52 spel på 1 år: Spel 20-22

20. Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale (Äventyr, 3DS eShop)

Attack

Min semester kunde inte ha börjat bättre i slutet av juli än med Level 5’s ena Guild-spel Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale.
Det är precis sådär mysigt och äventyrligt som ett ”sommarspel” ska vara och den idylliskt japanska 70-tals-förorten får mig att nostalgiskt tänka tillbaks på sommarloven från förr.
Den stora skillnaden, bortsett från kulturella sådana, är såklart monsterna, tänk dig gamla klassiska japanska Kaiju-monster i stil med Godzilla, som varje fredag visar sig och sätter sina spår i staden.

Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale är däremot inget spel som fokuserar på våldet utan istället är allt sett utifrån barns ögon, saker och ting är kanske inte vad de verkar och alla de olika livsödena som finns i staden får i det långa loppet större plats.
Mycket av den korta speltiden, endast 2-3 timmar, spenderas vandrandes i de atmosfäriska miljöerna för att prata med folk, lösa lättare problem och samla monsterbilder som man i en form av ett kortspel med ”sten-sax-påse”-regler kan göra upp i.

Jag har ofta svårt för korta, pretentiösa spel, Journey berörde mig inte det minsta, för att nämna ett exempel, men Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale är ett undantag och ett spel perfekt för en sommarkväll när man vill känns sig lite nostalgisk eller bara pröva något annorlunda.

5 av 5

21. Secret of Mana 2/Seiken Densetsu 3 (Actionrollspel, SFC)

SD3

Om jag ska vara ärlig så har jag aldrig förstått Secret of Manas storhet. Visst är det ett bra spel, ett snyggt sådant, nostalgiskt för många men konsolens eller genrens topp tillhör det inte.

Seiken Densetsu 3 eller Secret of Mana 2 om man så vill är en klar förbättring och och ett stort steg bort från den tidigare AI:n som lät dina medspelare fastna i väggar och andra hinder längst vägen.
Berättelsen tar likaså ett steg framåt, har definitivt mer innehåll och genom att välja mellan flera olika huvudkaraktärer finns det gott om olika bakgrunder att bekanta sig med.

Striderna är tillskillnad från många andra actionbaserade rollspel klart långsammare, attackerna har upplandningsperioder och ett tag fick jag mig en funderare om det faktiskt ens är ett actionrollspel eller ett rörligare realtidsbaserat sådant som paketerats på ett smart sätt.
Det beror helt klart på stridernas tempo och även om de ger mer taktiska inslag än att hamra knappar föredrar jag personligen en högre växel utan att det behöver komma upp i Ys-spelens fart.

Allt som allt är ändå Seiken Densetsu 3 ett underbart pixelperfekt kalas som Japan nästan behöll för sig själva om det inte vore för fansens engagemang att översätta.

4 av 5

22. Dragon Quest (RPG, iOS)

DQ1Historien bakom Dragon Quest har nog ingen gått miste om vid det här laget och även om den oftast är smått felberättad där spelet beskrivs som början för de japanska rollspelen (Historien om de Japanska rollspelen) var det ett viktigt sådant där dess mall skulle komma att influera serier som Phantasy Star eller Final Fantasy i många år framöver.

Hela idén med Dragon Quest var att skapa ett rollspel som, utan att rucka på svårighetsgraden, var mer lättspelat genom bland annat förvalda menyer, kartor och med mindre ”statistiskt” innehåll.
Det är därför inte så konstigt att Dragon Quest och efterkommande titlar med liknande uppbyggnad kom att kallas för ”light RPG’s” i hemlandet.

Vore det inte för att jag för stunden ville ha ett bärbart spel hade den välpolerade och fanöversatta remaken till Super Famicom varit att föredra men nu vart det istället iOS-utgåvan till iPad och bortser vi från en bild där pixlarna inte kommer till sin rätt och känns smått utsmetade hade Square Enix inte kunnat gjort så mycket mer utan att ha förstört spelets historiska aspekt.

Dragon Quest är ett kort rollspel med en liten värld och idag fattigt på innehåll.
Det är däremot en väldigt spelvänlig utgåva, inte alls lika mycket levlande som tidigare och det hinner aldrig kännas för utdraget.

3 av 5

Annonser

6 Responses to 52 spel på 1 år: Spel 20-22

 1. opkij86 skriver:

  En produktiv spelsommar för dig, lika kul varje gång det dyker upp en sammanfattning av spelade spel!

  Attack of the Friday Monsters! verkar riktigt mysigt, inget jag hade hört om innan men så har jag väldigt dålig koll på eshopen osv.
  Jag tycker faktiskt det är skönt med alla kortare och mindre projekt som har släppts dom senare åren, dom är bra att ha som kontrast till alla rollspel, hehe.

  Seiken Densetsu 3 är verkligen vackert att titta på och ett mycket bra spel men jag är ändå en av alla som tjatat om Secret of Mana och hur bra det är sen 1993, självklart ska det spelas med tre spelare för att slippa spelets största problem (AI:n), och magi ska användas så lite som möjligt!

  Kul att det blev Dragon Quest för dig också, det verkar populärt i år för förutom oss två så vet jag ytterligare två som spelat det på sistone.

  För min del lever hoppet om att få se slutet i Harvest Moon vidare…

  • Vart en del men har också 3 kvar att skriva om 🙂

   Väl värt att kolla in. Varken långt eller dyrt.
   Hade själv missat det och efter att blivit lite besviken med förra Guild-spelet Weapon Shop de Omase slutade jag bry mig om de kommande.

   Jag spelade det ensam men kan tänka mig att det är mkt bättre med 3 spelare.

   Vart sugen på DQ efter du skrev om det 🙂
   Gillade att det inte var så långt heller.

   • opkij86 skriver:

    Hehe, bra att ha några på lager!

    Att spela Secret of Mana med tre och även två spelare gör väldigt mycket för spelet och är en av styrkorna, jag har även spelat uppföljaren med tre spelare men där bidrog det inte alls så mycket, det skulle jag säga var en lika bra upplevelse att spela själv.

    Kul att man kan inspirera ibland, jag är fortfarande förvånad över hur pass spelbart spelet är än idag! Jag tackar dig igen för upplysningen om att Dark Half översättningen vart klar, jag skrev lite om det tidigare idag!

 2. Yazuka skriver:

  Lika trevlig läsning som vanligt. Var kul att läsa om dom, eftersom jag inte spelat något av spelen tidigare. Dock är jag rejält sugen på Dragon Quest nu. Mycket tack vare Dragon Quest Heroes är runt hörnet. Så får ta tag i det någon dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: