Spelshopping i Tokyo

Om du följt min Instagram så vet du nog att jag nyligen spenderat 10 dagar i spelparadiset Tokyo.
Att hinna med Tokyo på 10 dagar är inte helt enkelt då det är så otroligt stort så istället blev det framförallt Ikebukuro, där jag bodde, och Akihabara som fick mest uppmärksamhet.
Köpcentret Nakano Broadway som efter flera rekommendationer verkar vara en riktigt bra plats för spel hann jag aldrig besöka men näst gång står det högt upp på listan.

Ikebukuro:

Ike (1)
(Ness blickar ut över ett vackert Ikebukuro.)

Ikebukuro, en av Tokyos större stationer, är kanske mest känd för sin Otome Road där butiker som Animate, K-books och Mandarake säljer anime- och manga-prylar riktade mot en mer kvinnlig målgrupp.
Det finns däremot mer än det i Ikebukuro och bortsett från en hel del arkadhallar som Sega, Sunshine City med sitt stora Pokémon-center och allmänna elektronikbutiker som också har en hel del spel fastnade jag för två butiker i synnerhet.

Pokemon Center
(Pokémon-centret bjöd visserligen inte på några överraskningar men många fina och stora display-figurer)

Book-Off

Book Off
(Book-Off gav mig resans första spelköp men definitivt inte det sista)

Längst Sunshine 60 Street påväg mot köpcentret Sunshine City ligger en tvåvånings Book-Off som med sin stora skylt är svår att missa.
Book-Off eller Hard-Off som också finns är en stor kedja i Japan som helt fokuserar på begagnade varor som hårdvara, böcker, film, musik och spel.
I Ikebukuro får spelen stor plats, många långa hyllor med spel från framförallt PS1-eran och framåt trängs i den ändå ganska välsorterade butiken.
Priserna är överlag riktigt bra, skicket kan däremot variera och lite mer retro från tidigare generationer hade inte skadat.

Super Potato

Super Potato Ike(Den klassiska Super Potato-skylten!)

Det är nog ingen som inte hört talas om Super Potato i Akihabara vid det här laget men den bästa Potato-butiken ligger inte där utan i Ikebukuro.
Visst är det en minde och lite för varm butik, lokaliserad på en bakgata längst Sunshine 60 Street men både priserna och utbudet överträffar Akihabaras motsvarighet.
Bortsett från ett dåligt PC Engine HU Card-utbud, som visserligen känns urplockat i varenda butik runt om i Tokyo, så finns det mycket att köpa.
Personalen är trots dålig engelska riktigt hjälpsamma och lyckades leta fram både King’s Field, Holy Striker och en T-shirt åt mig.

IMG_2613
(Ett av flera besök hos Super Potato Ikebukuro. Boxade SFC-spel fanns det gott om)

Akihabara:

Akihabara
(Akihabara är helt underbart när mörkret börjar tränga sig på och gatorna lyser upp av skyltarnas och butikernas sken)

Akihabara eller även kallat Electric Town var helt klart höjdpunkten med hela resan. Två och en halv dag spenderades där för att utforska alla mängder med butiker som sträcker sig från anime och manga till elektronik, samlarfigurer och spel.

Det finns massor att hitta i Akihabara och många butiker att besöka men istället för at skriva om varje som jag ända inte kommer ihåg namnet på har jag valt att fokusera på de större och bästa butikerna.

Friends

IMG_2531
(Många fina Famicom-fynd från Friends (1000 Yen=Ca 70 kr))

Långt upp längst Akihabaras huvudgata när man tror att allt tagit slut ligger en vad som brukar beskrivas som mysig butik kallad Friends. Den är inte helt enkel att hitta till, lite längre upp till höger ligger en McDonalds, men ett besök är den verkligen värd.
Priserna är riktigt bra, det finns mycket att fynda och att hitta inplastade ex av Dragon Warrior-spelen till NES (ja! Amerikanska releaser) bakom disken var klart oväntat.
Tyvärr ekar flera hyllor tomma, det kändes väldigt urplockat när jag var där och framförallt kompletta spel till Nintendos konsoler var lite utav en bristvara.
Ovanvåningen kändes desto mer utfylld, fullt med böcker, guider, spelmusik och nyare retro som PS2, Saturn och Xbox.
Friends är kanske inte butiken för dig som letar efter något specifikt men är definitivt något för dig om vill bli överraskad. Samma dag hörde jag inne på en annan butik två västerlänningar prata om butiken varav den ena hade hittat skivan bara till Radiant Silvergun (Saturn) för larvigt lite pengar.

Super Potato

SP Aki
(Super Potato är inte Mega Drive-samlarens bäste vän!)

Innan min resa hörde jag mycket om hur Tokyo och Japan överlag blivit mer urholkat på retrospel då mycket spel tas ur landet till övriga världen på ett eller annat sätt.
Jag var klart lite orolig och även om det inte var lika illa som jag målat upp finns det en sanning i det.
Som jag redan sagt har PC Engine HU Cards (alltså inte CD) slagits hårdast men även boxade Super Famicom är på sina ställen en bristvara.
Super Potato i Akihabara som en gång beskrivits som bästa butiken i Japan var inte i sin livs form.
De två ovannämnda, PCE och SFC komplett, fanns det inte mycket av och till och med Sega Mega Drive var helt urplockat.
Priserna klart över det normala om man jämför med andra butiker och turisterna många.
Lösa kassetter fanns det i alla fall gott om och övriga konsoler hade också ett gediget utbud.
Tyvärr blev det bara ett par köp därifrån och från att ha varit en gamers paradis känns det mer som Akihabars största turistfälla.

Trader

Trader
(En härlig liten Mother/FF-hörna inne på Trader)

Trader tillhör definitivt min topplista över butiker i Tokyo.
Nu har Akihabara flera Trader-butiker men det är just Trader som gäller och inte Trader 2, Trader 3 osv.
I vilket fall som helst finns det för en lagom prisnivå mycket att hitta där bland hyllorna.
Utbudet sträcker sig från deras larvigt billiga ”reabacks-spel” som inte är garanterade att fungera till dyra spel för flera tusen bakom glasskåpen.
Där emellan finns såklart mer ”vanliga” priser och skick samt en hörna med USA-importer som ligger på liknande priser som till exempel VG+ i Kanada.
Trader är ett måste!

Retro Game Camp

Retro Game Camp
(Retro Game Camp en enda lång och trång korridor fylld med spel!)

Retro Game Camp är nog Akihabaras mindre kända spelbutik som ligger till höger längst huvudgatan vid någon perukbutik.
Skylten är helt på Japanska, många vet nog inte ens att den heter Retro Game Camp (jag gör nu tack vare en kompis som kunde översätta) men överraskande nog bjuder den på helt okej spelshopping.
Ja det är trångt där inne och skicket på grejerna kan variera men samtidigt gillar jag att man sorterat allt utifrån genre istället för bokstavsordning och priserna är klart rimliga liksom deras utbud.

Mandarake Complex

Mandarake
(Äntligen ett bra PCE-utbud!)

Mandarakes 8 höga och svartfärgade byggnad är inte svår att missa.
Flera av våningarna bjuder på allt från samlarfigurer och läskiga gamla dockor till manga, anime och barnförbjudet men på sjätte våningen öppnar sig dörrarna till spelparadiset!
Mandarake var nog en av de få butiker med väldigt mycket PC Engine-spel och jag lyckades både hitta Splatterhouse och Neutopia 2 som jag letat efter under hela resan.
Övriga konsoler fanns det också gott om och spelmusiken fick även den lite plats.

IMG_2630
(Imponerande butik nästa stationen fylld med våningar av samlarfigurer)

Det finns såklart mer butiker i Akihabara än detta, Sofmap-kedjan brukar alltid ha någon våning med spel, Kotobukiya bjuder på mycket schyssta och aktuella figurer av olika slag och är man ute efter begagnade samlarprylar så finns det många välsorterade figurbutiker att hitta runt omkring.
Nära stationen ligger en, som jag inte vet namnet på, bottenvåningen är fylld av glasskåp där samlarfigurer trängs och efter det fortsätter våningarna i vad som känns som en oändlighet.

Kotobukiya
(Utanför Kotobukiya som hade mycket Square Enix-grejer, Tales of, Star Wars mm)

Bästa spelbutikerna: Super Potato (Ikebukuro), Trader och Mandarake Complex
Bästa butikerna för spelmusik: Friends, Mandarake Complex

IMG_2783
(En lootbild från allt som köptes med)
Annonser

4 Responses to Spelshopping i Tokyo

 1. Micke Johansson skriver:

  Vilken kul och trevlig läsning. Det är ju den egna drömmen att en dag få besöka det där magiska landet.
  Mycket fint du fick med dig, man blir lite lätt avis. Hehe.
  Var det dyrt där du stannade?
  Finns det något du absolut inte gillade med dig besök?

  • Tackar 🙂
   Många brukar ju alltid säga att Japan är så dyrt men jag tycker det var väldigt varierat utan att få dålig kvalité. Tänker då främst på maten, kläder osv.
   Tex har ju alla större varuhus en form av saluhall på bottenplanet där färdigpackad sushi (o annat) går för en 40 spänn. Då är den klart bättre än den du får i Sverige på resturang.

   Men visst blir det dyrare än typ en Spanienresa. Man får nog räkna på en 20 000 för resande, hotell och mat. Och sen fickpengar på det.

   Det var ju klart mkt folk men inte en enda stötte in i en, trängde sig osv. Sthlm på morgonen är klart värre 🙂
   Det enda som kunde vara lite jobbigt var att engelskan var rätt dålig på vissa håll. Sen är ju nästan allt skyltat på engelska men vill man fråga efter ngt kunde det vara svårt ibland.
   En sak jag verkligen gillade däremot var att de flesta restauranger hade en knapp vid bordet om man ville beställa, när du ätit klart var det bara att gå till kassan och betala. Hatar att sitta och vänta på notan 🙂

 2. opkij86 skriver:

  Mycket trevlig läsning och kul att du lyckades få med dig bilder från flera av butikerna. Det låter livsfarligt att ha spelen sorterade efter genre, hela reskassan kan ryka på en och samma hylla, hehe.

  Kul att du redan i början hintar på en till resa i framtiden, hehe.
  Få se om jag också lyckas ta mig dit innan spelen tar slut. Det jag är ute efter är trotts allt dom lite mindre eftertraktade spelen så dom finns nog kvar ett tag till!

  Som sagt, finfin sammanfattning av resan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: