De 10 bästa PS3-rollspelen

Releasen av Playstation 4 är alldeles runt hörnet men är det rollspel du är ute efter så känns föregångarna hetare i dagsläget.
Förra veckan listade jag mina 10 favoritrollspel till Playstation 2 och denna gång tänkte jag fortsätta på det spåret fast med fokus på Sonys trea.

PS3 slim

Hade någon frågat mig under generationens första år vilken konsol man skulle satsa på hade mitt svar antagligen blivit Xbox 360.
360:n var till en början en intressantare JRPG-maskin men i slutändan drog Playstation 3 iväg och är generationens stationära favorit.

Med det sagt är det heller inte helt över för Playstation 3 för redan nästa år har vi heta titlar som exempelvis Dark Souls II, Lightning Return’s, Tales of Xillia 2, Drakengard 3 och nyutgivningar i form av Final Fantasy X/X-2 HD, Tales of Symphonia och Kingdom Hearts 2.5 att se fram emot.

Just nu är däremot mina 10 favoriter följande:

10. Star Ocean 4 – The Last Hope
Star Ocean 4 är inte seriens starkaste del och jag kan förstå kritiken som spelet fått från flera håll. Rent grafisk kunde det nästan kännas smått obehagligt och berättelsen var inte den mest genomtänkta.
Trots det fick jag som stort Star Ocean-fan återbesöka kända städer fast i HD och referenserna till tidigare delar var sådär nördigt intressanta.
Striderna gjorde mig heller inte besviken och likt del tre till Playstation 2 är de i toppklass.

09. Atelier-trilogin
Arland-trilogin, som består av Atelier Rorona, Atelier Totori och Atelier Meruru, är alla mysiga och jordnära rollspel med stort fokus på alkemi och samlande av föremål.
Frågar du mig håller jag Rorona lite extra varmt om hjärtat men det beror inte på att spelet är bättre än de övriga, för i ärlighetens namn är de båda uppföljarna förbättrade på många plan, utan för att det var där jag påbörjade min resa.
Som trilogi kan de bli smått enformiga men som enskilda spel, oavsett vilket du väljer, är det mycket bra titlar som är perfekt för dig som tröttnat på att rädda världen.

08. Yakuza 4
Yakuza-serien beskrivs bäst som Japans svar på GTA fast med Yakuza-maffian i ledet och en gnutta rollspelselement inblandat.
Yakuza 4 bjuder på en annorlunda och stark berättelse där de befolkade och neonupplysta gatorna är en fröjd att strosa runt i och utforska.
Närmare Japansk maffiakultur kommer du inte än såhär!

07. Dragon’s Crown
Saknar du dåtidens gamla brawlers fast i en D&D-inspirerad värld med Vanillawares unika design och med rollspelsinslag på toppen så är Dragon’s Crown något för dig.
Dragon’s Crown är i sin ensamhet riktigt bra men tillsammans med en kompis online eller i soffan, som nostalgiker som jag föredrar, är det ändå som bäst.

06. Eternal Sonata
Fick jag göra en topplista över rollspelsvärldens bästa stridssystem skulle Eternal Sonata med sin unika kombination av realtid, turbaserat och tidspress placera sig väldigt högt upp.
Men Eternal Sonatas starka sidor stannar inte där då man genom den originella idéen låter kompositören Fredric Chopin få huvurollen i en fantasyfylld värld som byggs upp färgstarka landskap och toner från några av historiens mest välkända melodier.

05. Final Fantasy XIV – A Realm Reborn
Med mycket att utforska och en värld med den rätta Final Fantasy-andan är A Realm Reborn en av generationens bästa Final Fantasy-titlar.
Vanligtvis är jag inget jättefan av MMORPG:n men i Eorzea känner jag mig ändå som hemma när jag lunkar runt i Gridanias gröna skogar bak på en chocobo.

04. NieR
NieR är inte generationens grafiskt vackraste titel men bakom dess yta finns ett actionrollspel som snabbt gick rakt in i hjärtat tack vare dess mästerliga musik, rörande berättelse och varierade gameplay.
Sorgligt nog fick NieR inte den uppmärksamhet det borde men låt dig inte avskräckas av ”recensenter” som sågar det då man inte lyckats fånga en fisk!

03. Ni no Kuni – Wrath of the White Witch
I Ni no Kuni har Level 5 tillsammans med Studio Ghibli lyckats hitta den perfekta balansen mellan gammalt och nytt.
Genom att fånga upp det bästa från förr fast inslaget i en ny och väldigt färgstark förpackning har man också skapat PS3:ans absolut magiska äventyr.

02. Valkyria Chronicles
Valkyria Chronicles från SEGA är SRPG-genrens mest uppfriskande titel på väldigt länge.
Istället för det klassiska uppläget utspelat på vad som liknar ett schackbräde öppnar man upp ytorna, suddar ut de tydliga rutorna och kombinerar strategi med realtid.
Kombinationen är lika genial som rolig och designen ett stycke mästerverk som är en fröjd för ögat.

01. Demon’s Souls och Dark Souls
From Software prickade lika många rätt första gången i och med Demon’s Souls som med den spirituella uppföljaren Dark Souls.
Det går därför inte att bara välja en av dem för båda två är bland det bästa jag spelat där man tack vare en utmanande men belönande svårighetsgrad samt en mörk och mystisk atmosfär fångas in från början till slut.
Aldrig tidigare har min adrenalinnivå varit lika hög som när en ny boss uppenbarat sig i Demon’s eller Dark Souls.

Vilka är dina favoriter till Playstation 3?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: