52 spel på 1 år: Spel 12-13

12. Journey to Silius (Nes, Action/Plattform)

JtS

Jag är kanske inte den största fantasten av gamla sidoskrollande plattforms- eller actionspel men Sunsoft har ändå en speciell plats i mitt hjärta.
De har tråkigt nog inte varit särskilt relevanta de två senaste årtiondena men tack vare dess kvalitativa utbud av spel från 80- och 90-talet finns det en hel del guldkorn att än idag utforska.

Journey to Silius, som ursprungligen var en Terminator-titel men där man förlorade licensen till förmån åt LJN (!), är en av dem och även om det inte är Sunsofts bästa titel så är det en av dess mest stämningsfulla.
Kanske är det för att Terminator-känslan genomsyrar både Naoki Kodaka välskrivna musik och berättelsen där man som Jay McCray i en högteknologisk men postapokalyptisk framtid ska hämnas sin faders död.

I övrigt är Journey to Silius ett klassiskt 2D-actionspel med mycket av det du kan förvänta dig från den eran.
Svårighetsgraden är hög och att spela om samma bana samt memorera de utmanande partierna kommer de flesta att få erfara.
Vanligtvis har jag svårt för spel med Game Over-skärmar som skickar dig tillbaks till titelmenyn utan några lösenord eller continues men tack vare Journey to Silius få banor blir det aldrig något större irritationsmoment. Sen har man ju också några extraliv och en hälsomätare att förlita sig på.

Joruney to Silius är antagligen det bästa Terminator-spelet vi aldrig fick och idag ett prisvärt sådant som tillskillnad från många andra Sunsoft-releaser inte fått den uppmärksamhet det förtjänar.

 

13. Final Fantasy Type-0 HD (PS4/X1, Actionrollspel)

FFT0HD

Med sina två UMD-skivor så är Final Fantasy Type-0 en av PSP:ns snyggaste och kraftfullaste titel.
Såhär 4 år senare i form av en HD-uppdatering till Playstation 4 och Xbox One så är det knappast något kraftpaket längre och för att vara ett fullprisspel till en ny generations konsoler så hade man kunnat arbeta mer på spelets små detaljer.

Vissa delar har man uppdaterat riktigt bra men miljöerna känns lätt oinspirerade och städerna, eller rättare sagt dess entréer som oftast är allt du får se, känns detaljlösa och som något Square Enix slängt in i sista sekund för att kamma hem bonuspoäng bland fansen som skrikit sig hesa efter HD-städer.

Berättelsen däremot känns mycket mer utbredd och istället för att balansera mellan det klassiska goda och onda finns det många olika parter inblandade.
Likt Final Fantasy Tactics eller XII lägger den stor vikt på det politiska spelet och tillskillnad från många andra titlar i serien är Type-0 den mörkaste och blodigaste hittills.
I centrum står elitklassen Class 0 som tyvärr är såpass stor så det svårt att veta vem som är vem och många karaktärer kommer lätt i skymundan.

Styrkan med Final Fantasy Type-0 hittar vi under striderna och antalet karaktärer gör det väldigt varierat då de har sina egna spelstilar och vapen.
Striderna bjuder också upp till både kvickhet och taktik där attacker i rätt tidpunkt kan låta dig utdela extra skada.
Kontrollen har fått sig en riktigt fin uppdatering anpassad till två spakar men ”Motion blur”-funktionen kommer lätt i vägen och gör den dig inte åksjuk så kommer striderna kunna kännas smått röriga ibland.

Type-0 känns stundtals som ett halvhjärtat försök att ge serien en ny image samtidigt som det vill få oss att minnas det vi kommit att förknippa med spelen såsom kristaller, världskartor, städer och luftskepp.
Tack vare striderna, musiken och ”campuslivet” du kan sysselsätta dig med mellan uppdragen finns det ändå något här att hämta och det räckte för att hålla mitt intresse uppe under spelets 20 timmar.

3 av 5

Annonser

One Response to 52 spel på 1 år: Spel 12-13

  1. Yazuka skriver:

    Silius såg rätt trevligt ut. Grym musik hade det i alla fall! Diggade det rejält!

    Håller med helt om FFT0HD. Hade nog själv velat ha lite mer skolliv i spelet och där man inte var begränsad av tid. Ja, det passar ju hur spelet är, men jag önskar att man ibland bara kunde stanna och lukta på blommorna. Så att säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: