubileum.
Inte minst märks det på de relativt enformiga och detaljlösa fälten man besöker, de identiskt designade hamnarna varje stad har och berättelsen samt dess värld som kunde ha förmedlat så mycket mer.

Även om Tales of Xillia inte når upp till seriens bästa (Abyss, Vesperia och Eternia) utan placerar sig i mitten tillsammans med Tales of Graces f är den en värld som med lite mer arbete har potential att bli något riktigt bra i och med releasen av Tales of Xillia 2 nästa år.

3 av 5

Time and Eternity
Format: PS3
Genre: Konsolrollspel

För att vara ett spel vars kanske främsta slogan varit ”The Worlds First HD Animation RPG” är Time and Eternity ett riktigt fult sådant där de annars välgjorda 2D-karaktärerna skär sig med detaljlösa och tråkiga 3D-bakgrunder.

Berättelsen är i sig ingen höjdare, även om det finns potential, där man efter ett bröllop som slutar i tragedi måste resa bakåt i tiden för att ställa allt till rätta i rollen som Toki och Towa: en person med två själar.
Tyvärr tappar berättelsen snabbt bort sig bland alla ”skämt” som håller en lägre nivå än Ö&B’s reklamfilmer.
Det finns däremot vissa ljuspunkter i spelets strider där strategi och tajming är nyckeln till framgång.
Trots det lämnar Time and Eternity mycket att önska och efter att ha toppat flera japanska listor över förra årets sämsta spel borde man inte förvänta sig några underverk.

2 av 5

Dragon’s Crown
Format: PS3/PSV
Genre: Actionrollspel

Dragon’s Crown är antagligen den största anledningen till att införskaffa en andra handkontroll och en kompis som kan vara med under din spelkväll för att avnjuta detta RBP (Role-Playing Beat em up).
Inte för att Dragon’s Crown är tråkigt att spela ensam men i gott sällskap kan alla spel tas till nya nivåer.

Berättelsen som stämningsfullt byggs upp av den klassiska berättarrösten kommer heller inte i vägen utan istället ligger fokusen på att besegra både varierade och utmanande bossar samt byggandet av era karaktärer.
Det är med andra ord väldigt lättspelat vilket passar perfekt under en ”co-op”-kväll och att Vanillaware står för spelindustrins snyggaste 2D-grafik gör heller inte saken sämre.  

4 av 5

Annonser

One Response to Sommarens Spel

  1. Studio 12 skriver:

    Mycket intressant val. Bra lista måste jag säga, kunde inte gjort det bättre själv. Jag skriver själv om liknande saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: