Månadens Retrospel (Apr): Wonder Boy in Monster World

WB (1)

För att minska min backlog som börjat gå över styr och sedan länge passerat tresiffrigt kommer jag varje månad framöver spela igenom en äldre JRPG-titel och ge mina intryck.
Det kan vara allt från självklara Nintendo-, Sega- eller Playstation-titlar till mer obskyra importer eller missade pärlor.
Oavsett om det är bra eller dåligt, stationärt eller bärbart så kan det dyka upp under Månadens Retrospel. Gränsen går dock vid Playstaion 2-eran.
Titel: Wonder Boy in Monster World
Format: Mega Drive (Även till SMS, PCE, PSN, XBLA, VC)
Release: 1992 (EU)
Genre: Actionäventyr

Segas klassiska Wonder Boy-serie är inte bara en av deras bättre utan även, tyvärr, en av de mest bortglömda.

Efter den utmanande och plattformsbaserade inledningen Wonder Boy som först hittade ut i arkadhallarna så tog serien ett kliv ut på ny mark i och med uppföljaren Wonder Boy in Monster Land.

Samtidigt som man behöll det sidoskrollande perspektivet och all action tog serien mer inspiration från äventyrs- och rollspelsgenren.
Världen som nu hade städer att besöka öppnades upp mer, ett hjärtsystem likt Zelda-seriens lades till och genom att samla pengar fick man tillgång till allt från vapen och rustningar till helande föremål och magier.

WB (2)

Wonder Boy in Monster World, som spelats igenom denna månad, är inget undantag utan förde vidare konceptet in i 16-bitsvärlden.

Tillskillnad från Wonder Boy in Monster Land slipper vi denna gång tidspressen, vilket känns helt fel att ha med i ett actionäventyr, och svårighetsgraden når aldrig några frustrerande höjder.
Det finns aldrig någon ”dålig kontroll” att skylla på för den är helt hundraprocentig på både land och i vatten.

WB (3)

Överlag är det ett ganska lättsamt äventyr fullproppat med härligt glada färger och en ban- samt bossdesign som, utan att vara bäst i klassen, känns riktigt bra.

Visst är världen relativt liten och vapenarsenalen ganska begränsad men det finns samtidigt en del hemligheter att hitta och vapenvariationen sträcker sig från klassiska svärd till långa spjut.

WB (4)

Håller Wonder Boy in Monster World än idag då?

Ja!
Wonder Boy in Monster World är ett charmigt och lättsmält actionäventyr som mycket tack vare sin enkelhet och perfekta kontroll aldrig kommer att bli passé.
Oavsett om du har bekantat dig med seriens tidigare eller senare delar så är detta en bra ände att starta i.

Annonser

3 Responses to Månadens Retrospel (Apr): Wonder Boy in Monster World

 1. Fredrik skriver:

  Köpte detta spel så fort det släpptes till PS3 för två år sedan. Väldigt trevligt spel, även om jag tycker det är det svagaste av dom 3 Monster World-spelen.

  Blev även lite sur på SEGA då dom bara släppte 3 av dom 4 Monster World-spelen för två år sedan. The Dragon’s Trap, som i mitt tycke är det bästa av dom, släpptes aldrig. Väldigt synd.

  • Jag har bara spelat Monster Land och World av de fyra.
   The Dragon’s Trap har jag hört mkt gott om. Måste ta och skaffa det snart.
   Märkligt att de inte inkluderade det när man ändå ansträngde sig att översätta MW IV. För visst var det då man släppte 4:an på engelska för första gången?

   Du har inte missat Flying Hamster 2 väl?
   Tycker det ser riktigt bra ut.

   • Fredrik skriver:

    Jo, det var första gången 4an släpptes utanför Japan.

    Och jo, jag hade missat Flying Hamster 2, ser kul ut. Synd att kickstartern inte gick något vidare men det verkar som om det kommer släppas nästa år i alla fall 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: