SegaScope 3D (Spel 16-17/52)

HPIM0205.JPG

Det är kanske inte förrän de senaste åren som 3D-teknologin fått ett större genomslag i form av olika satsningar såsom 3D-bio, 3D-TV eller Nintendos egen 3DS.
Någon direkt ny teknik är det däremot inte och ser vi till spelhistorien släppte bland annat Sega och Nintendo 3D-glasögon till sina tidiga spelkonsoler.

Jag har själv hunnit pröva Sega Master Systems SegaScope 3D-glasögon och när jag skaffade dem vid ungefär samma tidpunkt som 3DS:en hade sin första release gav de mig nästan en större ”Wow-känsla”.
Inte för att Segas smått uråldriga glasögon är bättre, några av de få titlar som faktiskt är kompatibla är snudd på horribla, kan ge dubbel bild och trötta ögon, men med hänsyn till åldern och dess bättre titlar ger de ett djup med liknande stereoskopisk 3D som 3DS:en själv.

16. Maze Hunter 3-D (SMS, Action)

MH3D

Bortser vi från den japanska releasen som går under namnet Maze Walker så är Maze Hunter 3-D en av de få helt 3D-exklusiva titlarna som finns till konsolen.
Det är också en av de bättre där du som strandsatt på en labyrintliknande planet ska navigera dig igenom dess korridorer, hitta varje vånings utgång och besegra fienderna som står i din väg.

Maze Hunter 3-D är ett egentligen ett väldigt kort spel med en enkel premiss men samtidigt väldigt oförlåtande där du inte tillåts många misstag innan Game Over-skärmen skickar dig tillbaks till ruta ett igen.
Det finns däremot ett ett gömt ”Continue-system” som jag efter att ha klarat spelet upptäckte i manualen. Man kanske ska läsa den först nästa gång…

Oavsett så tillhör Maze Hunter 3-D konsolens bästa 3D-spel med sitt fina klara djup som passar perfekt till dess olika nivåer som man vandrar mellan under banornas gång.

Tyvärr är det inte det mest varierade spelet och Master Systems lite klumpiga styrkors kan ibland ställa till det men Maze Hunter 3-D är fortfarande ett exempel på att 3D:n hade stor potential redan på 80- och 90-talet.

17. OutRun 3D (SMS, Racing)

OR3D

Segas klassiska arkadracing OutRun finns, tillskillnad från Maze Hunter, i en mängd olika utgåvor och format.
OutRun 3D gör egentligen inget nytt mer än att lägga till ”3D-vyn” och även om kvalitén inte riktigt når upp till föregående spels nivå tillhör det ändå konsolens bättre.

På klassisk OutRun-manér finns det bara en enda bana där det gäller att nå mållinjen innan tiden tar slut.
Det låter kanske ganska simpelt men större misstag finns det knappt plats för och en krock med förbipasserande bilar eller allt för många dåligt tagna kurvor kan få dig att förlora allt.

OutRun 3D är kanske en klassiker men inget som jag misstänker står högst upp på önskelistan hos en racingfantatiker. Inte nog med att 3D-versionen är en av konsolens ovanligaste titel utan nyare och bättre versioner finns också bland Segas alla konsoler.

Annonser

4 Responses to SegaScope 3D (Spel 16-17/52)

 1. opkij86 skriver:

  Haha, kul att du har ett par sådana 3D-glasögon, jag minns hur förvånad jag blev när jag insåg att det fanns till gamla maskiner som NES och Master System. Jag skulle verkligen vilja spela lite mer på just Master System, jag skaffade konsolen för första gången för ett år sen och har just nu bara tre spel som följde med. Av det lilla jag spelat verkar det åtminstone som en riktigt mysig konsol!

 2. SMS är en riktigt intressant konsol. Älskar grafiken och att den har stöd för RGB. Skäms Nintendo 🙂 .
  Tyvärr är väl spelutbudet mer begränsat och många titlar portades till MD:en.

  Några tips om du inte redan har dem:
  Golden Axe Warrior
  Phantasy Star
  Wonder Boy III Dragon’s Trap
  Golvellius (bara prövat det nån timma dock)
  Dragon Crystal

  Tror det ska finnas några JP-exklusiva också men har väldigt dålig koll på dem.

 3. opkij86 skriver:

  Tack för tipsen, jag har inget utav dom spelen för tillfället men jag håller utkik efter dom när jag väl tar mig tid för konsolen sen. En annan detalj jag gillar är paus-knappen som sitter direkt på konsolen, hehe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: