Månadens Retrospel (Maj): Final Fantasy III

final-fantasy-iii-nes-cover-front-jp-74003
För att minska min backlog som börjat gå över styr och sedan länge passerat tresiffrigt kommer jag varje månad framöver spela igenom en äldre JRPG-titel och ge mina intryck.
Det kan vara allt från självklara Nintendo-, Sega- eller Playstation-titlar till mer obskyra importer eller missade pärlor.
Oavsett om det är bra eller dåligt, stationärt eller bärbart så kan det dyka upp under Månadens Retrospel. Gränsen går dock vid Playstaion 2-eran.
Titel: Final Fantasy III
Format: Famicom (även i 3D till DS, PSP, iOS, Android, PC)
Release: 1990 (JP)
Genre: Rollspel

Square tog verkligen tid på sig innan de gav ut Final Fantasy III på den engelska marknaden.

Vi fick varken se någon release när det ursprungligen begav sig tidigt 90-tal eller när man valde att pumpade ut portningar av seriens många delar till både Playstation 1 och Gameboy Advance.

Final Fantasy III har därför länge varit seriens förlorade del och det skulle komma att dröja hela 16 år, 17 för oss i Europa, innan Square Enix bestämde sig för att släppa det till DS:en och låta resten av världen vara med på festen.
Dock fick vi aldrig någon välpolerad 2D-remake likt Final Fantasy IV till PSP:n utan istället en desto kantigare sådan i 3D.
Jag har därför begett mig tillbaks i tiden och med hjälp av en ”reprokassett” kunnat uppleva titeln i dess renaste form.

FF3 (1)

Hade du frågat mig vad jag tyckte om Final Fantasy III efter DS-spelningen hade jag gett ett ganska så mediokert intryck.
Kanske var det pågrund av väntan eller alla de lovord som fick mig att bli något besviken men medan Final Fantasy I var en bra utgångspunkt och Final Fantasy II berättade en saga som bara några få Nes-titlar kan mäta sig med tog Final Fantasy III ändå ett steg bakåt.

Karaktärerna blev tillskillnad från föregångaren tomma skal och berättelsen påminner mer om seriens första del där du tillsammans med de fyra ”Warriors of light” ska bekämpa all världens ondska och rädda kristallerna som håller allt samman.

I slutändan finner man sig ofta vandrandes mellan stad och grotta för att hitta nya problem att lösa och det är inte förrän slutskedet som antagonisten faktiskt kommer in i bilden.

FF3 (2)

 

Än idag kan jag tycka Final Fantasy III är lite utav en feg förlängning av Final Fantasy I men jag har också kommit att uppskatta dess goda sidor för dom finns faktiskt där.

Bland annat är musiken en av 8-bitsgenerationens bästa och låten Eternal Wind som spelas på världskartan får mig att vilja stanna där för gott.

Även jobbsystemet är bra och tillåter, likt Final Fantasy I och V, egen utformning med flera olika klasser.
Vi får heller inte glömma att Final Fantasy III var startskottet för seriens summons som kommit att blivit synonymt med Final Fantasy.

Vad mer som utmärker 3:an, och i synnerhet originalet, är svårighetsgraden.
Jag skulle nästan våga påstå att det är seriens svåraste del och tyvärr resulterar det i lite för mycket grindande. Tack och lov är musiken som sagt riktigt bra.

FF3 (3)

Håller Final Fantasy III än dag?

Det beror på.
Final Fantasy III har inte mycket till berättelse och svårighetsgraden kan likt många andra titlar från samma era bli väldigt påtaglig. Kan du ha överseende med det och är ute efter ett väldigt klassiskt Final Fantasy-spel kan det ändå vara ett bra val.
3D-utgåvan kan lindra utmaningen något men rent grafiskt föredrar jag originalets, för sin tid, imponerande bild och detaljrikedom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: