Årets spel 2015

Årets sammanfattning av det bästa och sämsta jag spelat har fått en klart mindre plats i år.
De senaste åren har jag varje dag under december listat alla spelade rollspel och även om jag hade haft tid till det i år är jag inte ens i närheten av att ha hunnit med 24-31 stycken.
Jag har istället fokuserat mer på retro och för ovanlighetens skull andra typer av spel än just Japanska rollspel.

Överlag känns ändå 2015 som ett ganska svagt år med förseningar som Zelda U och Persona 5 men också en del ”besvikelser” i olika utsträckning som Final Fantasy Type-0, Dragon Quest Heroes, Tales of Zestiria och icke-rollspelet Metal Gear Solid 5.

Sedan har jag visserligen inte hunnit med Yakuza 5, Fallout 4, ska snart påbörja Trails in the Sky Second Chapter, inväntar otåligt leveransen av Trails of Cold Steel och Xenoblade Chronicles X har jag kommit av mig i efter en 12 timmars speltid.

Med det sagt tänkte jag i alla fall lista mina 6 favoritspel från året som gått.

Årets portning/remake:

– Final Fantasy VII (PS4, RPG) –

FF7

Det mesta har nog sagts om Final Fantasy VII vid det här laget. Det är mitt absoluta favoritspel genom tiderna och även om jag föredrar originalets bild på en CRT-skärm som känns mer naturlig är den nya utgåvan klart välpolerad runt kanterna.
Ett 16:9/Widescree-läge och lite andra bildval som konstgjorda scanlines hade klart varit välkommet men de största nyheterna sitter istället i det speltekniska.

Närsomhelst kan man aktivera tre nya funktioner, närmare bestämt stänga av de slumpmässiga striderna, öka farten eller ett läge där HP/MP samt limitarna går till max, och det är en perfekt nyhet för mig som redan spelat Final Fantasy VII flera gånger om och nu bara vill njuta av berättelsen, musiken och kunna hitta nya detaljer i världen.

Årets 2 Icke-rollspel:

– Transformes Devastation (PS4 mm, Action) –

TD

Platinum Games senaste tolkning av Transformers är lika mycket en nostalgisk tripp till seriens bästa design som det är grym action kombinerat med mindre RPG-element och looting.
Det har definitivt inte årets största budget men vem behöver det när Platinum återigen visar hur man gör snabba och tighta stridssystem.

– Steins;Gate (PS3/PSV, Visuell Novell) –

S;G

Steins;Gate är för oss västerländska konsolspelare något så ”unikt” som en helt renodlad visuell novell. Det finns ingen RPG-, pussel- eller simulator-del här utan istället är det text, bilder och mindre kontroll i form av SMS och samtal via en telefon.

TV-serien, som faktiskt är baserad på samma spel till annat format och från ett tidigare år, är bland det bästa som skapats från den japanska animeindustrin och även om tempot inte riktigt blir lika bra här är berättelsen fortfarande intakt där ett vardagligt Akihabara blandas med humor, tidsresor och en stor portion otaku-kultur.

Årets 3 bästa rollspel:

– Tokyo Twilight Ghost Hunters (PS3/PSV, SRPG/Viseull novell) – 

TTGH (1)

Tokyo Twilight Ghost Hunters är lite utav Japans motsvarighet till Ghostbusters där den härligt och färgglatt sammansatta gruppen The Gate Keepers måste jaga spöken som annars hemsöker stadens invånare.
Kombinationen av dels visuell novell med mycket text och dels strategirollspel med stundtals kluriga strider är även den lika bra och passar fans av båda genrer.

– LBX (3DS, ARPG) – 

LBX

Årets största överraskning står Level 5 och deras LBX, eller Little Battlers Experience, för.
I vad som liknar ett framtid Tokyo har folk blivit som tokiga i de små radiostyrda robotarna som man kan samla på, bygga ihop och strida med.
För att vara en serie som likt Pokémon verkar vara riktad mot en yngre publik har det ändå ett bra djup i byggandet av LBX-robotar och berättelsen får oväntat mycket tid.
Level 5 har gjort det igen!

– Bloodborne (PS4, ARPG) –

BB (3)

Även om Bloodborne inte placerar sig på samma höga nivå som Demon’s- eller Dark Souls och känns lite mer begränsat när det kommer till vilken spelstil du kan välja så är det ett friskt avbrott från fantasy-temat där en mer viktoriansk tid med starka Lovecraft-element får ta över.

Atmosfären är på topp, berättelsen som kretsar kring stadens dåtida förfall subtilt presenterad och designen med sin fantastiska arkitektur bland det mest imponerande som skådats i spelväg.

Annonser

6 Responses to Årets spel 2015

 1. Micke Johansson skriver:

  En massa trevlighet helt klart. Hoppas på får ditt Trails of Cold Steel snart också. Ser fram emot JRPG året 2016 med mycket längtan.
  Ha ett gott nytt år på dig.

 2. opkij86 skriver:

  Ja som helhet har det varit ett svagt år när det gäller släppta spel, utöver Xenoblade X och Zestiria köpte jag egentligen inga nya spel, eller två tre digitala nysläpp blev det och sen Shovel Knight i julklapp!

  Men när jag ser din lista så påminns jag att LBX borde spelas!

 3. Fredrik skriver:

  2015 bestod mest av att spela äldre spel för min del (som Suikoden 1-3 som släpptes på EU PSN) så jag har inte spelat så många spel som släpptes under året. Fallout 4 och Yakuza 5 är i stort sett dom enda.

  Och då är jag ännu inte klar med Yakuza 5, utan det är spelet jag håller på med att spela just nu. Och visst är det bra och så, men vet inte riktigt om det är värt 3 års väntan (släpptes i Japan December 2012). Har spelat det lite över 40 timmar nu och det känns ändå som om det nog är det minst intressanta spelet av Yakuza 1-5.

  Spel från 2015 som absolut väntar på att spelas är Steins;Gate, Trails in the Sky Second Chapter, Gurumin: A Monstrous Adventure (gammalt PSP-spel jag aldrig spelat men släpptes till PC i mars 2015), Xenoblade Chronicles X (måsta köpa en Wii U först), Undertale och Witcher 3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: