52 spel på 1 år: 29-35/52

29-31. Streets of Rage 1-3 (SMD, Beat ‘em Up)

SoR

Det är knappast första gången jag spelar igenom Segas klassiska beat ‘em up-serie Streets of Rage men faktiskt första gången jag gör det helt ensam.
Serien gör sig klart snäppet bättre i co-op men oavsett ett måste till konsolen där man redan i första delen satte ribban högt med förstklassig action ackompanjerad av musik som kan vara Yuzo Koshiro absolut bästa.
Streets of Rage är idag en enda stor nostalgitripp till 80- och 90-talets actionscen där introts toner och upplysta stad i natten ger mig rysningar.

4 av 5

I och med Streets of Rage 2 skapade man inte bara seriens mest polerade, inte heller bara Mega Drivens utan även ett av historiens bästa spel.
Gillar du Streets of Rage har du antagligen redan spelat del två och älskar det lika mycket som jag.
Utan att krångla till det är det ett ny del i Streets of Rage-serien som ser bättre ut, har fler karaktärer och mer finputsade strider.

5 av 5

Att del tre i en serie är punkten där det lätt kan gå utför har vi skådat flera gången om och tyvärr är Streets of Rage 3 inget undantag.
Det är egentligen inget dåligt spel. Långt ifrån, striderna är fortfarande på topp, det ser riktigt bra ut men musiken som tidigare byggt upp stora delar av spelens underbara stämning är snudd på usel.
Redan vid första introsången trodde jag helt ärligt att min kassett hade skadats då tonerna åkte åt alla möjliga håll och någon jämn melodi var det inte frågan om.
Kassetten var däremot inte skadad utan istället berodde det på att man använt en metod som kallas för ”Automated Composing System” som i stort sätt autogenerar slumpmässiga slingor.
Det kan såklart ge upphov till nya ljud men i detta fall inte några bra sådana.
Streets of Rage 3 är fortfarande värt att kolla in om man inte kan få nog av serien men kanske kan den japanska releasen, Bare Knuckle III, vara ett alternativ då berättelserna ska skilja sig åt, karaktärer som blev bortklippta i den västerländska releasen finns fortfarande kvar där och den kostar inte lika mycket.

3 av 5

32. Hatsune Miku: Project DIVA F 2nd (PS3, Rytmspel)

Miku

Efter ett besök i Sega-arkaden under min Tokyo-resa kom jag efter en hel del Tekken 7-spelande i kontakt med Hatsune Miku.
Redan efter någon låt var jag såld och även om jag inte är popfenomenets största fan var ett köp av den andra PS3-releasen av Hatsune Miku givet.

Även om arkadversionen i ett levande Tokyo gör sig bättre fungerar PS3:ans kontroll riktigt bra när man ska hålla takten och låtarna som sträcker sig upp mot en 40 stycken känns varierade med allt från japansk pop och skön jazz till snabb rock och smöriga ballader.

Utmaningen kan helt klart vara hög redan på den normala svårighetsgraden, den lättaste desto enklare och tröttnar du på att hålla koncentrationen uppe går det lika bra att passivt kolla på ett framträdande eller spendera tid och pengar backstage.

4 av 5

33. Sanrio World Smash Ball (SFC, Sportspel)

Sanrio SFC

Sanrio World Smash Ball är Hello Kitty-spelet som du inte visste du behöver.
Lite som ”air hockey” bygger det på ett enkelt men roligt koncept där man under 1-mot-1-matcher, bäst av tre ska sparka in bollen som frenetiskt studsar mellan väggarna i motståndarens mål.
Varje bana har sina hinder där man ofta måste låta bollen slå sönder block för att öppna upp en väg in i mål och genom att hitta power ups eller ladda upp sin specialattack gäller det att hålla fokus uppe.

Sanrio World Smash Ball är klart roligast i multiplayer med några öl och gott sällskap men att ensam ta sig igenom alla 30 matcher kan också underhålla för ett tag.

4 av 5

34. Time Crisis (PS1, Action/Light Gun)

TC

Time Crisis var en gång i tiden Gröna Lunds arkadhalls höjdpunkt och känslan i ljuspistolen i jämförelse med en vanligt kontroll som jag fick nöja mig med hemma var riktigt stor.
Såhär några år försent har jag slutligen skaffat en bundle med pistolen och den tillfredsställande känslan sitter fortfarande i.
Visst är det idag ett kantigt tidigt 3D-spel med en svårighetsgrad som lite för snabbt drar iväg men precisionen helt felfri och man har bara sin ivrighet att skylla på när det går dåligt.

4 av 5

35. Chiki Chiki Boys (SMD, Action/Plattform)

Chiki

Chiki Chiki Boys är ett spel man blir glad av att spela. Det är härligt färgglatt, musiken sådär trallvänligt positivt och det tar sig aldrig för på stort allvar.
Kontrollen är överlag riktigt bra och både bandesignen och bossarna väldigt varierade.
Det är inte Capcoms längsta spel och Sega-releasen saknar tyvärr 2-spelarläget men trots det ändå ett riktigt bra actionspel med en skön arkadkänsla över sig.

4 av 5

Annonser

7 Responses to 52 spel på 1 år: 29-35/52

 1. opkij86 skriver:

  Inte mycket till rollspel denna gång men det gäller att variera sig om man ska nå till 52 klarade spel, hehe. Streets of Rage och Chiki Chiki Boys lär jag ta tag i framöver!

  Kul att du fick tag i Pier Solar till Dreamcast förresten, på en skala är jag ganska avundsjuk, hehe.

  • Mer rollspel nästa gång. Har 4 st som klarats men inte hunnit skriva om än 🙂

   Är det slutsålt? Jag köpte det kring releasen så hade inte bokat eller nåt. Men de lär ju trycka upp fler ex som de gjort med MD-releasen.

   • opkij86 skriver:

    Det låter strålande! Få se vilka fyra det är sen.

    Hm, jag var tvungen att titta in på deras sida och det ser ut som att det fortfarande går att beställa det, man kanske borde slå till snart då!

 2. Micke Johansson skriver:

  Måste säga jag blev sugen på Chili Chili Boys. Aldrig hörttalas om det förr. Såg trevligt och mysigt ut måste jag säga. Kul att se en sådan varierande lista.

 3. Fredrik skriver:

  Första Streets of Rage är ett av mina absoluta favoritspel, och med stor sannolikhet det spel jag spelat igenom flest gånger, och spelar fortfarande igenom det några gånger om året. Lyckades till och med en gång få mer än 999999 poäng så spelet började räkna om från 0! Fastnade dock aldrig för tvåan eller trean.

  Final Fight 3 är ett annat liknande spel som jag spelat igenom rätt många gånger, även om det nog gått minst 10 år sedan jag sist spelade det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: