Spel 11/52: Earthbound Zero Easy Ver.

EB0 (1)
Titel: Earthbound Zero/Mother 
Format: Famicom (Nes)
Genre: Rollspel

Tillskillnad från sin idag omåttligt populära storebror till Super Nintendo så är Earthbound Zero eller Mother som det kallas i Japan allt mer förbisett av många.
Nintendo själva släppte nyligen Ness i Amiibo-form och Lucas från Mother 3 är redan planerad medan vår ursprunglige hjälte Ninten verkar hamna i ständig skymundan.
Visst saknar Earthbound Zero uppföljarens färgstarka bild, slumpmässiga strider finns det istället gott om, svårighetsgraden desto högre och dialogen allt mer sparsam.
Däremot är det något med atmosfären som suger tag i mig, spelet omges av en form av mystik, en viss ensamhet infaller och det finns så mycket mer under ytan där man får vara uppmärksam för att kunna förstå hur allt hänger samman.
Kanske är det Itois grundvision som lyser igenom och som faktiskt inte handlade om att få spelarna att skratta utan istället att beröras likt han själv blivit berörd efter att hört John Lennons låt Mother för första gången.

EB0 (2)

Med det sagt saknar inte Earthbound Zero sitt sinne för humor och likt sina syskon blandas utomjordingar, övernaturliga krafter och argsinta hippies ihop i en ”modern” och äventyrlig värld.

Earthbound Zero Easy Version som hängivna fans skapat för att balansera svårighetsgraden något mer känns som den bästa versionen där den enda skillnaden är att varje fiende ger lite mer exp.
Lätt kommer det däremot inte att vara och en ”Smaaaash Hit” från en fiende kan snabbt resultera i en Game Over och att hamna på fel stig är inte ovanligt.

EB0 (3)

 

Håller Earthbound Zero än idag?

Det gör det definitivt och det är inte bara det bästa rollspelet till konsolen jag hittills hunnit spela utan det överträffar även sin uppföljare på många plan.
Det är en skam att Itois första del aldrig släpptes utanför hemlandet trots planer på amerikanskt territorium men repro-kassetter finns tack och lov det gott om idag.

Annonser

3 Responses to Spel 11/52: Earthbound Zero Easy Ver.

  1. Yazuka skriver:

    Jaha, se där. Visste inte ens att detta spelet existerade. Trodde Snes spelet (Earthbound då) var det första.
    Får väl hoppas man får ordentligt med tid någon dag att fördjupa sig lite mer i serien och se vad man tycker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: