52 spel på 1 år: Spel 5-6

5. Doneky Kong Country (Snes, Plattform)

DKC

Jakten på bananer i Rare och Nintendos klassiska titel Donkey Kong Country har varit lika rolig och belönande som utmanande.
Några misstag finns det inte plats för utan det handlar om perfektion när du ska ta dig igenom djungels 30-40 banor.
Tack och lov finns det en lagom nivå av check- samt savepoints och i co-op, som jag och en kompis spelade igenom det på, kan man komplettera varandra ganska bra.

Det är kanske inte det mest samarbetsinriktade spelet vi tagit oss igenom då man bara spelar vartannat liv men ändå ett riktigt bra sådant med sin speciella men snygga bild och musik som verkligen svänger.
Till och med vattenbanorna är underhållande och det kan man inte säga om alla spel från samma era.

Player 1:
4 av 5

Player 2:
3 av 5

 

6. Suikoden (PS1, Rollspel)

Suikoden

Medan majoriteten av utvecklarna ville visa vad Sonys gråa låda kunde prestera valde Konami att stanna kvar vid pixelperfektionen när det lade grunden för dess långgående men ändå allt för frånvarande serie Suikoden.
Suikoden kan vid en första glans se ut som vilket turbaserat ”rädda världen-rollspel” som helst men under ytan finns där så mycket mer.

De 108 karaktärerna man kan rekrytera till sin armé som gett sig ut för att störta det korrupta imperiet ger världen mer liv och antalet livsöden är många. Berättelsen låter inte världens framtid hänga på några få utvalda utan istället befinner du dig i ett större sammanhang.
Alla bidrar på sitt sätt och det kan variera från starka krigare och magiker till kockar och försäljare som öppnar upp butiker i ditt slott.

Slottet, dvs din hembas, är en stor del av Suikoden-serien och nästan lika symboliskt som kristallerna är för Final Fantasy.
Allt eftersom du lyckas rekrytera fler medlemmar ser du rummen fyllas ut och nya väggar slås upp. Det är en tillfredställande känsla och nya karaktärer att pröva i strid finns det gott om.

Fler välkända inslag som kommit och fortmat serien är de mer strategiska striderna där din hela armé ger sig ut i strid och även duelerna där man en-mot-en gör upp i form av ett sten, sax, påse-baserat system.

Suikoden når kanske inte upp till tvåans mästerliga nivå, saknar emellanåt utmaning och är med sina 15-20 timmars speltid relativt kort med det är ändå en riktigt bra början på Konamis bästa och tyvärr mest bortglömda serie.

4 av 5

 

Annonser

10 Responses to 52 spel på 1 år: Spel 5-6

 1. Cristoffer skriver:

  Najs med uppdatering. 🙂 Bra spel det där, har införskaffat GBA versionerna av DKC spelen och ska väl ta mig an dem nångång, spelat SNES liren till döds vid det här laget så det blir intressant.

  Mina fyra senaste spel var tre snabba och ett långt, Suikoden 2, Sonic 1, 2 och sedan Knuckles i den ordningen. Börjat samla en del på Mega Drive så jag ska ta mig an S3+Knuckles när jag väl har trean 🙂 har dem ju såklart på diverse samlingsskivor men känner att de är klart bäst på megan och tjocktvn, trots PAL 50hz, det märks faktiskt knappt att det är långsammare i de spelen.

  • Mega Driven är riktigt rolig att samla till. Känns som att det finns många gömda pärlor att hitta till den konsolen.
   Är själv på jakt efter Super Fighter Teams nyreleaser av Beggar Prince och Legend of Wukong. Lite svåra eller dyra att hitta men lyckades iaf få tag på deras Star Odyssey för några hundralappar bara 🙂

   Tjock-TV:n är ju att föredra 🙂

   Enda spelen jag egentligen känner av 50hz-nedgraderingen (om man inte sätter dem sida vid sida) är nog beat em up-lir som Streets of Rage eller Golden Axe.
   Rollspel påverkas ju tack o lov inte så mkt.

 2. Micke skriver:

  Det är verkligen imponerande att du kört igenom så många spel, har nog klarat 5st nu. Blir inte så mycket tid eller ork, om jag ska vara ärlig.
  Men kul att du kämpar på och det är alltid kul att läsa, även om man inte alltid skriver.

 3. Lania skriver:

  Jag minns verkligen inte att Suikoden är såpass kort, trots att jag har spelat det tre gånger. I så fall är det ju nåt man skulle kunna göra på en helg! Med andra ord så borde jag spela igenom S1 och S2 igen. Gillar att återkomma till de spelen med något års mellanrum. ^__^

 4. opkij skriver:

  Hehe, ja tiden 15-20 timmar för Suikoden stämmer för mig med, kanske någon extra för att hitta alla karaktärer. Men jag blir förvånad varje gång hur det hinner hända såpass mycket på den tiden! Som jämförelse tar tvåan runt 40 timmar.

 5. Fredrik skriver:

  Suikoden III släpptes idag i Europa via Playstation Store, vilket är trevligt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: