52 spel på 1 år: 50-52/52

Jag klarade det!
52 spel genomspelade från början till slut under ett års tid.
Sen har jag också en liten hög med titlar påbörjade men som aldrig hann spelas klart. Det var bland annat klassikern Xenogears, Sci-Fi-rollspelet Infinite Space till DS, det enorma Xenoblade Chronicles X samt Super Famicom-SRPG:et Treasure Hunter G som jag bara påbörjade för någon dag sedan.
Mer om de spelen lär jag skriva om framöver när de hunnits med men nu fokus på spel 50-52.

50. Nadia – Secret of the Blue Water (SMD, Äventyr)

Nadia

Nadia – Secret of the Blue Water eller Fushigi no Umi no Nadia som det heter i Japan där det officiellt endast släpptes är ett renodlat äventyrsspel baserat på animen vid samma namn.
Några strider finns inte utan istället ligger allt fokus på att hitta föremål, prata med personer och lösa pussel medan man tillsammans med den franske och väldigt unge uppfinnaren Jean samt den mystiska cirkusflickan Nadia flyr undan tjuvar som är ute efter hennes kristallhalsband och senare kommer i kontakt med ondskefulla krafter.

Äventyrsgenren var kanske dominerande på PC-sidan under 90-talet men Nadia – Secret of the Blue Water visar att även hemmakonsolerna kunde och det är ett riktigt bra spel med en spännande berättelse som balanserar mellan en lättsam och mysig stämning till oväntade och relativt blodiga scener.

4 av 5

51. Batman (PCE, Action)

Batman

Det känns som att gamla Batman-spel varierar väldigt mycket i kvalité och medan Batman Returns till Mega Drive ännu ger mig mardrömmar lyckades beat ‘em up-versionen vid samma namn till Super Nintendo desto bättre.

Batman till PC Engine placerar sig någonstans mittemellan och har tillskillnad från många andra Batman-titlar en ganska låg svårighetsgrad.
Visst blir det något enformigt, 40-50 banor som går ut på att inom några minuters tid, navigera banornas labyrintliknande upplägg, besegra fiender och hitta ett visst antal föremål för att ta sig vidare.
Under senare banor byts visserligen samlandet av föremål ut mot liknande uppgifter som att ta bort klotter, klippa loss ”festivalballonger” och placera ut sprängmedel.

Det låter såklart inte särskilt spännande och det är det inte heller. Känslan av att vara en superhjälte finns inte riktigt där men Batman kan ändå vara lite småroligt i kortare perioder.

3 av 5

52. Quackshot (SMD, Plattform/Äventyr)

QS

Oavsett om det gällde filmer och böcker som Indiana Jones eller lite mer actionbaserade äventyrsspel som Zelda älskade jag äventyrsgenren när jag växte upp.

Så här i efterhand hade Mega Drive-titlar, vilket var konsolen jag växte upp med, som Landstalker, Wonderboy-spelen eller Soleil varit perfekta julklappar men informationen kring spel var som känt inte lika lätt att få tag på som den är idag
Istället fick jag nöja mig med licenser som Batman, olika Disney-spel, Sonic och lite sport.

Det fanns däremot en titel som fick mig att känna en viss äventyrskänsla och jag kunde nästan dra små paralleller till Zelda som gått varmt hemma hos kompisar eller till miljöerna från Raiders of the Lost Ark.

Det var Quackshot som trots att det i grunden är ett plattformsspel också hämtat inspiration från äventyrsgenren där ”back tracking” var nödvändigt istället för det klassiska upplägget med att klara bana efter bana och viss pussellösning fanns även det med.

Quackshot blev spelet som lämnade starkast intryck för mig från 16-bitstiden, det är ett av mina favoritspel genom tiderna och nu har jag för första gången, även om jag såg på när en granne klarade det en gång, spelat igenom från början till slut vilket jag aldrig lyckades göra tidigare.

5 av 5

Annonser

8 Responses to 52 spel på 1 år: 50-52/52

 1. opkij86 skriver:

  Grattis! Tänk att du lyckades och precis i tid dessutom, men du kanske planerade att det skulle bli precis så, hehe.

  Det har verkligen varit kul att följa resan genom alla spel och lite extra kul när man har fått tips på spel att spela själv! Nadia kände jag till exempel inte till, låter mysigt nog för att spela senare.

  Få se hur många Xeno-spel du lyckas avsluta i år, hehe.

  • Att Quackshot skulle vara det 52:a visste jag från första början men Batman som jag spelade igenom under Lördagen var tänkt att klaras innan jul 🙂 Blev stressigare mot slutet än jag hade tänkt mig.

   Kul att du gillade det. Finns också något Famicom-rollspel baserat på Nadia men inte kollat upp det så mkt. Ska finnas översatt tror jag.

   Xenoblade X kommer jag fortsätta med nu och sen hoppas jag kunna hoppa in i Xenogears igen. Bara jag inte glömt för mycket av storyn men finns kanske nån sammanfattning att hitta.
   Det är för bra för att inte klara känner jag 🙂

 2. Micke Johansson skriver:

  För det första ett stort grattis, grymt att du lyckades. Blev grymt sugen på Quackshot kan jag säga. Får nog försöka ge mig an det.

  Du borde verkligen köra igenom Xenogears ett riktigt grymt spel. Ska du ge dig an denna utmaningen igen någon gång? Kam ju säga är själv små sugen att försöka. Du hårt verkligen inspirerat mig

  • Tackar!

   Nu kom jag ganska långt i XenoG, gillade det men kom ändå av mig. Kanske var för att höstens releaser tog fart.
   Ska först ta mig an Xenoblade X och sen fram mot sommaren eller nåt ska jag nog fortsätta med XenoG.

   Blir nog ingen 52:are i år. Kommer ju så mkt bra nytt som jag inte vill ”stressa” igenom. Känns som att 2015 var ett bra år att göra det på.
   Kul att höra!

 3. Fredrik skriver:

  Quackshot är favoriten när det gäller Disneyspel. För några år sedan så gjorde SEGA en nyversion av Castle of Illusion, hoppades verkligen att dom skulle göra detsamma med Quackshot, men icke 😦

 4. Crillekross skriver:

  Grattis grattis. Slutade själv att räkna spel tidigare i år efter att jag gjort det under en ganska lång tid. Idag addar jag spelen på howlongtobeat på mitt konto där (har du nåt?) och då får man datum och allt plus att jag ger ett betyg 🙂 Men grattis igen, bra jobbet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: