52 spel på 1 år: 36-38/52

36. Tales of Zestiria (PS4, ARPG)

ToZ

Jag har vanligtvis inget emot långsamma inledningar i rollspel. Tvärtom, jag gillar dem oftast, de sätter stämningen och låter mig sakta men säkert bäddas in i världen för att sedan trappas upp.
Tales of Zestiria har helt klart en långsam inledning men tyvärr en ganska enformig och snudd på tråkig sådan där en av de första städerna, Lady Lake, får för mycket plats under en för lång tid.
Runt 10 timmar in kommer allt igång och utan att ha en berättelse som mäter sig med seriens bästa, eller sämre för den delen, har den sina stunder.

Att Alisha som tillhör karaktärsgalleriets intressantare inte får större plats är lite synd och det känns som att det är världen och dess mer öppna vyer och upplägg som har varit Namco Bandais viktigaste ingrediens under Zestirias utveckling.
Det finns klart många vackra landskap, mycket att utforska, många grottor som har en del pussellösning vilket ger variation och tillskillnad från Xillia-duon känns det att miljöerna skapats med kärlek.

Striderna är som de brukar i serien, snabba och underhållande, och bortsett från en stundtals dåligt låst kamera och lite för många funktioner som ger striderna ett lite spretigt intryck till en början är det svårt att tröttna.

Något nytt för denna gång är Fuse-systemet där man enkelt ”fusar” samman vapen och rustningar för att göra dem starkare och utan att vara ett dåligt system får det för stor vikt. Det tar bort lite utav charmen att hitta nya vapen som ändå allt för ofta fyller en bättre funktion i form av ”rester” för att fusa ännu mer.

Det finns helt klart en hel del brister i Namco Bandais femtonde huvuddel men för den delen tillhör det inte seriens bott.
Det är klart roligt att spela, världen känns både öppen och detaljerad, musiken ett av de bästa serien bjudit på och inför nästa Tales of-del har det kunnat mättat mitt sug för ett tag.

3 av 5

37. Dragon Quest Heroes (PS4, ARPG)

DQH

Innan releasen av Dragon Quest Heroes var utvecklarna tydliga med att säga att det inte rörde sig om ett Dragon Quest i en Warriors-förpackning utan istället skulle vi se det som ett ”vanligt” actionrollspel.
Tidigare ha vi fått se serier som Zelda, One Piece och SD Gundam få Warriros-behandlingen och även i Dragon Quests fall kan jag inte hålla med i deras påstående utan tycke det helt klart gått samma väg.
Dragon Quest Heroes bygger på ett liknande upplägg med sin ban- och mission-indelning, stora horder av fiender samt banor där det ofta gäller att ta kontroll över områden.

Hade man velat göra ett fristående actionrollspel utan att förknippa det med Warriors hade till exempel det Omega Force-utvecklade PS3-spelet Trinity Souls of Zil O’ll varit en bra inspirationskälla.
Nu känns det mer som en crossover men dåligt är det inte för det.

Striderna flyter på riktigt bra, level up-systemet likaså, den färgstarka bilden får mig att drömma mig bort till del elva i huvudserien och många kära återseenden i form av monster och hjältar kommer finnas med.

Dragon Quest Heroes blev ändå inte riktigt det actionrollspel jag hade hoppats på, den relativt långa speltiden kan dra ut på det mot slutet men inför Dragon Quest XI känner jag mig hoppfull och når man samma tekniska och grafiska nivå som här har man kommit långt.

3 av 5

38. Final Fantasy Theatrhythm – Curtain Call (3DS, Rytm/RPG)

FFT

Ända sedan releasen av originalet har Final Fantasy Theatrhythm egentligen bara handlat om en sak för mig.
Jag bryr mig inte nämnvärt om om Quest-läget som finns med, inte heller om hela samlar- och level-up- delen utan istället är det musiken som är det viktigaste och i Final Fantasy-seriens fall är det ju svårt att misslyckas.

I Curtain Call-releasen känns det som vi har mer av allt och att hitta mindre väntade låtval från exempelvis Mystic Quest, Final Fantasy Tactics, Chocobo Tales eller Crystal Chronicles-serien riktigt välkommet.
Däremot saknar man en hel del i en serie med så mycket och personligen hade jag velat se självklara val som Theme of Love (FF4), Eyes on Me (FF8), Liberi Fatali (FF8), engelska versionen av 1000 Words (FFX-2) men också något från Final Fantasy XV, Dimensions och övriga Tactics- samt Chocobo-spel.

I vilket fall som helst är Curtain Call riktigt bra och ett måste för alla som vill höra och ”spela” Final Fantasy-spelens många klassiska och senare stycken.

4 av 5

Annonser

6 Responses to 52 spel på 1 år: 36-38/52

 1. opkij86 skriver:

  14 spel kvar! Rätt oväntat och förvånande att Alisha inte följde med genom spelet och jag tycker faktiskt att det får några bonus poäng för att dom vågade göra på det viset.
  Theatrhythm-spelen har jag inte hunnit testa än men jag har lyssnat på en del av låtarna och man blir såklart sugen!
  Dragon Quest Heroes får också bli ett senare projekt.

 2. Fredrik skriver:

  Jag vet inte riktigt vad det är med Tales-serien, men nu för tiden så blir jag hypad när dom annonserar ut spelen och sedan så blir jag mindre och mindre intresserad ju mer information dom släpper och till sist så har jag inget intresse av spelet alls när det väl släpps. Detta hände både med Xillia och Zestiria, och har därför inte spelat något av dom ännu. Får väl se om samma sak sker med Berseria.

 3. Micke Johansson skriver:

  Kul att du gillade Zestiria i alla fall, håller med om det mesta du skriver om det, helt klart. Mitt största klagomål med spelet är helt klart kameran, den kunde göra en galen ibland alltså. Hoppas verkligen de lägger ner tid på den i Berseria.

  Känner själv att DQH var ett helt okej spel, inte alls det spel jag hoppades på, men inte dåligt. Det är som du säger fortfarande för likt Dynasty Warriors spelen och det är det väl iofs inget fel med, men precis som du säger förväntade jag mig mer rollspels betonat spel. Fortfarande bra, men inte vad jag hoppades på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: