Månadens Retrospel (Mar): Lunar 2

L2 (1)

För att minska min backlog som börjat gå över styr och sedan länge passerat tresiffrigt kommer jag varje månad framöver spela igenom en äldre JRPG-titel och ge mina intryck.
Det kan vara allt från självklara Nintendo-, Sega- eller Playstation-titlar till mer obskyra importer eller missade pärlor.
Oavsett om det är bra eller dåligt, stationärt eller bärbart så kan det dyka upp under Månadens Retrospel. Gränsen går dock vid Playstaion 2-eran.
Titel: Lunar 2 – Eternal Blue Complete
Format: PS1 (finns även till Saturn, Sega CD)
Release: 2000 (US)
Genre: Rollspel

Om du gillar japanska rollspel så är chanserna stora att du vid minst ett tillfälle har hört talas om Working Designs.

Om inte så kan vi snabbt sammanfatta dem som de där amerikanska utgivaren som under 90-talet och tidigt 00-tal gav ut de där japanska rollspelen som ingen annan vågade satsa på.
Oftast var det nicshade titlar som nådde en mindre publik och gick bortom allt vad som hette Final Fantasy eller Pokémon.

Deras lokaliseringar slog de flesta andra utgivarna på fingrarna och en box med Working Designs-logan på sig kunde bara betyda att man gjort ett bra köp.
Inte nog med att boxarna ofta var väldigt läckert färgsatta och ibland fyllda med bonusprylar utan även översättningarna var i en klass för sig.

L2 (2)

Likt sin föregångare, bland annat kallad Lunar – Silver Star Story, så är Playstation-utgåvan av Lunar 2 ett praktexempel på Working Designs fingertoppskänsla.
Det är en av deras bästa releaser och en välfylld utgåva som hittade ut under en tid på samlarutgåvor inte var vardagsmat.

Men det är inte bara utgåvan i sig som är i toppklass utan även spelet.
Lunar 2 är ett klassiskt japanskt rollspel som utspelar sig många hundra år efter originalet.
Även om det finns många referenser till Alex tidigare resa så är Lunar 2 fristående och fokuserar denna gång på Hiro som tillsammans med sin katt, ursäkta drake, Ruby dras in i sitt livs äventyr när de stöter på den blåhåriga tjejen Lucia samtidigt som jorden återigen svävar i fara.

Berättelsen kommer antagligen inte som en överraskning för någon men tack vare dess färgstarka karaktärer och genomarbetade dialoger så känns det ändå riktigt välgjort.

L2 (3)

Är det något jag gillar lite extra med Lunar 2 så är det att man sällan behöver ”grinda” i längre perioder.

Visst är det stundtals ganska utmanande fiender man stöter på men då man kan förflytta sig fritt på en mindre spelplan (tänk ett strategirollspel i mindre form) finns det gott om olika taktiker man kan använda sig av.
Att slippa slumpmässiga strider då fienderna är synliga är också ett välkommet inslag.

Vad som däremot håller en lägre nivå är det grafiska. Tillskillnad från många andra titlar från samma era handlar det inte om en kantig och föråldrad 3D-grafik utan istället 2D.
Jag skulle inte säga att 2D:n har åldrats dåligt, för det gör den sällan, utan istället är det karaktärernas storleksskala som känns minimal.
Ett större grafiskt lyft sedan den ursprungliga releasen till Sega CD från 1994 hade varit behövligt då Sonys gråa låda klarar av mer än såhär.
I övrigt är det inget fel på detaljarbetet, de läckra animesekvenserna och färgerna som får en att le inombords.

L2 (4)

Håller Lunar 2 än idag då?

Ja!
Grafiken är tack och lov inte allt och Lunar 2 har många andra starka sidor.
Det var ett spel som när det begav sig kom lite i skymundan för Squares alla mästerverk men ett bra val för dig som vill uppleva en klassiker som är lika äventyrligt och oskuldsfullt som dåtidens Grandia eller Falcom’s nutida Trails in the Sky-serie.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: