De 10 bästa PS2-rollspelen

Releasen av Playstation 4 börjar närma sig allt mer men för oss RPG-entusiaster ser det ändå ganska tomt ut på titlar.
Både Final Fantasy XV och Kingdom Hearts 3 känns långt borta och Capcoms Deep Down blir mindre intressant för varje nyhet som kommer ut.
Visst lär mycket mer utannonseras framöver men fram tills dess kommer i alla fall jag att hålla mig borta från ett köp.
Men nog om framtiden för detta inlägg ska istället handla om Sonys väldigt framgångsrika konsol kallad Playstation 2.

PS2

PS2:an är definitivt en av mina favoritkonsoler genom tiderna och det känns som att Sony visste precis vad vi gamers ville ha.
Kontrollen sitter perfekt i handen med spakar som ger lagom med motstånd och konsolen i sig var ett stort steg framåt vad gäller det grafiska (i alla fall om du uppgraderade den medföljande och billiga kompositkabeln till en komponentkabel).

En konsol är däremot inte bättre än sina spel och det finns det tack och lov gott om till Playstation 2.
Nedan är mina 10 favoritrollspel och även om jag inte spelat allt (som tex Lucifer’s Call, Steambot Chronicles, Xenosaga-trilogin och Grandia-spelen) har jag hunnit med en hel del.

10. Suikoden V
Om Suikoden V skulle visa sig vara den sista huvuddelen i Konamis saga om de 101 stars of destiny vore det ett värdigt slut.
Med Suikoden V visade Konami, likt de två första delarna, att budgeten inte är allt. Istället lade man fokus på en härligt säregen grafik och en story som är fylld till bredden av politiska intriger och intressanta karaktärer.

09. Final Fantasy X
Bortsett från den legendariskt dåliga skrattscenen och en medioker uppföljare är Tidus och Yunas resa en jag sent kommer att glömma.
På gott och ont var Final Fantasy X inte riktigt det man kunde förvänta sig av en FF-titel när det begav sig. Världen och dess karaktärer gick långt bort från seriens tidigare delar med riddare, drakar och stora svärd men för mig och många andra var det något nytt och spännande.
Uematsus underbara musik gjorde heller inte saken sämre.

08. Kingdom Hearts 2
Att kombinera magisk Disney-nostalgi med min nutida favoritgenre var ett lika smart som lyckat drag av Square.
Kingdom Hearts 2 gör det många andra uppföljare gör och istället för att uppfinna hjulet på nytt gör man det rundare där allt från striderna, grafiken och berättelsen är ett lyft sedan originalet.

07. Rogue Galaxy
Rogue Galaxy beskrivs bäst som ett enda stort äventyr där man får ge sig ut i universum tillsammans med rymdpirater, talande hundar och robotar medan man  besöker alla möjliga, intressanta och väldigt stora världar.
De actionbaserade striderna är på topp och som vanligt bjuder Level 5 på förstklassig grafik som man blir varm av inombords.
Att man också lyckats ta bort så gott som alla laddningstider är imponerande!

06. Star Ocean 3 – Till the End of Time
Tri-Ace har alltid varit duktiga på att skapa välgjorda strider och i och med Star Ocean 3 dras de, mycket tack vare PS2:ans tryckkänsliga knappar, till sin spets.
På gott och ont bjuds vi också på en av de största överraskningarna någonsin i ett spel.

05. Final Fantasy XII
Final Fantasy XII är en sån där titel där styrkorna väger upp dess svaga punkter. Level up-systemet kunde ha haft mer djup och berättelsen, som i grunden ändå är intressant och mognare, kunde ha haft mer utveckling.
Världen bjuder däremot på timmar av utforskande och striderna tar ett stort utvecklande steg framåt i jämförelse med tidigare spel.
Efter att ha spelat och njutit av Final Fantasy XII i mer än 100 timmar under min första genomspelningen är det ett måste på listan.

04. Tales of the Abyss
Tales of the Abyss är i grunden ett ganska traditionellt rollspel rent berättarmässigt men ändå ett riktigt välgjort sådant.
Namco Bandai har skrivit mycket dialoger, historia och lagt ner mycket tid på detaljer vilket får världen, dess karaktärer och berättelse att kännas väldigt levande.
Striderna kommer också hålla dig vaken in i det sista.

03. Dragon Quest VIII – Journey of the Cursed King
Square Enix kunde inte ha valt en bättre samarbetspartner än Level 5 inför den åttonde Dragon Quest-sagan.
Den cel-shadade grafiken är lika underbar som färgglad, Dragon Quest-stämningen finns där och världskartan är än idag bäst i sin klass.

02. Shadow Hearts Covenant
Likt den första delen lyckas Shadow Hearts Covenant  återigen balansera lättsammare scener med en mörk berättelse som utspelar sig i vad som ska föreställa vår egen värld.
Striderna får tack vare sitt ”ringsystem” mer djup och variationen i grottor blir bättre genom mindre pussellösning.
Shadow Hearts Covenant är antagligen PS2:ans mest missade rollspel men också bland dess bästa.

01. Persona 4
Persona 4 är en av spelhistoriens bästa och mest minnesvärda rollspel där Atlus lyckats spegla en idyllisk japansk småstad fylld med traditionellt skolliv, mordgåtor, mystiska TV-världar och inre krafter.
Oavsett om du sitter på Persona 4 till Playstation 2 eller Vita så har du en upplevelse framför dig som bara kan mätas i guld.

 

Vilka är dina favoriter till Playstation 2?

Annonser

3 Responses to De 10 bästa PS2-rollspelen

 1. Fredrik skriver:

  Bra lista.

  Själv så skulle jag nog placera Suikoden V först och byta Suikoden III och Steambot Chronicles med FFX och Rogue Galaxy eller Tales of the Abyss (osäker vilket av dom som skulle vara min 10).

  Väldigt trist att dom la ner utvecklingen av Steambot Chronicles 2 till PS3, såg fram emot det spelet.

  Inget fan av den stora överraskningen i Star Ocean III tyvärr, till stor del tack vare den så tycker jag det är det sämsta spelet i serien. Tvåan är favoriten, fullkomligt älskar låten som spelas under eftertexterna i det spelet; We Form in Crystals. I mitt tycke det bästa Motoi Sakuraba har gjort.

  Skulle för övrigt gärna se Dragon Quest VIII HD, och så Suikoden HD Collection såklart!

  • Jag måste ta och spela Steambot Chronicles någon dag. Köpte det i våras men har inte hunnit ge mig på det än.
   Har hört mkt gott om det.

   Star Ocean 2 är på det stora hela min favorit också. Vi får hoppas att Tri-Ace gör något nytt till PS4:an med den nya spelmotorn de visade upp för något år sedan.

   Jag hade lätt bytt iOS-releasen av DQ8 mot en i HD till PS3 istället 🙂

 2. […] du är ute efter så känns föregångarna hetare i dagsläget. Förra veckan listade jag mina 10 favoritrollspel till Playstation 2 och denna gång tänkte jag fortsätta på det spåret fast med fokus på Sonys […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: