52 spel på 1 år: 26-28

26. Transformers Devastation (PS4, Action)

TD

Transformers Devastation hade egentligen kunnat vara vilket dussin-actionspel som helst men två viktiga ingredienser fick mig att hålla en extra koll på det.
Den första och kanske viktigast anledningen var designen som efter år av Michael Bays kalla och överlag tråkiga design gått tillbaks till rötterna och förpackat allt med en härligt färgglad cel-shadad stil som jag är lite extra svag för.

Den andra anledningen stavas Platinum Games och som väntat bjuder de på förstklassig action likt Bayonetta som de gjort sig kända för.
Det är kanske inte en AAA-titel men striderna flyter ändå på riktigt bra, kontrollen är felfri när man väl lärt sig den och att förvandla sig snabbt i farten är lika tillfredställande som jag föreställde mig.
Det mer rockiga soundtracket som ändå känns väldigt bekant passar perfekt in i spelets tempo och ökar adrenalinet när en större bosstrid sätter igång.

Även om du fritt kan utforska banorna, vända tillbaks eller pröva nya vägar så är det ett ganska linjärt spel som inte tar mer än en 5-6 timmar att ta sig igenom.
Det låter såklart ganska kort men känns ändå som en bra längd där 5 timmar mer av samma vara hade kunnat fått spelet att kännas utdraget istället.
Sen finns ett visst omspelarvärde där en genomspelning antagligen inte låter dig till fullo stifta bekantskap med alla Autobots du har att välja mellan och genom RPG-inslagen kan du levla, hitta/skapa nya vapen och skaffa nya förmågor att använda.

Transformers Devastation saknar lite variation i miljöerna som också känns ganska detaljlösa och ”kuliss-liknande” men är ändå det bästa spelet i serien och förhoppningsvis sålde det tillräckligt bra för att Platinum Games ska få förtroendet att med en lite högre budget få utveckla en uppföljare.

4 av 5

27. LBX – Little Battlers Experience (3DS, ARPG)

LBX

För oss i väst är Level 5’s senaste RPG LBX, förkortat Little Battlers Experience, det första spelet i serien där radiostyrda minirobotar slåss mot varandra.
Delar av animeserien och samlarfigurer har visserligen också hittat ut men i Japan ser historien klart annorlunda ut där LBX (Danball Senki) fått betydligt större fäste med flertalet spel, animeserier och manga.
För mig blev LBX en stor överraskning och visade sig vara mer än en Pokémon-liknande ”klon” fast med robotar som jag hade fått känslan av.

Berättelsen får oväntat mycket plats och har den där mysiga Level 5-känslan över sig där du i ett modernt och LBX-tokigt samhälle som pojken Van få kontrollen över den kraftfulla och mystiska LBX-roboten Achilles som även fler personer och organisationer är ute efter.

Robotbyggandet får självklart även det stort fokus och har ett riktigt bra djup i sig där det finns mycket att pyssla med som sträcker sig från att sätta samman sin modell med olika delar eller bygga ihop dess kärna genom olika komponenter.
Striderna ger mig nästan lite vibbar av Kingdom Hearts men något långsammare och mer strategiska där det är viktigt att blocka, dasha och hålla koll på sin ”stamina”-mätare och sitt batteri så det inte tar slut.

Efter framgångar med tidigare serier som Layton, Inazuma Eleven och Fantasy Life ställer sig nu LBX i ledet och tillhör några av mina favoriter som Level 5 ligger bakom. Utan tvekan årets överraskning!

4 av 5

28. Echo Night (PS1, Äventyr/Survival Horror)

EN

From Softwares styrka har alltid varit att bygga upp atmosfäriska spel. Ända sedan Kings Field-tiden har deras mörka fantasyrollspel fått stor plats men i och med Echo Night från 1998 gjorde man ett mer renodlat survival horror-spel.

Skräcknivån når knappast upp till genrens läskigaste men Echo Night har ändå sina sidor och för mig som tycker kloaken i Batman Arkham Asylum var påfrestande så är detta alldeles lagom.

Berättelsen kretsar kring Richard Osmond som ombord på det försvunna skeppet Orpheus utforskar dess hemlighet och låter själar finna ro.
Det är klart atmosfäriskt och förstapersonsvyn som en gång var From Softwares kännetecken skapar en mer instängd känsla när man utforskar båtens alla övergivna rum och korridorer.

Styrningen är även den utmärkande för studions tidiga spel där det går långsamt framåt och bara rörelseschemat täcker alla fyra riktningar på styrkorset och alla axelknappar.
Rörigt? Ja, till en början i alla fall men ganska snabbt kommer man in i tempot och styrningen flyter på utan större problem.

Vad som gör Echo Night lite extra intressant är att det inte riktigt finns några actionsekvenser utan istället gäller det att fly när en aggressiv själ uppenbarar sig och att lösa problem som ibland känns sådär härligt långsökta som äventyrsspelen en gång i tiden gjorde.

Echo Night är verkligen inte det mest skrämmande, längsta eller svåraste spelet From Software skapat men både atmosfären samt den mystiska berättelsen är på topp och att man valt att lägga större vikt vid äventyr och pussellösning med vissa ”stressmoment” ett stort plus.

4 av 5

Annonser

2 Responses to 52 spel på 1 år: 26-28

 1. opkij86 skriver:

  Jag får erkänna att jag aldrig varit ett stort transformersfan trotts att skaparna av Xeno-spelen såklart är det och har tagit en del inspiration därifrån. Ser jag till spelet kommer jag dock ge det en chans, det var trotts allt kort och lät rätt intressant från din beskrivning. Detsamma gäller LBX och igen förstår jag inte varför jag har så dålig koll på Level 5’s spel…

  Echo Night är nog inget jag kommer spela närmsta tiden men som vanligt gillar jag tanken på alla gamla äventyrsspel och skräckspel blir ofta intressanta när man inte kan slåss, det var det som gjorde Amnesia så bra och även Clock Tower till SNES.

  Kul när tre av tre spel faller en i smaken!

 2. Micke Johansson skriver:

  Transformers är så jäkla grymt! Hoppas verkligen vi får fler spel och att man kanske kan få spela som Decepticons också.
  LBX lät ju trevligt utifrån din beskrivning, får nog ta och kolla upp det sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: