Efterlängtade rollspel 2015

2015 ser ut att kunna bli ett fantastiskt spelår och antalet stora efterlängtade rollspel är fler än vanligt.
Vi får heller inte glömma bort titlarna som ännu inte fått någon bekräftad release och som mycket väl kan komma och läggas till på listan.
Bravely Second som släpps om några månader i Japan har stor chans att hitta hit i år medan jag tror vi kan glömma Kingdom Hearts III och Final Fantasy XV som visserligen har en liten chans att hitta ut i höst men som jag tror släpps lagom till 10-årsjubileumet 2016.
I vilket fall som helst så har jag listat mina tio mest efterlängtade rollspel för 2015.

10. Etrian Mystery Dungeon (3DS, Vår 2015)
Etrian Mystery Dungeon är Atlus senaste tillskott i Etrian-serien som nu kombinerats med Spike Chunsofts långvariga Mystery Dungeon-serie.
Det känns som att det kan komma och bli ett fräscht inslag där Etrian Odysseys dungeon crawlande kombinerats med en mer rougelike-inspierad spelmotor från Mystery Dungeon.

9. Trails in the Sky Second Chapter (PSN/PC, 2015)
För ungefär ett år sedan när jag skrev en motsvarande lista för 2014 var Falcoms andra del av totalt tre i deras Trails in the Sky-serie med på listan.
Mina förväntningar har inte direkt ändrats utan fortfarande ser jag fram emot ett äventyrligt rollspel som tar vid där första delen slutade.
Den stora mängden text har som vi märkt i och med alla förseningar varit ett problem för Xseed men om vi någonsin ska få spelet är det 2015 som gäller.

8. Tokyo Twilight Ghost Hunters (PS3/PSV, 2015)
Som vi bland annat fick se i förra årets titel Tears to Tiara II så kombinerar även Tokyo Twilight Ghost Hunters rollspel med en visuell novell.
Denna gång är du dock en utbytesstudent och spökjägare som måste besegra ondskefulla andar för att ge dem sin slutliga frid.
Mellan all dialog kommer man att kunna uppgradera sina karaktärer, köpa fällor, göra sidouppdrag och strida på klassisk turbaserad manér.
Jag hoppas i alla fall på en obehaglig och fängslande berättelse med den rätta atmosfären som förhoppningsvis förstärkts med Uematsus toner.

7. Yakuza 5 (PS3 via PSN, 2015)
Det tog ett tag innan Sega eller rättare sagt Sony lyssnade och avslöjade att Yakuza 5 får en västerländsk release.
Yakuza har kanske varit det närmaste vi kommit ett Shenmue-spel de senaste generationerna och den Japanska maffians intriger är lika spännande att följa som det är att fritt vandra runt i Japans neonfyllda och levande gator.

6. Final Fantasy Type-0 HD (PS4/X1, 20 mars)
Ytterligare en titel som varit frånvarande alldeles för länge är Final Fantasy Type-0.
En upphottad HD-utgåva känns idag bättre än originalet till PSP och det ser klart ut som det mörkaste Final Fantasy-spelet hittills.
De actionbaserade striderna påminner om de från Crisis Core och den mer krigsbaserade berättelsen ger mig vibbar av Final Fantasy XII samt Valkyria Chronicles vilket inte är helt fel då alla nämnda titlar tillhör några av mina favoriter från de senaste åren.

5. Bloodborne (PS4, 25 Mars)
Inte för att jag tröttnat på From Softwares Souls-serie men ibland kan en paus vara välbehövlig för att inte vattna ur ett varumärke och då känns Bloodborne som ett bra avbrott.
Likheterna med Souls-spelen kommer däremot att finnas kvar men striderna känns något snabbare och de mörka fantasymiljöerna har bytts ut mot en mer gotisk viktoriansk tid med varulvar och en arg fackelbärande mobb.
Jag har länge efterfrågat lite mer skräckbaserade rollspel och är det någon som kan göra det riktigt bra så är det just From Software.

4. Tales of Zestiria (PS3, 2015)
Efter flera remakes, portningar och uppföljare den senaste tiden är det snart dags för en helt nyutvecklad Tales of-titel i en helt ny värld.
Tales of Zestiria ser av alla trailers att döma riktigt bra ut där de dynamiska miljöerna är fulla av detaljer.
Att striderna kommer att briljera är jag nästan säker på och om bara berättelsen likaså håller en hög nivå kan det komma och bli en bra avslutning till Sonys PS3:a.

3. Xenoblade Chronicles X (Wii U, 2015)
Xenoblade Chronicles till Wii tillhör några av mina absoluta favoriter till förra generationens konsoler.
Av det vi hittills fått se av Wii U-uppföljaren ser det ut som en värdig fortsättning med en lika storslagen värld och som denna gång fått mer mecha- och sci-fi-inslag.

2. The Legend of Zelda U (Wii U, 2015)
Väntan på den nya Zelda-titeln till Wii U har varit lång och även om HD-utgåvan av Wind Waker och 3DS-spelet A Link Between Worlds varit riktigt bra är det något speciellt med ett nyutvecklat och stationärt Zelda.
The Legend of Zelda Wii U ser fruktansvärt vackert ut med en öppen värld som redan nu börjat väcka äventyrslustarna inom mig.
Jag kan knappt bärga mig att få utforska varje vrå och att rida fram genom det höga gräset medan jag avfyrar pilar mot mina fiender.

1. Persona 5 (PS3/PS4, 2015)
Utan att egentligen fått se mer än välgjorda animesekvenser är hypen inför Persona 5 riktigt hög.
Jag litar helt på att Atlus vet vad de gör och likt de två föregående Persona-spelen kan vi räkna med klassiskt japanskt skolliv kombinerat med övernaturliga krafter.
Det ska bli spännande att få se mer av den nya spelmotorn som använts och förhoppningsvis får vi mer detaljer om spelet inom en snar framtid.

Lite övriga 2015-releaser: Majora’s Mask, Devil Survivor 2 Record Breaker, Monster Hunter 4 Ultimate, Code Name S.T.E.A.M., Atelier Shallie, The Awakened Fate – Ultimatum, Dark Souls II Scholar of the First Sin, Omega Quintet, Operation Abyss – New Tokyo Legacy, Hyperdevotion Noire, Criminal Girls, Hyperdimension Neptunia Re:Birth 2, Atelier Ayesha Plus.

Annonser

7 Responses to Efterlängtade rollspel 2015

 1. Fredrik skriver:

  Ser fram emot Tales of Zestiria, Persona 5 och främst Trails in the Sky Second Chapter och Yakuza 5 väldigt mycket.

  Zelda Wii U och Xenoblade Chronicles X ser väldigt lovande ut också, och kan mycket väl få mig att köpa en Wii U (har redan köpt Bayonetta 2 trots jag inte kan spela det). Dock så tror jag inte att XCX släpps i väst i år, med tanke på hur lång tid det tog för XC till Wii att översättas.

  Final Fantasy Type-0 HD är nog också bra, men kan ganska säkert säga att jag inte kommer köpa en PS4 i år, så det kommer få vänta.

  Är också oerhört glad över att dom fantastiska PS1-spelen Suikoden 1 och 2 kommer släppas på Europeiska PSN denna månad (hoppas redan på onsdag denna vecka).

  Det verkar bli ett lovande spelår 🙂

  • Bayonetta 2 är ett bra köp! Det känns ju som att maskinen börjar bli mer och mer aktuell med alla kommande titlar.
   Man kan ju alltid hoppas på att Xenoblade släpps men gör det inte det så känns det ändå som att det finns en hel del att se fram emot.
   Kul att Suikoden släpps. Inte en dag försent. Kan alltid hoppas på att spelen säljer tillräckligt bra för att Konami ska börja fundera på en 6:a 🙂

 2. opkij skriver:

  Kingdom Hearts III och Final Fantasy XV tror inte jag heller att vi får se i år, eller Final Fantasy XV kanske hinner släppas i Japan, hm.

  Xenoblade är jag övertygad om att det hinner hit i år, om inte kommer jag bli smått galen i väntan och Zestiria måste väl ändå bli det sista man köper till PS3 eller finns det något mer planerat RPG till maskinen?

  • Som du säger, en japansk höstrelease för FF15 känns iaf rimligt.

   Nja, finns väl inte så mkt mer till PS3:an efter det här året. Kan tänka mig ”dual-releaser” till PS3:an och Vitan som kommande Sword Art Online – Lost Song (om den når väst) och möjligtvis något från Nis, Compile Hearts, Gust och liknande.
   Däremot är ju situationen både intressant och oroväckande på den japanska sidan med tanke på PS4:ans försäljning.
   Kommer den sälja mer när fler japanska spel hittar ut, kommer de flesta börja satsa på bärbart/mobilt eller stannar man kvar med PS3:an?
   Sen har vi ju Wii U:n som skulle kunna bli generationens bästa konsol om fler tredjeparter anslöt sig (den har väl också sålt bättre i JP jmf med PS4:an). Tycker Wii U:n har en perfekt prestanda för många JRPG:n och då slippa utvecklare som måste sälja orealistiska antal ex eller utveckla spel med prestanda långt under tex PS4:ans kapacitet.
   Slutligen är ju kontrollens skärm perfekt för rollspel (kartor, menyer, anteckningar mm).

 3. Lania skriver:

  Trevlig lista! Jag ser fram emot typ hälften av de där titlarna. 🙂 Trails in the Sky måste ju bara få en release nån gång!
  Det ska bli väldigt kul att få uppleva ett nytt Tales också (finns datum för väst än?), i fantasy-tappning. Är så trött på allt vad Xillia heter. ;D
  Och XENOBLADE – OMG ARRRRRHGGHHH!!! XD;;;;

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: