Recension: Bloodborne (Spel 10/52)

BB (1)
Plattform: PS4
Genre: Actionrollspel
Utvecklare: From Software

Natten har bara hunnit börja, det kommer bli en lång sådan och smittan som förvandlar folk till odjur har spridit sig över staden Yharnams nu dimmiga och övergivna gator.
Själv finner du dig uppvaknandes i rollen som en jägare på Iosefka’s klinik och efter att snabbt kommit på fötter tar din jakt vid efter nattens fiender och smittans botemedel.

Ganska snart kommer du inse att Miyazaki ljugit för oss, han sa att Bloodborne skulle bli enklare, tilltala en bredare publik och även om det inte når upp till de mest extrema ögonblicken i tidigare Souls-delar och faktiskt har sålt riktigt bra så kommer du att dö.

BB (2)

Den mörka fantasyn som From Software gjort sig kända för ända sedan Playstation 1-releasen är nu borta. Fantasy i all ära men variation förnöjer och i och med Bloodborne introduceras vi för en mer viktoriansk tid med gotiska inslag som ger mig vibbar av både Resident Evil 4 och H.P Lovecraft-universumet.
Stämningen är som nästan väntat i världsklass och allt eftersom som jag låser upp nya smarta genvägar inser jag hur fantastiskt bra arkitekturen är.
Variationen står inte heller stilla vid Yharnams trånga gränder utan resan tar en ner i allt från smutsiga kloaker, giftiga skogar och snötäckta slott.

Det är lika fascinerande som skrämmande miljöer och ofta skenar tankarna iväg till hur platserna en gång hade kunnat se ut innan smittan ödelagde allt.
Mycket av Bloodbornes berättelse handlar också om just det förflutna, hur allt uppstod och varför allt gick utför.
Som vanligt med From Software är dialogen sparsam och och vi får endast små fragment av helheten.
Det gäller istället att vara uppmärksam, de simplaste föremålen du hittar kan i sig ha en beskrivning som ger oss mer kött på benen och att ta del av dess underbara community där både teorier och fakta florerar är en stor del av charmen med From Softwares titlar.

BB (3)

Medan Dark Souls 2 tog ett steg tillbaks när det kommer till bossdesignen där liknande taktiker nästan fungerade rakt igenom är man åter på banan och det sträcker sig från mindre dueller till fiender som täcker hela skärmen och lite till.
Det är också tack och lov utan att tumma på spelets tekniska aspekter utan allt flyter på bra oavsett storlek eller antal.

Laddningstiderna är däremot en annan historia och att det tar upp mot en halv minut varje gång du ska teleportera dig tillbaks till din hembas ”Hunter’s Dream” för att levla din karaktär, uppgradera dina vapen eller köpa nya potions kan bli riktigt tröttsamt.

BB (4)

Mer förbättringar Bloodborne för med sig sedan sist är facklan som denna gång ger en markant bättre och snyggare effekt och den nya pistolen som både kan utdela skada eller få fienderna att frysa till om du attackerar i rätt ögonblick.

Grunderna för striderna är annars överlag detsamma men mycket mer begränsade när det kommer till vilken spelstil du kan välja.
I tidigare Souls-titlar kunde du forma din karaktär lite som du själv ville, allt från tunga krigare med rustning och sköld som kunde blockera mycket skada till snabba magiker som kunde rulla runt för att på så sätt undvika fiendernas attacker.
Bloodborne bygger istället på att använda en pistol, ett vapen (som visserligen är riktigt idérika) och att vara så rörligt som möjligt för att kunna kasta sig utom faran.
Det finns inte längre någon magi eller accessoarer som ringar, skölden finns men är helt värdelös och antalet vapen samt ”rustningar” är få.
Det är synd att man valt att begränsa sig och även om jag förstår att det är en väg att gå för att nå lite bredare är det alltid tråkigt att få mindre av det goda.

Bloodborne är trots det atmosfäriskt, spännande att spela, har massor med innehåll, inte minst tack vare de slumpgenererade bonusgrottorna men jag hoppas att From Software inte fortsätter på samma spår där man begränsar för att nå längre för allt för många utvecklare har gått den vägen till ödes.

4 av 5

Annonser

2 Responses to Recension: Bloodborne (Spel 10/52)

  1. Yazuka skriver:

    Väldigt trevlig läsning. Blev faktiskt lite sugen på spelet, även om jag inte är så förtjust i just Souls serien.
    Så får väl se om man får en chans att låna det eller skaffa det när det är på rea någonstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: