Månadens Retrospel (Oktober): Ys V

Ys5

Titel: Ys V – Lost Kefin, Kingdom of Sand
Format: SFC
Release: 1995 (JP)
Genre: Actionrollspel

Den femte delen i Falcoms än idag aktiva och för många väldigt omtyckta Ys-serie har för oss i väst länge varit seriens förlorade del.

Varken originalet, den svårare Expert-versionen som även den släpptes till Super Famicom eller Playstation 2-remaken lokaliserades utanför hemlandet. Istället skulle det komma och ta upp mot 20 års väntan innan Ys V – Lost Kefin, Kingdom of Sand inofficiellt översattes sent 2013 tack vare gruppen Aeon Genesis.

Ys (1)

Bortsett från strategirollspelet Ys Strategy och möjligtvis Ys III – Wanderers From Ys så är Ys V en av seriens mest annorlunda del.

Istället för att följa den klassiska Ys-mallen känns det som att Falcom valt att hämta mer inspiration från 16-bitsgenerationens övriga actionrollspel såsom Secret of Mana eller Nintendos populära äventyr A Link to the Past.

Det är såklart på gott och ont och mycket av det som både då och nu kännetecknar Ys har tonats ner. Musiken är riktigt bra med minnesvärda melodier men det höga tempot som annars brukar närvara känns nu som bortblåst.
Striderna har likaså fått sig en rejäl temposänkning och påminner mer om ovan nämnda spel.

Ys (2)

Personligen har jag inget emot spelets förändringar då jag gillar den dåtida generationens actionrollspel och självklart finns det mycket kvar som vi kommit att älska med Ys.

Adol är sig lik, ett stort hjärta och smak för äventyr, och denna gång, tyvärr utan sin sidekick Dogi, har han nått fram till staden Xandria där han snabbt blandas in i jakten på kristaller för att finna den förlorade och magiska staden Kefin.

Det är som vanligt en lättsam berättelse som utan att fängsla har sina höjdpunkter och framförallt karaktärer som är lätta att tycka om.
Varje ny titel i serien blir ett nytt blad i Adols oändliga resa och det är något jag uppskattar med Ys där man kan läsa teorier och tidslinjer om hur allt hänger samman.

Ys (3)

Bossarna är också en stor del av Ys-serien som även i del fem på det stora hela är bra designade. Det gäller som med Zelda-spelen att hitta mönster och fiendens svaga punkt.

Det största problemet med Ys V är däremot svårighetsgraden som ligger långt under det normala.
Det blir aldrig särskilt utmanande och alkemisystemet som tillåter olika magier blir därför aldrig särskilt användbart.
Med facit i hand förstår jag varför Ys V Expert släpptes året därpå.

Ys (4)

Håller Ys V än idag?
Det beror på!
Förväntar man sig en lika fartfylld och utmanande titel som de fyra föregångarna finns det risk för besvikelse.
Ys V saknar dock inte helt goda sidor utan briljerar rent grafiskt, Ys-atmosfären finns där och det flyter på riktigt bra ända fram tills slutet som kan nås på ungefär 8 timmar.

Annonser

5 Responses to Månadens Retrospel (Oktober): Ys V

  1. Yazuka skriver:

    Jag måste ta mig i kragen och spela igenom något av Ys spelen snart alltså. Känner att jag har missat mycket. Vet ju redan att jag älskar musiken i serien om inget annat. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: