Historien om de japanska rollspelen (1/3): Där allt började (1982)

Vid det här laget har du antagligen redan hört historien om hur Enix med Yuji Horii i spetsen skapade Dragon Quest till Nintendos Famicom.
Titeln har nästan blivit synonymt med den japanska rollspelsindustrins födelse och även om det är en viktig milstolpe som lade grunden för många kommande spel är det inte riktigt det denna text ska handla om.
Istället tänkte jag röra mig bort från blåa slimes och bege mig ännu längre bak i tiden för att ta en titt på spelen som väldigt sällan får någon uppmärksamhet när historien om de japanska rollspelen ska berättas.

Innan Famicom-eran stod japanska hemdator såsom NECs PC-88:a eller Fujitsus FM-7:a i centrum där en mängd titlar med starka RPG-element fanns att få tag på.
Det känns som att det idag, trots vårt nutida informationsflöde, är en generation som gått västvärlden förbi och stora delar är ännu outforskade.
Det ställer såklart till en del problem men tack vare emulatorer, Google translate och väldigt nischade sidor samt databaser finns informationen ändå tillgänglig.

The Dragon and Princess

D&P (4)

Koei som idag lägger stort fokus på sin Warriors-serie är antagligen inte den utvecklare man i första hand förknippar med rollspel.
Under 80-talet var de däremot en av de ledande utvecklarna och även en av de första att ge sig in i RPG-världen.

Debutspelet släpptes till PC-88 och FM-7 1982, dvs fyra år innan Dragon Quest, under titeln The Dragon and Princess (ドラゴンアンドプリンセス).
Det kommer nog inte som en överraskning för någon att spelet både innehåller farliga drakar och prinsessor i nöd vilket länge varit flitigt representerade i fantasysammanhang.

Vad som kanske är mer intressant med The Dragon and Princess är dess spelmekanik som både kombinerar äventyr med rollspelselement.
Närmare bestämt är det ett textbaserat äventyr där man likt många andra titlar från den tiden styr sina karaktärer genom kortare textkommandon.
Däremot finns det också en mer grafisk stridsskärm där spelet påminner om ett primitivt strategirollspel där man turbaserat förflyttar sig och attackerar genom att knappa in sina önskade kommandon.
Idag låter det kanske som en självklarhet men striderna ger dig både erfarenhetspoäng och pengar som du sedan kan använda i butiker för att uppgradera dina vapen.

D&P (1)

D&P (2)

D&P (3)

Spy Daisakusen

MI (5)

Om det berodde på nytänkande utvecklare eller en marknad som ännu inte hittat sitt rätta jag vet jag inte men variationen var det definitivt inte något fel på.
I och med Pony Canyons (Ponika) PC-88-release Spy Daisakusen (スパイ大作戦) från 1982 prövade man istället en moderna touch.
Den engelska titeln är Mission Impossible och bygger på den kända serien vid samma namn. Nu pratar vi såklart inte om filmserien med Tom Cruise i huvudrollen utan istället den äldre TV-serien.

Spelet beskrivs av utvecklarna själva som ett ”Role Playing Adventure Game” där man som en hemlig agent ska infiltrera ett spionhögkvarter i jakten på hemliga dokument.
Tillskillnad från Koeis The Dragon and Princess innehåller Spy Daisakusen desto mer grafik där svärd och sköldar också bytts ut mot pistoler.

MI (1)

MI (2)

MI (3)

MI (4)

 

Journey to the Center of the Earth

Journey (1)

1982 släppte Koei tillsammans med Honor även PC-88- och PC-80-titeln Journey to the Center of the Earth (地底探検).

Spelet skulle faktiskt kunna vara den första RPG-inspirerade titeln men hur mycket rollspel det rör sig om vet jag inte.
Det finns tyvärr väldigt lite information men av det lilla jag funnit på diverse japanska sidor så beskrivs det som ett rollspel där man på ett party av fem personer ska bege sig ner i underjorden.
Längst vägen kommer man möta fiender i form av de underjordiska människorna samt monster av olika slag.
Hur striderna mer specifikt utspelas kan jag inte hitta något om men genom att samla på sig guld finns det i all fall möjlighet att uppgradera sina vapen.

Journey (2)

Annonser

3 Responses to Historien om de japanska rollspelen (1/3): Där allt började (1982)

  1. Fredrik skriver:

    Intressant läsning, ser fram emot att läsa resten 🙂

  2. […] om den oftast är smått felberättad där spelet beskrivs som början för de japanska rollspelen (Historien om de Japanska rollspelen) var det ett viktigt sådant där dess mall skulle komma att influera serier som Phantasy Star […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: