Topp 5 Dungeon Crawlers

W

För att hypa upp lite inför fredagens release av Etrian Odyssey 2 Untold tänkte jag lista min topp 5 Japanska dungeon crawlers som följer den mer klassiska mallen med menybaserade strider och i förstapersonsvy.

Genren var länge en stor del av de västerländska rollspelen, inte minst under 80-talet när stora titlar som exempelvis Wizardry eller The Bard’s Tale hittade ut, men längst vägen känns det som att man övergav dem.
I Japan lokaliserades flera av de västerländska titlarna men även egenutvecklade spel som Dungeon, The Black Onyx eller The Hearth of Phantasm och genren nådde minst lika stora framgångar där.
Det verkar som att dungeon crawl-genren lämnade ett starkt intryck efter sig för idag är det i stort sätt bara Japan som håller spelen vid liv.

5. Wizardry – Labyrinth of the Lost Souls (PS3 via PSN/iOS)

Wiz

De senaste Wizardry-spelen är ett ypperligt exempel på hur Japanska utvecklare fört vidare det västerländska arvet.
I och med Wizardry – Labyrinth of the Lost Souls lyckades man skapa en trogen uppföljare till serien fast med en egen ”Japansk touch”

Det är varken det längsta eller svåraste spelet i serien men priset rättfärdigar längden utan problem och frustrationsnivån blir aldrig särskilt hög utöver att man kan känna sig lite bestraffad vid ”level-up” då ens ”stats” både kan öka och minska.

4. The Dark Spire (DS)

DS

Om Wizardry – The Labyrinth of Lost Souls är en bra inkörsport så är The Dark Spire nästan det motsatta och något för alla som vill ha en dungen crawler som påminner om de första spelen i genren.
Tycker man originallägets grafik känns för modern finns valet att slå på ett retroläge där bilden omvandlas till det absolut mest primitiva som består av svarta väggar och vita kanter likt bilden längst upp i inlägget.

En mer trogen dungeon crawler kan man knappt fråga efter och genom en liten mängd bilder och mer text sätts fantasin ofta på prov.

3. Shining the Holy Ark (Saturn)

SthA

Tillskillnad från strategirollspelen Shining Force 1-3 så gick Sega tillbaks till seriens rötter likt Shining in the Darkness.
Shining the Holy Ark lämnar däremot ett desto starkare intryck och både innehåll och den balanserade svårighetsgraden är bättre.

Medan många dugneon crawlers har ett liknande upplägg med en stad som man kan återvända till mellan grottornas olika våningar så har Shining the Holy Ark en uppbyggnad som nästan påminner om ett klassiskt konsolrollspel med flera städer, grottor och mer story än vanligt.
Trots sin ålder känns det än idag lite uppfriskande och klart ett av Saturn:ens bättre titlar.

2. Etrian Odyssey Untold (3DS)

EOU

Oavsett del i Etrian Odyssey-serien så är det ett riktigt bra köp.
Untold sticker däremot ut lite extra och även om det är en remake/nyrelease av originalet har man lagt till ett storymode som utan att bli för dialogtungt ger lite mer liv och personlighet.

Vad som annars varit seriens genomgående stora styrka så är det kartritandet där man själv genom pekskärmen får rita upp varje våning och göra notiser som kan vara till nytta.

1. SMT – Strange Journey (DS)

SMT SJ

Shin Megami Tensei-serien har genom åren bjudit på många dungeon crawlers och Atlus har ett gediget bibliotek bakom sig men favoriten är deras Strange Journey från 2009.
Få DS-titlar har ens varit i närheten av att kunna förmedla samma tunga och råa atmosfär som späs på av ett fantastiskt soundtrack.

Miljöerna som annars brukar domineras av skolungdomar har bytts ut mot ett team soldater som begett sig till ett övergivet ställe på Sydpolen där svarta hål och demoner börjat innebära en fara för omvärlden.

Som serien tidigare gjort sig känd för så är det en hög svårighetsgrad och många gånger gäller det att kunna hitta fiendens svaghet och sätta ihop en bra grupp med tillfångatagna demoner som kan slåss på din sida.

 

Annonser

5 Responses to Topp 5 Dungeon Crawlers

 1. opkij86 skriver:

  Intressant läsning men jag själv brukar hålla mig borta från dungeon crawlers, egentligen är det väl mest för att jag tänker att dom alla är 80 timmar långa och ofta har tråkiga slumpgenererade miljöer, hehe.

  Ibland blir det bra ändå och jag borde ge något av Etrian Odyssey spelen en chans, mycket gott har trotts allt sagts om den serien nu.

  Har du spelat FF Fables: Chocobo’s Dungeon? Det var faktiskt riktigt kul och hade massor av bra remixer av seriens musik som bonus!

 2. Det kan ju vara nackdelen att de är ofta långa. Brukar själv spela 70% och sen komma av mig i många fall.
  Är nog mest roguelikes som brukar ha slumpgenererat. Denna typ av dungeon crawlers brukar inte det.

  Har spelat FF Fables till Wii. Lite grann bara.
  Också prövat Wonderswan-releasen som är helt ok utan att kunna japanska.
  PS1-releasen har jag däremot inte spelat eller köpt till samlingen 😮
  Har faktiskt lite svårare att komma in i roguelikes likt FF Fables än dungen crawlers i förstaperson. Vet faktiskt inte varför. Kanske är det de slumpade banorna jag inte gillar.

 3. opkij86 skriver:

  Vilken miss att du inte har PS1-spelet i samlingen! 70% in är precis hur det slutade för mig i det spelet, fram tills ”nyligen” när jag äntligen tog tag i det, det kändes verkligen som ett stort projekt att göra men jag är nöjd nu, höjdpunkten där är dock dom jättesöta videosekvenserna, helt klart värt att leta upp på youtube, hehe.

  Men ja, lätt hänt att genrerna flyter ihop där och som jag sagt förut har jag också rätt svårt för slumpade miljöer, det finns några få undantag som alltid men för det mesta håller jag mig borta.

 4. Micke Johansson skriver:

  Önskar detta var något jag kunde ge mig in i mer, men är verkligen inte förtjust i Dungeon Crawlers. Vet jag går miste om en de bra spel, men tycker det är tråkigt.
  Där emot är det roligare att läsa om vad du tycker om dom, och visst blir man lite sugen på att försöka igen efter att ha läst detta inlägget. Vi får se!

  • Gillar man dem inte så ska man ju inte tvinga sig men kul att du gillar att läsa om dem iaf 🙂
   En bra början skulle ju kunna vara ngt med mkt story så det inte blir för mkt grottor efter grottor bara. Remaken av Soul Hackers till 3DS skulle kanske vara ngt. Gillade 90-tals cyberpunk-känslan skarpt.
   Jobbigt skönt J-pop-intro 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: