Årets Japanska Rollspel 2016 – Plats 04

(Varje dag mellan den 1 december och den 25 december kommer jag att lista de 25 bästa och sämsta rollspelen, samt några få äventyrsspel som undantag, från året som gått.)

04-ff15

Plats 04: Final Fantasy XV
Format: PS4/X1
Genre: Action-RPG
Betyg: 4/5 Mycket bra

Efter mer än 10 års väntan och med både en utveckling samt personlig hype som gått upp och ner har Square Enix ändå lyckats skapa någonting riktigt bra med Final Fantasy XV.

Bilden samt allt detaljarbete är enastående, musiken sådär minnesvärd som serien gjort sig känd för, utforskarglädjen på topp och striderna en av de bättre som gjorts i ett actionrollspel.

Det finns däremot ett ”men” där först lite mindre detaljer kommer i vägen som stundtals långa laddningstider, ett summon-system som kunde ha varit mer utvecklat samt ett skill-system (Ascension) som både kunde ha varit mer innehållsrikt och mycket mer belönande.

Sist men inte minst har vi biten som egentligen är det enda som håller Final Fantasy XV borta från högsta betyget och något som både gör mig frustrerad och irriterad på Square Enix.

Berättelsen och karaktärerna är fantastiskt bra men presentationen överlag medioker och lite framstressad på sina ställen.
Hela introt som var tänkt som ett ”Midgard-liknande” segment fast i staden Insomnia blev filmen Kingsglaive istället, många av karaktärerna får väldigt lite ”scentid” och viktiga händelser är även lätta att missa.
Det mest irriterande i det hela är inte att Square Enix inte hunnit skapa något mer material utan istället det som blivit bortklippt. Inför releasen har vi fått se massvis med sekvenser och bakgrundshistorier som inte längre finns där.

Det är synd att man faller så på mållinjen när det kommer till berättandet, man borde kanske ha skjutit upp det ett år till men överlag är det ändå, som sagt, ett riktigt bra samt värdigt Final Fantasy och kanske kan de kommande uppdateringarna göra ändring på saken.
Vi får se, och kanske blir det en framtida uppdatering för dess betyg också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: